Gündem
  • 26.6.2024 10:15

Netanyahu'nun eşi : Ordu komutanları kocama darbe planlıyor

Haaretz: Sarah Netanyahu ordu liderliğini kocasını devirmek için askeri darbe planlamakla suçluyor

İsrail gazetesi Haaretz'in Salı günü yayınladığı habere göre, İsrail Başbakanı'nın eşi Sarah Netanyahu, kaçırılanların aileleriyle yaptığı sınırlı bir toplantıda, ordu liderlerini kocası Başbakan Binyamin Netanyahu'ya karşı askeri darbe planlamakla suçladı. 

Netanyahu'nun eşi, kaçırılan ailelerin bazı temsilcileriyle geçen hafta yaptığı toplantıda İsrail ordusunun üst düzey komutanlarına güvenmediğini defalarca tekrarladı.

Haaretz gazetesi, kaçırılan ailelerin temsilcilerinin, Başbakan'ın eşiyle yaptıkları görüşmede, kaçırılan çocuklarının kaderinin orduya güvenmediğini söylemesi nedeniyle öfkelerini dile getirdiğini bildirdi. Buna cevaben Sarah, ordunun tamamına değil, yalnızca ordu komutanlarına güvendiğini açıkça belirtti ve toplantı sırasında birçok kez Netanyahu'ya karşı darbe yapmaya çalıştıklarını iddia etti.

Haaretz'in haberine göre toplantıya kaçırılanların ailelerinin temsilcilerinin yanı sıra subaylar ve ordunun yaralılar dairesi eski başkanı da katıldı.

Toplantı, Başbakan'ın oğlu Yair Netanyahu'nun ordu komutanlarına yönelik saldırısından birkaç gün sonra gerçekleşti.

Raporlarda , 7 Ekim'de Hamas hareketinin Gazze Şeridi'ne komşu yerleşim yerlerine saldırısı sırasında Yair'in Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar'a saldırarak onun nerede olduğunu sorduğu belirtildi .

Bu, Netanyahu Jr.'ın X platformunda yaptığı bir gönderiye göre, Bar'ın daha önce askerlik hizmetini reddeden General Ziv Levy'yi İsrail Hava Kuvvetleri pilotlarına eğitmen olarak atama kararına yanıt olarak geldi.

Yair Netanyahu şunları söyledi: "Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar, bu arada 7 Ekim'de neredeydi ve ne yapıyordu? Artık Levy'yi yeni nesil Hava Kuvvetleri pilotlarına eğitmen olarak atamaya karar verdi."

Netanyahu, paylaşımına 30 Haziran 2023 tarihli bir haberle eşlik etti ve Levy'nin o dönemde Netanyahu hükümetinin zorladığı yargı değişikliklerini protesto etmek amacıyla orduya katılmayacağını açıkladığını belirtti.

Bu durum , işgal ordusu sözcüsü Daniel Hagari'nin, siyasi liderliğin açıklamaları dikkate alındığında Hamas hareketini sona erdirme hedefinin mümkün olmadığını kabul ettiği açıklamalarının ardından Netanyahu ile İsrail işgal ordusu arasındaki görüş ayrılıklarının artmasıyla ortaya çıktı. Tel Aviv'in Hamas hareketini yok etme çabasının "Hamas'ı etkisiz hale getirme" girişiminden başka bir şey olmadığını söyledi ve "İsraillilerin gözünde küller var" dedi.

Hagari, İsrail özel kanalı Channel 13'e verdiği röportajda şunları söyledi: "Hamas'ı yok etmekten bahsetmek halkın gözüne kül atmak gibidir."

"Hamas bir fikirdir. Bir fikri yok edemezsiniz. Siyasi düzeyin buna bir alternatif bulması lazım, yoksa o kalır."

Netanyahu, Hagari'nin açıklamalarına yanıt olarak ofisinden yaptığı açıklamada, "Hamas'ın yok edilmesinin savaşın hedeflerinden biri olduğunu ve İsrail ordusunun buna kararlı olduğunu" söyledi.

İsrail Kanal 12, ordu sözcüsünün Hamas'ın ortadan kaldırılamayacağı yönündeki açıklamalarının Netanyahu'yu büyük ölçüde kızdırdığını söyledi.



 

Güncellenme Tarihi : 26.6.2024 10:22

İLGİLİ HABERLER