Dünya
  • 17.9.2024 18:20

İsrail İran'ın Lübnan Büyükelçisini de çağrı cihazıyla patlattı

Lübnan Sağlık Bakanı, patlayan çağrı cihazlarının yüzlerce kişiyi yaraladığını söyledi

Lübnan Sağlık Bakanı Firass Abiad , bugün erken saatlerde çağrı cihazlarının patlaması sonucu Lübnan genelinde yüzlerce kişinin yaralandığını söyledi ve Hizbullah'a yakın bir kaynak Agence France-Presse'e (AFP) üyelerinin hedef alındığını söyledi. Ölüm bildirilmedi.

İran'ın Mehr haber ajansının aktardığına göre, patlamalarda yaralananlar arasında İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mücteba Amani de bulunuyor.

İran'ın yarı resmi Fars haber ajansı, Amani'nin hafif yaralandığını söyledi. Fars, bir kaynağın "Amani yüzeysel bir yaralanmaya sahip ve şu anda hastanede gözlem altında" dediğini aktardı.

Lübnan'ın güneyinde, ülkenin doğusunda ve Beyrut'un güney banliyölerinde "neredeyse eş zamanlı patlamalar" yaşandığını, buralarda yaygın panik yaşandığını söyledi.

Khodr, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın birkaç ay önce savaşçılarına, İsrail'in bu cihazlara sızma teknolojisine sahip olması nedeniyle akıllı telefon kullanmayı bırakmaları çağrısında bulunduğunu söyledi.

"Şimdi çağrı cihazları kullanarak farklı bir iletişim sistemine başvurdular ve içeri sızılmış gibi görünüyor" dedi.

Bağımsız askeri ve siyasi analist Elijah Magnier, Hizbullah'ın İsrail'in iletişimlerini engellemesini önlemek için çağrı cihazlarına büyük ölçüde güvendiğini ve Hizbullah üyelerine dağıtılmadan önce çağrı cihazlarının kurcalanmış olabileceğini ileri sürdü.

"Bu yeni bir sistem değil. Geçmişte kullanıldı, ... bu durumda, patlamaları uzaktan etkinleştirmek için erişime izin vermek üzere ... üçüncü bir tarafın katılımı oldu," dedi Al Jazeera'ya.

 


 

Güncellenme Tarihi : 17.9.2024 19:03

İLGİLİ HABERLER