Gündem
  • 2.10.2024 11:47

İsrail İran'ın nükleer tesislerine saldıracak

Analiz: Savunma uzmanı, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırarak misilleme yapabileceğini söylüyor

CNN'den Lex Harvey'den

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nde savunma stratejisi kıdemli analisti olan Malcolm Davis, İsrail'in Tahran'ın füze saldırısına nasıl karşılık vereceğini belirlerken İran'ın nükleer tesislerine göz dikmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

ABD, İran'ın nükleer silah için yeterli silah sınıfı malzeme üretmek için ihtiyaç duyduğu sürenin şu anda yaklaşık bir veya iki hafta olduğunu değerlendirdi .

Davis, CNN'den Becky Anderson'a "İsrail'in bakış açısından, İran'ın nükleer silah edinmesine izin veremez. Netanyahu'nun kabinesinde bu nükleer tesislere saldırmak ve esasen İran'ın nükleer silah programını potansiyel olarak yıllarca geriye atmak için güçlü bir baskı kesinlikle olacaktır" dedi.

Davis, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine, Hizbullah'ın çağrı cihazları ve telsizlerine karşı uyguladığına benzer bir siber saldırı veya geleneksel bir askeri saldırı ile saldırabileceğini, tedarik zincirini kesebileceğini ve cihazlara patlayıcı ekleyebileceğini söyledi.

"İsrail ne yaparsa yapsın, bunun çok görünür olması ve kararlı ve başarılı olması için görülmesi gerekiyor."

Chatham House Orta Doğu ve Kuzey Afrika programı direktörü Salam Vakil, Tahran'ın ise "bir miktar kısıtlama olacağını" umduğunu söyledi.

Vakil, CNN'den Anderson'a yaptığı açıklamada, İsrail'in İran güvenlik sorununu çözmek için "elinden geleni yapacağını" açıkça belirttiğini, bunun da "Hamas'tan Hizbullah'a, Suriye'deki İran tesislerini hedef almaya kadar 'Direniş Ekseni'nin komuta ve kontrolünün mümkün olduğunca çoğunu ortadan kaldırmayı" gerektirdiğini söyledi.

"İran, savunma pozisyonunda olduğunu, Hizbullah'ın tehlike altında olduğunu ve İsrail'le savaşmak için geleneksel konvansiyonel yeteneklere sahip olmadığını çok iyi bilerek bazı kırmızı çizgiler çizmeye çalışıyor."

 


 

Güncellenme Tarihi : 2.10.2024 11:49

İLGİLİ HABERLER