İsrail işgalinin sona erdirilmesi ve boykot uygulanması yönündeki BM'deki oylamadan rekor bir fark çıktı
BM Genel Kurulu, İsrail işgali ve ticaretinin derhal sona erdirilmesi yönünde ezici bir çoğunlukla oy kullandı..
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu bugün, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgalini derhal sona erdirmesi ve tüm güçlerini ve yerleşim yerlerini geri çekmesi yönünde ezici bir çoğunlukla oy kullandı. Ayrıca, tüm BM üye ülkelerinin İsrail ile işgali herhangi bir şekilde destekleyebilecek veya güçlendirebilecek her türlü ticareti sonlandırması yönünde oy kullandı.
Utanç verici bir şekilde, İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın hükümeti, karar tasarısında çekimser oy kullanan kırk üç hükümetten biri oldu; bu da İsrail'in soykırımı ve savaş suçları konusundaki zayıf duruşunu daha da büyük bir alay konusu haline getirdi; ABD ise İsrail ve ABD yardımına muhtaç bir avuç küçük ülkeyle birlikte karara karşı oy kullandı.
Türkiye ile elliden fazla üye ülkenin ortaklaşa sunduğu kararda, İsrail'in Filistin topraklarını işgalinin uluslararası hukuka aykırı olduğu belirtiliyor ve Uluslararası Adalet Divanı (UAD) ile BM Güvenlik Konseyi kararlarına atıfta bulunuluyor.
Karar bağlayıcı olmamakla birlikte, dünyanın büyük çoğunluğunun İsrail'in Filistin halkına karşı onlarca yıldır işlediği suçlar ve ABD ile İngiltere'nin İsrail'in suç ve soykırımındaki suç ortaklığı konusundaki görüşünün açık bir ifadesidir.
BM, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki saldırılarını durdurması için yapılan oylamada 124-14 kabul oyu çıktı…
BM'deki oylamada 14 ülke karşı oy verirken 43 ülke çekimser oy kullandı. 14 ülkenin içerisinde Amerika'da bulunuyor.
Avrupa ülkeleri arasında sadece iki ülke Macarsten ve Çekoslovakya İsrail'in saldırılarına destek verdi. Güney Amerika 'dan Arjantin ve Panama İsrail lehinde oy verdi.
Bu ülkelerin dışındaki ülkeler küçük ada ülkeleri ve Afrika'dan bazı Cumhuriyetler.
Kararda ayrıca üye devletlere, Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te kullanılacak silah veya askeri teçhizatı İsrail'e satmamaları çağrısı yapılıyor.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Çarşamba günü, İsrail'in Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'teki Filistin halkına karşı askeri güç kullanma hakkını 124'e karşı 14 oyla elinden aldı.
Karar metni, Uluslararası Adalet Divanı'nın temmuz ayında İsrail'in Filistin topraklarını işgalinin yasadışı olduğuna ilişkin verdiği tavsiye kararına dayanıyordu .
Oylama öncesinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararası Adalet Divanı seçeneğini desteklediğini ve IDF'nin 12 ay içinde 1967 öncesi sınırlara çekilmesini öngören oylamaya uyacağını belirtmişti.
Kararda ayrıca üye devletlere Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te kullanılacak silah veya askeri teçhizatı İsrail'e satmamaları çağrısı yapılıyor. 1967 öncesi sınırlarda üretilen tüm İsrail ürünlerinin boykot edilmesi çağrısı yapılıyor.
Kararın yalnızca bildirim niteliği bulunuyor ancak İsrail'e karşı ek adımlar atmak isteyen ülkelere uluslararası destek sağlıyor.
Güncellenme Tarihi : 20.9.2024 01:36