Gündem
  • 2.9.2024 09:59

İsrail Kıbrıs açıklarındaki Afrodit gaz sahası için Rumlara 4 milyar dolar teklif etti

İsrailli NewMed ve ortakları Kıbrıs açıklarındaki Afrodit gaz sahası için 4 milyar dolarlık plan sundu

Sahadaki ortaklar, Afrodit sahasından Kıbrıs'taki iç pazara doğal gaz tedarik etmeyi ve doğal gazı boru hattıyla Mısır da dahil olmak üzere diğer pazarlara ihraç etmeyi amaçlıyor..

 

Örnek: 15 Ekim 2017'de Doğu Akdeniz'deki Kıbrıs adasının Larnaka limanının dışında, arka planda bir sondaj platformu olarak sahildeki insanlar görülüyor. (Petros Karadjias/AP)

Örnek: 15 Ekim 2017'de Doğu Akdeniz'deki Kıbrıs adasının Larnaka limanının dışında, arka planda bir sondaj platformu olarak sahildeki insanlar görülüyor. (Petros Karadjias/AP)

Kıbrıs açıklarındaki Afrodit doğalgaz sahasının ortakları arasında İsrail'in NewMed Energy şirketi de yer alıyor. Pazar günü, rezervuarın geliştirilmesi için 4 milyar dolara mal olacak güncellenmiş bir planı Kıbrıs hükümetine sunduklarını duyurdular.

Kıbrıs sularında bulunan Afrodit sahasında %30 hisseye sahip olan İsrail'in NewMed Energy, eski adıyla Delek Drilling (Yitzhak Tshuva'nın Delek Group'unun bir parçası), güncellenen planın Kıbrıs hükümetinden rezervuardan doğal gaz üretimi ve işlenmesi için talimat içerdiğini söyledi. Sahadaki ortaklar, sahayı Mısır'daki mevcut bir işleme ve üretim tesisine bağlayacak bir denizaltı boru hattı inşa etmeyi amaçlıyordu.

Güncellenen plana göre, ortaklar, Afrodit rezervuarının üzerinde konumlanacak olan kendi mülkiyetleri altında bağımsız bir yüzen üretim tesisi inşa edecekler. Başlangıçta 4 üretim kuyusu aracılığıyla üretilecek olan tesisin tahmini maksimum üretim kapasitesi günde yaklaşık 800 milyon kübik feet olacak. Doğal gaz, bir boru hattı aracılığıyla Mısır iletim sistemine ihraç edilecek, dedi NewMed.

Tahmini 124 milyar metreküp gaz barındıran Afrodit gaz sahasındaki diğer ortaklar, her biri %35 hisseye sahip olan ABD enerji devi Chevron ve Shell'dir. 2011'de keşfedilen doğal gaz sahası, Kıbrıs'taki Limasol'un yaklaşık 170 kilometre (yaklaşık 105 mil) güneyinde ve dünyanın en büyük derin su gaz keşiflerinden biri olan İsrail'in Leviathan gaz rezervuarının 30 kilometre (yaklaşık 18 mil) kuzeybatısında yer almaktadır.

Leviathan ve Tamar rezervuarları da dahil olmak üzere büyük açık deniz keşiflerinin ardından hem İsrail hem de Mısır son yıllarda gaz ihracatçısı olarak ortaya çıktı. Haziran 2022'de İsrail ve Mısır, İsrail'in doğal gazını ilk kez bloğa ihraç etmesini sağlayacak bir mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşmaya göre, İsrail gazı Mısır'ın sıvılaştırılmış doğal gaz veya LNG tesisleri aracılığıyla AB'ye tedarik edilebilir.

NewMed Energy CEO'su Yossi Abu, "Kıbrıs enerji bakanının talimatları doğrultusunda geliştirme planını güncelledik ve rezervuarın geliştirilmesinde hızlı ilerlemeye olanak sağlamak için planın onaylanmasını dört gözle bekliyoruz" dedi. "Rezervuarın geliştirilmesi, Akdeniz Havzası'nda doğal gaz etrafında gelişen bölgesel işbirliklerinin bir başka adımıdır."

Sahadaki ortaklar, Afrodit sahasından çıkarılacak doğal gazı Kıbrıs'taki iç pazara ulaştırmayı ve doğal gazı boru hattıyla Mısır pazarı ve küresel LNG pazarı da dahil olmak üzere diğer pazarlara ihraç etmeyi hedefliyor.

Güncellenme Tarihi : 2.9.2024 10:24

İLGİLİ HABERLER