Gündem
  • 1.9.2024 23:54

6 Rehinenin ölümünden sonra İsrailliler ateşkes için ayaklandı

İşte bu gece İsrail'de protestoların gerçekleştiği yerler

1 Eylül'de İsrail'in Tel Aviv kentinde Gazze rehinelerinin kurtarılması için bir anlaşma sağlanması talebiyle göstericiler toplandı.

İsrail'in büyük kentlerinde, küçük kasabalarında ve otoyollarında protestolar patlak verdi; göstericiler Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Hamas'la ateşkes ve rehine anlaşmasına varmasını talep ediyor.

Protesto organizatörleri, protestoların Tel Aviv, Kudüs, Hayfa, Ra'anana, Be'er Şeva, Kfar Saba, Kiryat Bialik, Afula, Ness Ziona, Binyamina ve ülke genelindeki çeşitli büyük kavşak ve köprülerde gerçekleştirildiğini söyledi.

Tel Aviv'de organizatörler kalabalığın 300.000 kişi olduğunu tahmin ediyor. CNN, polisten katılımcı sayısıyla ilgili bir tahmin istedi.

Kudüs'te İsrailli rehinelerin ailelerini temsil eden bir grup, binlerce destekçisinin kabine toplantısının dışında gösteriye katıldığını söyledi .

Rehineler ve Kayıp Aileler Forumu bir bildiride, "Tüm ulus adına konuşuyorlar ve bir anlaşma talep ediyorlar. Geçtiğimiz perşembe günü rehineleri terk etme kararı alan kabine üyelerinin yalvarışlarını duymalarını umuyorlar" dedi.

Forum, İsrail ordusunun Gazze'de Hamas tarafından öldürülen altı rehinenin cesedini kurtardığını söylemesinin ardından ülkede öfkenin artması üzerine Pazar günü protesto çağrısında bulundu. Rehinelerden üçünün nihai bir ateşkes anlaşmasında serbest bırakılması bekleniyordu, İsrailli yetkililer CNN'e söyledi.

Amerikalı rehinelerin aileleri, Netanyahu'nun kalan rehineleri eve getirmek için bir anlaşmaya varmasını talep ediyor..

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de, 31 Ağustos'ta, Hamas'ın Gazze'de hâlâ tuttuğu rehinelere destek amacıyla, Tel Aviv Sanat Müzesi yakınındaki 'Rehineler Meydanı' önünde düzenlenen mitinge, rehine aileleri de dahil olmak üzere binlerce İsrailli katıldı.

İsrail ordusunun, Hamas tarafından Gazze'de öldürülen İsrail asıllı Amerikalı Hersh Goldberg-Polin ve beş rehineyi daha bulduğunu açıklamasının ardından, Gazze'de tutulan Amerikalı rehinelerin aileleri "Artık yeter" dedi .

Aileler, Pazar günü yayımlanan ortak bir açıklamada, "Hamas tarafından yayımlanan bir rehine videosunda yüzünü gördüğümüzden sadece birkaç ay sonra Hersh'in trajik bir şekilde öldürülmesi, vahşi ve anlamsızdan başka bir şey değil," dedi. "Bu, Hamas'ın esaret altındaki rehineleri öldürdüğünün bir başka kanıtı. Ve her geçen gün, herhangi birini canlı olarak eve getirme şansının ciddi bir risk altında olduğunun acımasız bir hatırlatıcısı. Son 331 gündür, bunun olabileceği konusunda uyardık. Yeter artık."

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'de ateşkes ve rehine anlaşması yapmaması nedeniyle eleştirilere maruz kalması üzerine aileler, Netanyahu'dan bir anlaşmaya varmasını talep etti.

"Başbakan Netanyahu'nun Hamas ile anlaşmayı tamamlamasını ve rehineleri sevdiklerine geri getirmesini talep ediyoruz. Tüm rehineleri eve getirmenin zamanı çoktan geçti. Sagui, Omer, Edan ve Keith'in hemen eve dönmeleri gerekiyor. Judy, Gadi ve Itay'ı eve getirip huzura kavuşturmamız gerekiyor. Geriye kalan 101 rehine ve aileleri için bu kabusun sona ermesi gerekiyor," diye yazdılar.

ABD'li yetkili ailelerle görüşecek: ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Pazar günü Gazze'de rehin tutulan Amerikalıların aileleriyle sanal olarak bir araya gelecek. ABD'li bir yetkili CNN'e böyle söyledi.

Üst sıra, soldan sağa: Hersh Goldberg-Polin, Eden Yerushalmi ve Carmel Gat. Alt sıra, soldan sağa: Ori Danino, Almog Sarusi ve Alex Lobanov.

İsrailli siyasi aktivist, Gazze'deki rehine ölümlerinin protestoların dinamiklerini değiştirdiğini söylüyor

İsrail'deki tarihi 2023 protestolarının önde gelen isimlerinden ve önde gelen siyasi aktivistlerden Shikma Bressler,  CNN'e yaptığı açıklamada, bugünkü protestoların "farklı" olduğunu hissettiğini söyledi.

"Bence İsrail halkı hayatı kutsal bir değer haline getirmek için eğitildi ve şimdi hükümetin burada yaşamayı sağlayan en temel değeri ihlal ettiğini anlıyorlar. Bence bu, halkımızın altı rehinesinin ölümüyle ilgili haberi öğrendiğimizden beri en açık şekilde ortaya çıkan şey," dedi Bressler Tel Aviv'deki bir mitingde.

"Halkın bir şeyi 'bilmesi' ile onu gerçekten hissetmesi arasında bir fark olduğuna inanıyorum. Bugün, zihin duyguyla bağlantı kurdu. Anladım ki İsrail hükümeti, vatandaşlarının ölmesini, onları evlerine geri döndürmekten, görevi halka iade etmekten ve seçimlere gitmekten daha çok tercih ediyor," dedi. 

Unutmayın: İsrail Savunma Kuvvetleri Cumartesi günü, Hamas tarafından Gazze Şeridi'nde öldürülen altı rehinenin cesedini bulduğunu ve kurtardığını ve onları İsrail topraklarına iade ettiğini söyledi . Bu , Başbakan Benjamin Netanyahu hükümetinin rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşma sağlamaması nedeniyle yeni bir öfkeye yol açtı .

İsrail Genel Emek Federasyonu (Histadrut) Başkanı Arnon Bar-David, Tel Aviv'de rehine ailelerinin temsilcileriyle yaptığı "zorlu ve gergin" toplantının ardından pazartesi sabahı ülke çapında genel grev çağrısında bulundu.

Yüzlerce kişi, rehine anlaşması talebiyle Kudüs'teki İsrail kabine toplantısının dışında protesto düzenledi

İsrail ile Hamas arasında devam eden çatışmalar nedeniyle Gazze'de rehin tutulanların derhal iade edilmesi çağrısında bulunan göstericiler, 1 Eylül'de Kudüs'teki Başbakanlık Ofisi önünde toplandı.

Yüzlerce İsrailli, Pazar günü Kudüs'te düzenlenen hükümet kabine toplantısının dışında düzenlenen protestoya  Gazze'de rehin tutulanların ailelerine katıldı.

Göstericiler, Gazze'de kalan rehinelerin fotoğraflarını ve bayraklarını sallayarak, onları derhal evlerine geri getirecek bir anlaşma talep etti.

Bebek arabasındaki çocuğuyla mitinge katılan Eden Kramer, aynı zamanda çocuğun geleceği için de gösteri yaptığını söyledi.

"Büyük bir değişimin gelmesini umuyoruz. Herkesin bugün çıkıp hükümete bir mesaj getirmesini umuyoruz: Artık böyle devam edemeyiz," dedi.

Bazı protestocular, hükümetin bu hafta Gazze'den cesetleri kurtarılan altı rehinenin ölümünden kısmen sorumlu olduğunu söyledi . İsrail ordusu, rehineleri Hamas'ın öldürdüğünü söylüyor.

İbrani Üniversitesi'nde biyoloji profesörü olan Uri Gat, CNN'e yaptığı açıklamada, "Elbette öncelikle Hamas'ı suçluyorum ancak onların (hükümetin) da doğru zamanda yapılması gerekeni yapmama sorumluluğu var" dedi ve yetkililerin daha önce rehine-ateşkes anlaşması yapmaları gerektiğini söyledi.

Bir diğer protestocu Zohar Trifon ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun istifa etmesini istedi ve Netanyahu'nun "çok fazla zarar verdiğini" ve "halk ve ülke için daha duyarlı, daha hayırsever politikacılara yer açması gerektiğini" söyledi.

 

Güncellenme Tarihi : 1.9.2024 23:49

İLGİLİ HABERLER