Gündem
  • 1.9.2024 23:52

Netanyahu endişeli.. Bu kez durum ciddi

İsrailli yetkili, Netanyahu'nun yaygın protestolar konusunda "endişeli" olduğunu söyledi

İsrail'in Tel Aviv kentinde 1 Eylül'de protestocular gösteri düzenliyor.

CNN'e konuşan İsrailli bir yetkili, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İsrail'de yaşanan yaygın protesto gösterilerinden "endişeli" olduğunu söyledi.

İsrail ordusunun Hamas'ın Gazze'de öldürdüğünü söylediği altı rehinenin cesetlerini kurtarmasının ardından, Pazar günü ülke çapındaki kentlerde protestocular bir araya gelerek rehine anlaşması yapılması çağrısında bulundu.

Netanyahu , rehinelerin geri verilmesine öncelik vermediği gerekçesiyle   eleştirmenlerden eleştiri alıyor  .

 

İsrail Savunma Bakanı, hükümetin rehine anlaşmasına yaklaşımını "ahlaki bir utanç" olarak nitelendirdi

CNN'in edindiği bilgiye göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Pazar günü düzenlenen Kabine toplantısında, rehinelerin serbest bırakılması anlaşması yerine önemli bir sınır bölgesinin kontrolünü önceliklendiren İsrail hükümetini sert bir dille eleştirerek, bunu "ahlaki bir utanç" olarak nitelendirdi.

İsrail medyasına göre, Gallant, yakın zamanda Başbakan Binyamin Netanyahu ile, Gazze ve Mısır sınırındaki Philadelphi koridoru adı verilen 14 kilometrelik (8,7 mil) bölgenin kontrolü konusunda anlaşmazlığa düştü.

Gallant, Pazar günü meslektaşlarını uyardı: "Bu yolda devam edersek, kendimiz için koyduğumuz hedeflere ulaşmayı başaramayız. Rehineleri canlı istiyorsak, zamanımız yok."

"Bana yaralıları sahada bırakmamamız gerektiği öğretildi. Bu ahlaki bir utançtır" dediği anlaşılıyor.

Büyüyen tartışma: Gallant, rehine anlaşması konusunda Netanyahu'nun Kabinesi'nde giderek daha fazla yalnızlaştı. Herhangi bir rehine serbest bırakma anlaşmasının koşulu olarak Philadelphi koridorunun kontrolünün sürdürülmesine karşı oy kullanan tek kişiydi ve Pazar günü altı rehinenin ölümü haberinin ardından bu konuda yeniden oylama yapılması çabalarında başarısız oldu .

CNN, toplantı sırasında diğer Kabine üyelerinin, Philadelphia koridoru kararından geri adım atmanın bir hata olacağını ve rehineleri öldüren Hamas'ı ödüllendirmekten başka bir şey olmayacağını savunduklarını öğrendi.

Gallant, İsrail'in rehineler serbest bırakıldıktan sonra koridoru yeniden ele geçirebileceğini savunarak karşılık verdi. Gallant, "Sekiz saat içinde Philadelphi koridorunu ele geçirebiliriz, ancak (İsrail'e geri dönen) 20 ila 30 rehinemiz olacak," dedi.

Gallant, İsrail kabinesindeki diğer bakanlar arasında kendini izole edilmiş bulurken, görüşleri büyük ölçüde İsrail'in güvenlik teşkilatı tarafından paylaşılıyor. İsrail Savunma Kuvvetleri rehineler biriminin başkanı Tümgeneral Nitzan Alon da kalan rehinelerin yalnızca yoğunlaşan "acil tehlike" ile karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Güncellenme Tarihi : 2.9.2024 00:26

İLGİLİ HABERLER