Gündem
  • 30.7.2024 14:00

'İsrail Lübnan'a girerse Erdoğan asker gönderecek'

Erdoğan'ın sözlerinden sonra İsrail'de Türkiye  korkusu başladı..

NATO ülkeleri arasında, Gazze'ye yönelik devam eden savaşta İsrail'e karşı en sert tavrı Türkiye takındı .

Hem Türkiye içinden hem de daha geniş İslam dünyasından Ankara'daki yetkililer üzerinde, Türk-İsrail ilişkilerinin geleceğini çok olumsuz etkileyebilecek şekilde Filistinlileri savunma yönünde artan bir baskı var .

Hamas-İsrail çatışması 7 Ekim'de patlak verdiğinde , Türkiye biraz nüanslı bir duruş sergiledi ve iki taraf arasında arabuluculuk rolü üstlenmeye çalıştı. Ancak İsrail'in Gazze'ye yönelik artan saldırganlığı, Ankara'nın pozisyonunda bir değişikliğe yol açtı ve Türk yetkililerin söylemleri kızıştı.

25 Ekim'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) milletvekillerine konuşurken Gazze'deki artan krize değindi. Erdoğan, Hamas'ın bir terör örgütü olmadığını, bunun yerine Filistin topraklarını ve halkını savunmak için savaşan bir kurtuluş grubu olduğunu söyledi .
Türkiye'de uzun yıllar İsrail büyükelçiliği görevini sürdüren D. Alon Liel, Netanyahu hükümetini uyararak, “Lübnan'a girersek Türkiye Lübnan'a yardım için asker yollayacak. Çok dikkat etmek lazım” dedi.

Dr. Alon Liel, Erdoğan'ın İsrail'e karşı doğrudan askeri bir eylemde bulunmak yerine, yardım ve kaçakçılık yoluyla Filistinlilere dolaylı destek vereceğini öngörüyor.

Dr. Alon Liel, Erdoğan'ın İsrail'e karşı doğrudan askeri bir eylemde bulunmak yerine, yardım ve destek yoluyla Filistinlilere dolaylı destek vereceğini öngörüyor.

Dışişleri Bakanlığı eski müdürü ve eski İsrail Türkiye büyükelçisi Dr. Alon Liel, Salı günü Radio North 104.5 FM'e yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail-Hamas savaşına müdahale etme tehditleri ışığında Türkiye'nin İsrail'e yönelik bir işgal olasılığı hakkında yorumda bulundu .

Dr. Liel, Gadi Ness'e yaptığı açıklamada, "Hem Hamas'a hem de Batı Şeria'da savaşan Filistinlilere verdikleri mücadelede yardımcı olmak için askeri yardımı artırmayı deneyebileceğini ima ediyor." dedi.

Dr. Liel, "Daha önce Türkiye'de onlar için bir merkez kurduğunda bunu denemişti, muhtemelen askeri operasyonlar yürütmeyi, silah kaçakçılığı yapmayı ve silah satın almak için para transfer etmeyi amaçlıyordu. Mantıksız davrandığı bilinen Erdoğan'ın, İsrail'i işgal etmek için Türk askerleri göndermesi pek olası değil."O yüzden işgal ettiğimiz yerlere milis şeklinde karşımıza çıkabilirler." diye ekledi.

"İsrail ile ticareti durdurmak gibi diğer tehditlerinin çoğunu yerine getirdiği için onu çok ciddiye almamız gerektiğine inanıyorum. Zaten Filistinlilere yardım etmeye çalışıyor, yaralıları Türkiye'deki hastanelere gönderiyor ve kesinlikle onlara para aktarmanın yollarını buluyor," diye ekledi.

İsrail karşıtı güçlere dolaylı destek

"Bence, yapmaya çalışacağı şey, bize karşı savaşan güçleri, para göndererek veya Mısır sınırından kaçakçılık yaparak güçlendirmek olacak. Bu arada, Batı Şeria ve Kudüs'e kaçakçılık da dahil olmak üzere Mısır'la ilişkilerinde önemli iyileştirmeler yaptı. Kudüs'te her zaman bir varlığı oldu, dolaylı da olsa."

Dr. Liel ayrıca şunları iddia etti: "Lübnan'da önemli bir şey olursa, Erdoğan İsrail'in Lübnan'a girmesini kendisine giden yolun yarısı olarak görüyor. Lübnan'a kuvvet gönderebilir; bunu geçmişte, muhripler ve savaş gemileri de dahil olmak üzere, Lübnan'ın karasularına gönderdi."

"Bu arada, eğer uygun bir diplomatik pozisyonda olsaydık, onunla ilişkilerimizi kesmemiz gerekirdi. Ancak, diplomasimizde önemli bir zayıflık var; sadece açıklamaları için ona bir bedel ödetemeyiz, bu yüzden durumu etkili bir şekilde istismar ediyor."

Güncellenme Tarihi : 30.7.2024 13:45

İLGİLİ HABERLER