Gündem
  • 17.9.2024 19:00

İsrail Lübnan'da 1.800 çağrı cihazını patlattı, 2500 yaralı var

Güvenlik kaynakları, Lübnan genelinde Hizbullah'ın iletişim kurmak için kullandığı taşınabilir çağrı cihazlarının patlaması sonucu yüzlerce Hizbullah üyesinin ağır yaralandığını bildirdi.

Lübnan’da israilin heklediği 1800 telefon uzaktan çaldırılarak patlatıldı 2500 yaralı olduğu aktarılıyor hastahanelere akın akın yaralılar geliyor …

İran'ın Mehr haber ajansının aktardığına göre, Salı günü çağrı cihazı patlamalarında yaralananlar arasında İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mücteba Amani de vardı.

Lübnan’da bazı çağrı cihazları sahiplerinin üzerindeyken infilak etti 

Görüntülerde, çağrı cihazlarının sahiplerinin ellerinde ya da ceplerinde infilak ettiği fark ediliyor 

Yaralanan çok sayıda kişi hastanelere akın etti 

Patlamalardan etkilenen çok sayıda kişinin Hizbullah mensubu olduğu iddia ediliyor 

 İran haber ajansı Mehr: Yaralananlar arasında İran Büyükelçisi de var 

Lübnan Haber Ajansı ve Sağlık Bakanlığı, olaydan İsrail’i sorumlu tuttu

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Hizbullah yetkilisi, çağrı cihazlarının patlamasının, grubun İsrail ile neredeyse her gün sınır ötesi çatışmaya girdiği yaklaşık bir yıllık dönemde yaşadığı "en büyük güvenlik ihlali" olduğunu söyledi .

İsrail ordusundan, İsrail'in Gazze'ye savaş açmasının ardından 8 Ekim'den bu yana Hizbullah'la çatışmaya giren İsrail ordusundan henüz bir açıklama gelmedi .

Beyrut'tan bildiren El Cezire muhabiri Zeina Khodr, cihazların koordineli bir saldırıyla hacklenip patlatıldığının anlaşıldığını, bunun İsrail ile İran destekli Lübnanlı grup arasındaki düşmanlıkta "önemli bir gelişme" olduğunu söyledi.

Resim

"Bu büyük bir güvenlik ihlali. Hizbullah'ın iletişim cihazı tehlikeye atıldı. Lübnan'ın dört bir yanından yerde yaralı yatan, kanayan adamların fotoğraflarını gördük. Hastanelerin kan istediğine dair raporlar gördük," dedi.

Salı günü taşınabilir çağrı cihazı iletişim cihazlarının patlaması sonucu yüzlerce Lübnan vatandaşının yaralandığı ilk belirlemelere göre bildirildi.

Resim

Siber saldırıda cihazların hacklenmesiyle birlikte Lübnan'ın güneyindeki birçok köyde , Bekaa'da ve Beyrut'un güney banliyösünde yaralanmalar meydana geldiği bildirildi.

A wounded man whose handheld pager exploded is rushed to hospital.

Lübnan güvenlik güçleri, belirli tipteki kablosuz cihazların hedef alındığını doğruladı. Çeşitli kaynaklar, cihazların İsrail tarafından ihlal edilmesi sonucu patladığını iddia etti.

LSF, yaralıların zamanında ve güvenli bir şekilde taşınmasını sağlamak için sivillere ambulanslar için yolları açmaları çağrısında bulundu.


Lübnan Sağlık Bakanlığı, bombalı saldırı sonucu çok sayıda yaralının hedef bölgelerdeki hastanelere kaldırıldığını duyurdu.

Bakanlık, hastanelerin acil müdahaleyi hızlı bir şekilde sağlamak için azami teyakkuzda ve tam hazırlıklı olmaları, ayrıca yaralıların yoğun bir şekilde dağılmasını sağlamak için bakanlıkla tam temas halinde olmaları çağrısında bulundu.

Çağrı cihazı bulunduran veya bulunduran tüm şahıslara, durum düzelene kadar çağrı cihazlarını uzak tutmaları tavsiye edildi.

Lübnan Kızılhaçı'na göre, bombalamalara müdahale etmek için 30'dan fazla ambulans sevk edildi. Kurtarma operasyonlarına destek olmak için Lübnan Dağı ve Beyrut'ta 50 ambulans daha yüksek alarma geçirildi.

İran medyası ayrıca İran İslam Cumhuriyeti'nin Beyrut büyükelçisi Mojtaba Amani'nin Beyrut'ta bir cihaz patlaması sırasında hafif yaralar aldığını bildirdi. Tedavi görmek üzere hastaneye kaldırıldı. 

Güncellenme Tarihi : 17.9.2024 18:10

İLGİLİ HABERLER