Gündem
  • 16.10.2024 22:12

İsrail Lübnan'da Hıristiyan köyünü vurdu.. Çok sayıda ölü var

Lübnan'ın kuzeyindeki Hristiyan çoğunluklu köye düzenlenen İsrail saldırısında ülkenin Kızılhaçı yaklaşık 20 kişinin öldüğünü duyurdu..

Reuters Lübnan'ın sivil savunma ekibi, Kuzey Lübnan'daki Aitou'da İsrail hava saldırısının ardından enkazı inceliyor. Fotoğraf: 14 Ekim 2024

Lübnan Kızılhaçı CNN'e yaptığı açıklamada, Pazartesi günü Lübnan'ın kuzeyindeki Aitou köyüne düzenlenen İsrail saldırısında ölü sayısının dokuzdan 19'a çıktığını söyledi. Örgüt ayrıca dokuz kişinin daha yaralandığını ekledi.

Battle Lines: Israel prepares for ground offensive in Lebanon

Kızılhaç ekiplerinin enkazı temizlemeye devam ettiğini belirten Acil Tıbbi Hizmetler Müdürü Alexy Nehme, enkaz altında hala daha çok sayıda kişinin mahsur kaldığına inanıldığını söyledi.

Nehme, pazartesi günkü saldırıda, güney Lübnan'da bombardımandan kaçan insanların yaşadığı bir binanın tamamen yıkıldığını söyledi.

CNN, saldırıyla ilgili yorum almak için İsrail Savunma Kuvvetleri'ne ulaştı.

Israel kills at least 21 in strike on Christian town in north Lebanon |  Reuters

Aitou, Beyrut'un yaklaşık 100 kilometre (veya yaklaşık 62 mil) kuzeyindedir. Köy, ağırlıklı olarak Hristiyan bir nüfusa sahip olan kuzey Lübnan'daki Zgharta Bölgesi'nde yer almaktadır.

BM İnsan Hakları Ofisi, Pazartesi günü Lübnan'ın kuzeyinde 23 kişinin ölümüne yol açan İsrail hava saldırısıyla ilgili soruşturma çağrısında bulundu.

Sözcü Jeremy Laurence, Hristiyanların çoğunlukta olduğu Aitou köyüne düzenlenen saldırının uluslararası insancıl hukuk açısından "gerçek endişeler" yarattığını söyledi.

Israeli siege of north Gaza reaches ‘horrifying levels of atrocity’

Laurence, güneyden gelen bir aileye kiraya verilen bir konut binasının yıkıldığı bombalamada ölenler arasında 12 kadın ve iki çocuğun da bulunduğunu söyledi.

Kurtarma ekipleri Salı günü hala Aitou'daki enkazdan cesetleri çıkarmaya çalışıyordu. Burası, Lübnan'ın güneyinde, Bekaa Vadisi'nde ve Beyrut'un bazı bölgelerinde bugüne kadar süren çatışmaların odak noktasından uzaktı.

UN urges Middle East ceasefires to avert 'major regional war' with 'global  implications' | South China Morning Post

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) saldırıya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Aitou'daki evin sahibi Elie Alwan, gazetecilere yaptığı açıklamada, evin yaklaşık 10 kişilik bir aileye kiralandığını, daha sonra bunlara yaklaşık 10 kişinin daha katıldığını söyledi.

Alwan, pazartesi günü eve nakit para getiren bir araç gelene kadar kiracılarla ilgili herhangi bir sorun olmadığını, hava saldırısının gerçekleştiğini söyledi.

The aftermath of the missile strike on school in Gaza | News UK Video News  | Sky News

İsrail'in Hizbullah'ın faaliyet gösterdiği bölgelerdeki militanlara yönelik hava saldırıları, militanların ülkenin diğer bölgelerine doğru ilerlemesine neden oldu. Bu durum, Lübnan genelinde İsrail hedeflerine yönelik korkuların artmasına yol açtı.

Aitou sakini Sarkis Alwan, AFP haber ajansına köyün yerinden edilmiş insanları artık "belki de... hoş karşılamayacağını" söyledi. "Ve yerinden edilmiş insanları kabul eden köylüler, onlardan gitmelerini isteyeceklerini düşünüyorum," dedi.

İsrail, 7 Ekim 2023'teki Hamas saldırısından sonraki günden bu yana bir yıldır ara sıra İsrail'e roket atan Hizbullah'ı zayıflatmaya çalışırken, son tırmanışında konut binalarına uyarı yapmadan saldırmaya istekli olduğunu gösterdi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'in perşembe gecesi düzenlediği saldırıda Beyrut'un merkezindeki bir konut binası hedef alındı ​​ve 22 kişi öldü.

Doğrulanmamış bilgilere göre, herhangi bir uyarı yapılmadan düzenlenen ve 117 kişinin yaralandığı saldırıda, Lübnan'da güçlü bir güç olan İran destekli militan grup Hizbullah'ın üst düzey üyelerinden Vafik Safa hedef alındı.

Saldırıda öldürülmediği belirtilirken, Hizbullah'ın da onun durumu hakkında bir açıklama yapmadığı belirtildi.

İsrail, ülkenin kuzeyindeki insanların evlerine dönebilmesi için Hizbullah'la mücadele edilmesinin zorunlu olduğunu söylüyor.

Hizbullah'ın Pazar günü İsrail'in kuzeyindeki bir askeri üsse düzenlediği insansız hava aracı saldırısında dört İsrail askeri öldü, yedisi ağır yaralandı. Bu, İsrail'in iki hafta önce Lübnan'a kara harekâtı başlatmasından bu yana grubun gerçekleştirdiği en ölümcül saldırı oldu.


 

Güncellenme Tarihi : 16.10.2024 22:25

İLGİLİ HABERLER