Gündem
  • 1.8.2024 22:55

İsrail Negev çölündeki Sidi Teman hapishanesinde Filistinli 36 mahkumu öldürdü

"Haaretz": Negev çölündeki Sidi Teman hapishanesinde Gazzeli 36 mahkum öldürüldü

İsrail'in Negev Çölü'ndeki "İsrail'in Guantanamo'su" olarak bilinen Sidi Teman hapishanesi, Gazze Şeridi'nden gelen Filistinli tutuklulara yönelik saldırıların ortaya çıkmasının ardından yeniden gündeme geldi.

ماذا يحدث داخل معتقل سدي تيمان الإسرائيلي؟ | إذاعة حسنى
Bu bağlamda İsrail gazetesi "Haaretz", Gazze'de savaşın başlangıcından bu yana İsrail hapishanelerinde 48 Filistinli mahkumun öldürüldüğünü, bunların arasında Sidi Teman hapishanesinde öldürülen Gazze Şeridi'nden 36 mahkumun da bulunduğunu ortaya çıkardı.

Resmi İsrail Yayın Kurumu, 10 askerin Gazze'den ismi açıklanmayan bir mahkumu ağır şekilde dövdüğünü ve bu mahkumun anüs de dahil olmak üzere ciddi yaralanmalarla hastaneye kaldırıldığını, bunun üzerine askeri polisin soruşturma başlatmasını gerektirdiğini açıkladı.

الحدث: قوات اسرائيل تقتل أسيرا فلسطينيا في سجن النقب الصحراوي

Ynet web sitesi şöyle dedi: "Askeri polis müfettişlerinin elinde, yedek hizmetteki hapishane eğitmenlerinin gözaltına alınan mahkuma karşı sodomi eylemi yaptığına dair şüpheleri güçlendiren bazı kanıtlar var." Kalçasındaki ciddi yaralar nedeniyle hastaneye kaldırılan mahkum, iddiaya göre aletle anüsünün ciddi şekilde yaralanması nedeniyle ağır kanama geçirdi.”

السجون الإسرائيلية - مصدر الإخبارية

Pazartesi akşamı Netanya yakınlarındaki Beit Leed üssünde aralarında maskeli ve silahlı askerlerin de bulunduğu sağcı taraftarlar güvenlik personelini iterek asker ve polislerle göğüs göğüse çatışırken kaos ortamı hakim oldu. Kontrol noktalarından geçerek askeri üsteki askeri mahkeme karargâhına girdiler ve mahkeme karargâhındaki demir kapıyı kırmaya çalıştılar. 9 yedek kuvvet askeri, Filistinli bir tutukluya toplu cinsel saldırıda bulundukları gerekçesiyle tutuklandı.

İsrail İşçi Partisi Genel Başkanı Yair Golan, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu "örgüt kurmakla" suçlayarak, güneydeki Negev'deki "Sde Teman" askeri üssüne düzenlenen baskına katılan İsrail Knesset üyelerinin hapsedilmesi çağrısında bulundu. Ordu içindeki silahlı milisler.

Polis komutanları, Knesset üyeleri ve bakanların dünkü darbe girişimine karıştığının araştırılması gerektiğini ifade eden Golan, şunları ekledi: "Üst düzey ordu yetkilileri, polisin 3 saat boyunca cezaevine takviye göndermekten kaçındığını doğruladı."

İsrail İşçi Partisi lideri, Sidi Timan'da yaşananlarla ilgili soruşturmanın gerekli olduğuna ve bunun Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in ofisine yol açabileceğine dikkat çekti.

Buna karşılık İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid, Sidi Timan saldırısını "İsrail ordusunu zayıflatan ve parçalayan, İsrail Devleti'ni zayıflatıp parçalayan ve gücümüzün temellerini içeriden ortadan kaldıran Knesset üyelerinin gerçekleştirdiği alçak ve tehlikeli bir suç" olarak nitelendirdi. "

Güncellenme Tarihi : 1.8.2024 23:24

İLGİLİ HABERLER