Gündem
  • 25.8.2024 18:08

İsrail ordu ombudsmanı : Dörtnala uçuruma gidiyoruz İsrail bir yıl sonra çöker

Eski İsrailli general, ülkenin bir yıl içinde çökebileceği konusunda uyarıyor. İşte nedeni

İsrail askeri kolejlerinin eski komutanı ve uzun yıllar ordu ombudsmanı olarak görev yapan Yitzhak Brik, ülkesinin Gazze'de ve ötesinde uzun süreli bir savaşı kaldıramayacağına inanıyor.

İsrail ordusunun son 10 aydır Gazze'yi acımasızca vurmasına ve 40.000'den fazla insanı öldürmesine rağmen, yeni siyasi lider Yahya Sinwar yönetimindeki Hamas'ın teslim olmayı planladığına dair hiçbir işaret yok. Filistin direniş grubu rehineleri tutmaya ve işgalci güçlere vur-kaç saldırıları düzenlemeye devam ediyor.

"Ülke gerçekten uçurumun kenarına doğru dörtnala gidiyor. Hamas ve Hizbullah'a karşı yıpratma savaşı devam ederse, İsrail bir yıldan kısa bir sürede çökecek," diye yazdı eski bir üst düzey İsrail generali ve onlarca yıl orduda farklı görevlerde bulunmuş olan Yitzhak Brik, Haaretz'deki bir makalede.

"İsrail Gazze'deki çamura daha da batıyor, öldürülen veya yaralanan askerlerle giderek daha fazla asker kaybediyor ve savaşın ana hedefi olan Hamas'ı devirme şansını kaybediyor," diye ekledi. Netanyahu'nun Gazze'ye yönelik devam eden savaşına yönelik en sert eleştirilerden birini yapan İsrailli tecrübeli isim.

'Üç kundakçı'

Generale göre, işgal altındaki Batı Şeria'da İsraillilere yönelik saldırılar artıyor, ordu motivasyonunu kaybediyor ve ekonomi çöküyor. Uluslararası alanda, ekonomik boykotlar ve silah ambargoları için baskı şeklinde İsrail'e yönelik baskı da artıyor.

Brik, ülkenin Gazze'deki başarısız çabalarından Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin sorumlu olduğunu söyledi.

Gazze'yi yerle bir etmeleri ve Hizbullah ve İran ile çatışmayı bölgesel bir savaşa dönüştürebilecek pervasız tırmanışları nedeniyle onları "üç kundakçı" olarak adlandırdı.

Brik ayrıca İsrail yönetimini "suikastlar düzenlemekle" suçladı ve bu ayın başlarında İsmail Haniye gibi önemli Filistinli liderleri öldürmenin riskli bir strateji olduğunu ve "tüm Ortadoğu'yu ateşleyebileceğini" söyledi.

General, üçlünün ateşle oynadığının farkında olmadığını ve Lübnan'dan İran'a kadar uzanan yabancı ülkelerde suikast düzenlemenin "sorumsuzluk" olduğunu söyledi.

İsrailli gazi ayrıca Yahudilerin 2.000 yıllık sürgünden sonra "şanlı bir ülke" kurmayı başarmış olmalarına rağmen, şimdi üç kundakçı ve onları "körü körüne" destekleyen "koyun" takipçilerinin hatası yüzünden "parçalanmakta" olduğunu söyledi. Ayrıca Netanyahu'yu "diktatör" olarak adlandırdı.

'Filistinlilerle birlikte öl'

Brik ayrıca Netanyahu'nun Gazze'deki savaşını intihar kararı olarak tanımladı. Ünlü İsrailli akademisyen Ömer Bartov'un yakın zamanda yayınladığı ve antik Filistinlilere karşı savaşan bir İncil kahramanı olan İsrailli Samson'un hikayesinin, modern İsrail liderliğinin şu anda Gazze'de yaptığı şeyle alakalı olabileceğini savunan makalesine atıfta bulunarak "Filistinlilerle birlikte öl" ifadesini kullandı.

İncil'e göre Filistliler, eski İsraillilerin açıkça düşmanıydı. Yahudilerden önce, 3.000 yıldan fazla bir süre önce Filistin'in güney kıyısına yerleştiler. Filistliler ve Filistin arasında etimolojik bir bağlantı olmasına rağmen, bilim insanları Filistlilerin bir ulus olarak hayatta kaldığını düşünmüyor

İlginçtir ki, Samson Gazze'de Filistinlilerle savaştı ve sonunda İncil'e göre düşmanları tarafından bir hileyle yakalandı. Samson, tutulduğu tapınağın sütunlarını çökerterek düşmanlarını yenmek için son bir çaba sarf ettikten sonra dramatik bir şekilde öldü ve "Filistinlilerle birlikte ölmeme izin verin!" dedi.

Ancak Netanyahu, Gazze'nin Samson için bir tuzak olduğunu aklında tutmalı.

Bartov, makalesinde Samson'un Gazze'deki Filistinlilerle mücadelesinin İsrail liderliğinde uzun süredir yankı bulduğunu ve potansiyel olarak Netanyahu hükümetinin bitmeyen savaşını motive ediyor olabileceğini savundu. Ancak, Hamas'ı tamamen ortadan kaldırma amacı, gerilla gücüne karşı böyle bir savaş başlatmayı "aptalca bir fikir" olarak nitelendiren Yoram Schwitzer gibi eski istihbarat yetkilileri de dahil olmak üzere kendi halkının çoğu tarafından gerçekçi bulunmadı.

Güncellenme Tarihi : 25.8.2024 18:18

İLGİLİ HABERLER