Gündem
  • 14.10.2024 12:04

İsrail ordusunda isyan çıktı.. Netanyahu'ya mektup yazdılar

İsrailli askerlerden Netanyahu'ya mektup: Hamas ile anlaşma olmazsa görevi bırakırız

Ulaştırma Bakanı Miri Regev toplantı sırasında, eğer bu bir itaatsizlikse, bu askerlerin hapse gönderilmesi gerektiğini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetinin bazı üyeleri, birkaç gün önce hükümetin Hamas ile bir esir takası anlaşması imzalanmaması halinde görevi bırakacaklarını açıklayan 130 İsrail askeri sert bir şekilde hedef aldı.

İsrail merkezli Haaretz'in bilgi sahibi kaynaklardan aktardığına göre Netanyahu güvenlik görüşmeleri sırasında bu meselenin güçlü ve kararlı bir şekilde sonlandırılması ve bu itaatsizliğe karşı yasaların izin verdiği tüm tedbirlerin kullanılması çağrısında bulunarak bu askerlerin “milli vicdanlarını” kaybettiklerini öne sürdü.

Ulaştırma Bakanı Miri Regev toplantı sırasında, eğer bu bir itaatsizlikse, bu askerlerin hapse gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Savunma Bakanı Yoav Galant bu mektupla ilgili olarak medyada yer alan rakamların gerçeği yansıtmadığını ve İsrail ordusunun her türlü itaatsizlik belirtisine sert bir şekilde karşılık verdiğini vurguladı.

Toplantıya katılan ordu temsilcileri medyaya gönderilen mektubun kendilerine ulaşmadığını ifade etti.

Askerlerin mektubu

Birkaç gün önce Haaretz gazetesi 130 İsrail askerinin imzasını taşıyan ve hükümetin Hamas ile Gazze'deki rehinelerin serbest kalmasıyla ilgili bir anlaşmaya varmaması halinde görevi bırakacaklarını bildiren bir mektup yayınladı.

Mektup Başbakan Binyamin Netanyahu, bakanlar ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye hitaben yazılmıştı.

Mektup Zırhlı Birlikler, Topçu Birlikleri, İç Cephe Komutanlığı, Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetlerinden yedek askerler tarafından imzalandı.

Mektupta, "Gazze'deki savaşın devam etmesinin rehinelerin serbest kalmasını geciktirmekle kalmayıp hayatlarını da tehlikeye attığı artık çok açık. Ordunun saldırılarında, askeri operasyonlarda kurtarılanlardan çok daha fazla sayıda rehine öldürüldü" ifadeleri yer alıyor.

Mektupta ayrıca, "Hayatlarını riske atarak sadakatle hizmet eden bizler, hükümetin derhal rotasını değiştirmemesi ve rehineleri eve getirecek bir anlaşma için çalışmaması halinde görevimize devam edemeyeceğimizi beyan ederiz" deniliyor.

İsrail Gazze Şeridi'nde 101 rehine olduğunu tahmin ederken, Hamas bu kişilerden onlarcasının ayrım gözetmeyen İsrail bombardımanlarında öldürüldüğünü belirtiyor. 

Katar, Mısır ve ABD'nin aylardır süren ortak arabuluculuk çabalarına ve Gazze'deki savaşı sona erdirmek ve esir takası önerileri sunmasına rağmen Netanyahu, söz konusu çabaları baltalayarak yeni koşullar öne sürmeye devam ediyor.

Hamas ise herhangi bir anlaşmayı kabul etmek için İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesinde ve savaşın tamamen durdurulmasında ısrar ediyor.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

Güncellenme Tarihi : 14.10.2024 12:15

İLGİLİ HABERLER