Gündem
  • 25.6.2024 17:29

israil Yüksek Mahkemesi'nden Netanyahu'yu şok eden karar.. Haredi'ler askere alınıp vergi ödeyecek

İsrail Yüksek Mahkemesi’nden Netanyahu’ya büyük darbe: Haredi Yahudileri de askere gidecek!
İsrail Yüksek Mahkemesi, Ultra Ortodoks Yahudi (Haredi) erkeklerin zorunlu askerlikten muaf tutulmasının yasal dayanağının bulunmadığına ve askerliğe uygun olanların göreve alınması gerektiği yönündeki kararına destek verdi. Eski Başbakan ve ana muhalefet lideri Yair Lapid, karara destek verirken en büyük desteği Haredilerden alan Netanyahu panikledi!

Why the new state budget both favors and hurts Haredim... and deeply  threatens Israel | The Times of Israel

Yargıtay Salı sabahı Kanun Taslağına ilişkin kararını yayımladı.

Oybirliğiyle alınan kararında Yüksek Mahkeme şunu yazdı: "Şu anda, yeşiva öğrencileri ile askere alınmaya uygun diğerleri arasında ayrım yapılmasına izin veren herhangi bir yasal çerçeve yoktur."

Bu ayın başlarında Yüksek Mahkeme, dokuz yargıçtan oluşan bir panelle, konuyla ilgili mevzuat eksikliği nedeniyle yeshiva öğrencilerinin askere alınmasını ve öğrencilerini askere almayan yeshivaların bütçelerinin iptal edilmesini talep eden dilekçeleri görüşmek üzere toplandı. .

Yargıtay duruşması

Yargıtay duruşmasıYonatan Sindel/Flash90

Yargıtay Salı sabahı Kanun Taslağına ilişkin kararını yayımladı.

Karar , İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara'nın, yeni duruma kısa bir uyum süreci sonrasında hükümetin öğrencileri orduda hizmet etmeyen yeşivalara destek sağlayamayacağını iddia eden açıklamasının ardından geldi .

Baharav-Miara daha sonra orduda hizmet etmemiş Haredi Yeshiva öğrencilerinin ailelerine yönelik emlak vergisi indirimlerinin ve kreş yardımlarının iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Karar, kararı mahkemenin yetkisinin gayri meşru bir şekilde aşılması olarak kınayan ve muhtemelen bölücülüğe, sivil huzursuzluğa ve Haredi nüfusu için zorluklara yol açacağını söyleyen çok sayıda koalisyon milletvekili ve bakandan bir öfke dalgasına neden oldu. Pek çok Haredi figürü, kararın da etkisiz olacağını ve Haredi toplumunun hiçbir koşulda Tora öğrenmekten vazgeçmeyeceğini açıkladı.

Muhalefet liderleri ve bazıları orijinal dilekçeyi getiren çok sayıda sosyal adalet grubu, kararı memnuniyetle karşıladı ve bunun İsrail toplumunda eşitliğe yönelik tarihi bir adım olduğunu ilan etti.

Güncellenme Tarihi : 25.6.2024 17:41

İLGİLİ HABERLER