Dünya
  • 1.7.2024 01:35

İsrail'de ayaklanan Haredi Yahudileri polisle çatıştı

İsrail ordusuna kaydolma emrine karşı ultra-Ortodoks protesto Kudüs'te şiddete dönüştü..

Pazar günü Kudüs'ün merkezinde binlerce Yahudi ultra-Ortodoks erkek, Yüksek Mahkeme'nin kendilerine askerlik hizmetine başlama emrini protesto eden İsrail polisiyle çatıştı.

Geçtiğimiz hafta alınan ve hükümete ultra-Ortodoks erkeklerin askere alınması yönündeki çığır açıcı karar, İsrail'in Gazze'de savaş açması nedeniyle Başbakan Binyamin Netanyahu'nun iktidar koalisyonunun çökmesine yol açabilir .

On binlerce erkek, emri protesto etmek için ultra-Ortodoks bir mahallede yürüyüş yaptı. Ancak akşam karanlığından sonra kalabalık Kudüs'ün merkezine doğru ilerledi ve şiddete başvurdu.

İsrail polisi, protestocuların taş attığını ve ultra Ortodoks bir Kabine bakanının arabasına saldırarak, araca taş attığını söyledi. Kalabalığı dağıtmak için kokarca kokulu suyla dolu tazyikli su ve atlara binen polisler kullanıldı. Ancak Pazar günü geç saatlerde gösteri hâlâ kontrol altında değildi.

Askerlik hizmeti İsrail'deki çoğu Yahudi erkek ve kadın için zorunludur. Ancak siyasi açıdan güçlü ultra-Ortodoks partiler, takipçileri için askerlik hizmetini atlayıp bunun yerine dini seminerlerde eğitim görmeleri için muafiyetler kazandılar.

Uzun süredir devam eden düzenleme, kamuoyunda kızgınlığa yol açtı ve bu duygu, Hamas'a karşı sekiz ay süren savaş sırasında daha da güçlendi. Çatışmalarda 600'den fazla asker öldürüldü ve on binlerce yedek asker harekete geçirilerek kariyerleri, işleri ve hayatları altüst oldu.

 

Ultra-Ortodoks partiler ve takipçileri, erkeklerini orduda hizmet etmeye zorlamanın nesiller boyu süren yaşam biçimlerini mahvedeceğini söylüyor. Pazar gününün erken saatlerinde, binlerce erkek bir meydanı doldurdu ve toplu dualara katıldı. Birçoğu hükümeti eleştiren pankartlar taşıyordu, biri "tek bir erkek bile" askere alınmamalı diyordu.

Netanyahu'nun iktidar koalisyonunun kilit üyeleri olan ultra-Ortodoks partiler, protesto amacıyla hükümeti terk etmeye karar vermeleri halinde potansiyel olarak yeni seçimleri zorlayabilirler.

Parti liderleri hükümetten ayrılıp ayrılmayacaklarını söylemediler. Netanyahu'nun koalisyonunun popülaritesi savaşı ateşleyen 7 Ekim Hamas saldırısından bu yana geride kaldığı için bunu yapmak riskli olabilir.

Güncellenme Tarihi : 1.7.2024 01:44

İLGİLİ HABERLER