Dünya
  • 1.7.2024 01:53

Macron hezimete uğradı.. Fransa'da aşırı sağın büyük zaferi

Emmanuel Macron, haziran ayı başında yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki hezimetin ardından ulusal meclisi feshetmiş ve erken seçim kararı almıştı. İki turlu seçimin ilk ayağı bugün başladı.

Aşırı sağcı RN 1. tura (%33,2) Yeni Halk Cephesi'nin (%28,1) önünde önde gidiyor; Macron'un başkanlık kanadı adeta hezimete uğrayarak yalnızca %21 ile üçüncü sırada yer alabildi.

Fransa seçimlerinde aşırı sağ ilk turu kazandı, nihai sonuç belirsiz, sandık çıkış anketleri gösteriyor..

Çıkış anketleri, Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Ralli (RN) partisinin Pazar günü Fransa'da yapılan parlamento seçimlerinin ilk turunu kazanarak tarihi kazanımlar elde ettiğini gösterdi, ancak nihai sonuç, yarış öncesindeki at ticareti günlerine bağlı olacak. gelecek haftanın ikinci turu.

Ipsos, Ifop, OpinionWay ve Elabe'nin çıkış anketleri, RN'nin oyların yaklaşık %34'ünü kazandığını gösterdi; bu, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde RN tarafından yenilgiye uğratıldıktan sonra erken seçim çağrısında bulunan Başkan Emmanuel Macron için büyük bir başarısızlıktı. bu aydan daha erken.

RN'nin oy oranı, %20,5-%23 kazandığı görülen Macron'un Birlikte ittifakı da dahil olmak üzere solcu ve merkezci rakiplerinin rahatça önündeydi. Çıkış anketlerine göre, aceleyle bir araya getirilen sol kanat koalisyonu olan Yeni Halk Cephesi'nin (NFP) oyların yaklaşık %29'unu kazanması bekleniyordu.

Çıkış anketleri seçim öncesi kamuoyu yoklamalarıyla uyumluydu ve Le Pen'in destekçileri tarafından sevinçle karşılandı. Ancak, göçmen karşıtı, AB şüphecisi RN'nin önümüzdeki Pazar günü yapılacak ikinci turdan sonra AB yanlısı Macron ile "birlikte yaşamak" için bir hükümet kurup kuramayacağı konusunda pek netlik sağlamadı.

Fransa'da birçok kişi için uzun zamandır dışlanmış olan RN , şimdi iktidara her zamankinden daha yakın. Le Pen, ırkçılık ve antisemitizmle bilinen bir partinin imajını temizlemeye çalıştı; bu taktik, seçmenlerin Macron'a olan öfkesi, yüksek yaşam maliyeti ve göçle ilgili artan endişeler arasında işe yaradı.

Le Pen'in kuzey Fransa'daki Henin-Beaumont seçim bölgesinde taraftarlar Fransız bayraklarını salladı ve Marseillaise şarkısını söyledi.

Tezahürat yapan kalabalığa seslenen Le Pen, "Fransızlar, aşağılayıcı ve yıpratıcı bir güce karşı sayfayı açmaya istekli olduklarını gösterdiler." dedi.

RN'nin önümüzdeki hafta iktidara gelme şansı, rakiplerinin önümüzdeki günlerde yapacakları siyasi anlaşmalara bağlı olacak. Geçmişte merkez sağ ve merkez sol partiler RN'yi iktidardan uzak tutmak için bir araya gelmişti ancak "cumhuriyetçi cephe" olarak bilinen bu dinamik, her zamankinden daha az kesin.

İlk turda hiçbir aday %50'ye ulaşamazsa, en iyi iki aday ve kayıtlı seçmenlerin %12,5'ine sahip olan adaylar otomatik olarak ikinci tura katılmaya hak kazanacak. İkinci turda en çok oyu alan, seçim bölgesini kazanır.

Pazar günkü yüksek katılım, Fransa'nın rekor sayıda üçlü ikinci tura doğru gittiğini gösteriyor. Uzmanlar, bunların genellikle RN'ye iki yönlü yarışlardan çok daha fazla fayda sağladığını söylüyor.

At ticareti Pazar gecesi neredeyse anında başladı.

Macron, seçmenleri "açıkça cumhuriyetçi ve demokrat" olan adayların arkasında toplanmaya çağırdı; bu, son beyanlarına göre, RN'den ve aşırı solcu Fransa Boyun Eğmeyen (LFI) partisinden adayları dışlayacaktı.

Merkez sol ve aşırı soldaki siyasi liderlerin tümü üçüncü sıradaki adaylarını çekilmeye çağırdı.

France Unbowed lideri Jean-Luc Melenchon , "Kılavuzumuz basit ve açık: Ulusal Mitinge tek bir oy daha yok" dedi.

2024 ani yasama seçimlerinin ilk tur sonuçları

Ancak oylama öncesinde az sayıda milletvekilinin RN'ye katılmasıyla bölünen merkez sağ Cumhuriyetçiler partisi herhangi bir yönlendirmede bulunmadı.

MÜMKÜN BAŞBAKAN

28 yaşındaki RN parti başkanı Jordan Bardella, partisi mutlak çoğunluğu kazanırsa başbakan olmaya hazır olduğunu söyledi. Azınlık hükümeti kurmayı reddetti ve ne Macron ne de NFP sol grubu onunla bir ittifak kurmayacak.

"Anayasaya ve Cumhurbaşkanlığı makamına saygılı, ancak uygulayacağımız politikalarda taviz vermeyen, 'birlikte yaşayan' bir Başbakan olacağım" dedi.

Pazar gecesi sol ittifakın mitinginde birkaç bin RN karşıtı protestocunun toplandığı Paris'teki Republique meydanında hava kasvetliydi.

33 yaşındaki öğretmen Najiya Khaldi, RN'nin güçlü sonuçları karşısında "tiksinti, üzüntü ve korku" hissettiğini söyledi.

"Gösteri yapmaya alışkın değilim," dedi. "Sanırım kendimi rahatlatmak, yalnız hissetmemek için geldim."

Pazar günkü sonuca piyasanın tepkisi sessiz kaldı; euro, Asya-Pasifik ticaretinin erken saatlerinde %0,23 civarında değer kazandı. Londra Şehir Endeksi'nin kıdemli piyasa analisti Fiona Cincotta , sonucun "sürpriz olmaması" nedeniyle rahatladığını belirtti.

"Le Pen, anketlerin bazılarının işaret ettiğinden biraz daha küçük bir farkla öndeydi, bu da avronun açılışta biraz daha yükselmesine yardımcı olmuş olabilir," dedi. "Şimdi dikkat, ikinci turda mutlak çoğunluğun desteklenip desteklenmediğini görmek için 7 Temmuz'da. Bu yüzden biraz belirsizlik içindeymişiz gibi hissediyoruz."

KARMAŞIK HESAPLAMA

RN'nin Ulusal Meclis'te en fazla sandalyeyi kazandığı görüldü, ancak anketörlerden yalnızca biri olan Elabe, partinin ikinci turda 289 sandalyeyle salt çoğunluğunu kazanmasını sağladı.

Uzmanlar, ilk tur oylamalardan sonraki koltuk tahminlerinin son derece hatalı olabileceğini, özellikle de bu seçimde bunun geçerli olabileceğini söylüyor.

Pazar akşamı ülke çapında resmi sonuçlar açıklanmadı, ancak önümüzdeki saatlerde bekleniyordu. Fransa'da sandık çıkış anketleri oldukça doğru sonuçlar veriyor.

Seçmen katılımının önceki parlamento seçimlerine kıyasla yüksek olması, Macron'un parlamento oylaması yapma yönündeki çarpıcı ve siyasi açıdan riskli kararının yarattığı siyasi heyecanı gösteriyor.

Ipsos Fransa araştırma direktörü Mathieu Gallard, 1500 GMT'de katılımın iki yıl önceki %39,42'ye kıyasla neredeyse %60 olduğunu söyledi - 1986 yasama oylamasından bu yana en yüksek karşılaştırılabilir katılım rakamları. Resmi katılım rakamının ne zaman güncelleneceği belirsiz.


 

Güncellenme Tarihi : 1.7.2024 02:07

İLGİLİ HABERLER