Gündem
  • 11.7.2024 12:33

İsrail'de isyan çıktı.. Harediler asla askere gitmeme kararı aldı

Önde gelen ultra-Ortodoks veya Haredi hahamlar, Çarşamba ve Perşembe günü, cemaatlerini temsil eden partilerin, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Knesset'in yaz oturumunun sonuna kadar Haredi erkekleri askerlik hizmetinden muaf tutan bir yasa çıkaramaması halinde koalisyondan ayrılma tehditlerini artırmasının ardından, yeşiva öğrencilerine İsrail Savunma Kuvvetleri'yle herhangi bir teması reddetmeleri çağrısında bulundu.

İsrail'de Ortodoks Yahudiler baş kaldırdı: Önde gelen Haredi liderinden 'askerlik şubesine gitmeyin' çağrısı
Terör devleti İsrail'deki Aşkenazi Ultra Ortodoks Yahudilerin önde gelen liderlerinden Haham Dov Lando, Tevrat kurslarındaki (Yeşiva) öğrencilerinin "askerlik şubelerine kesinlikle gitmemesi ve askere çağırma emirlerine yanıt vermemesi" gerektiğini söyledi.

The Times of Israel'in haberine göre Lando, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin 25 Haziran'da oybirliğiyle Ultra Ortodoks Yahudi erkeklerin zorunlu askerlikten muaf tutulmasının yasal dayanağının bulunmadığına ve askerliğe uygun olanların göreve alınması gerektiğine karar vermesini eleştirdi.


Mahkemenin "Tevrat dünyasına savaş ilan ettiğini" söyleyen Lando, Yeşiva öğrencilerini fiilen askere almak için yıllardır var olan bir düzenlemeyi değiştirerek yeni bir cephe açtığını kaydetti.


"Ordunun elleri yargıçlar tarafından demir zincirlerle bağlı" diyen Lando, Yeşiva öğrencilerine "askerlik bürolarına gitmeme ve askere alma taleplerine yanıt vermeme" çağrısı yaptı.

Yüksek Mahkemenin Ultra Ortodoks Yahudilerin zorunlu askerlikten muafiyet kararı

İsrail Yüksek Mahkemesi, 25 Haziran'da oybirliğiyle Ultra Ortodoks Yahudi erkeklerin zorunlu askerlikten muaf tutulmasının yasal dayanağının bulunmadığına ve askerliğe uygun olanların göreve alınması gerektiğine karar vermişti.

Kararda, askere alınmayanların kamu tarafından finanse edilen sosyal yardım ve eğitim yardımlarından da yararlanamayacaklarına yer verilmişti.

Kararın, zorunlu askerliğe uygun olduğu tahmin edilen 67 bin Haredi erkeğe toplu mu yoksa kademeli biçimde mi tevdi edileceği henüz kesinleşmedi.

Haredi erkeklerin askerlik hizmetini yerine getirmesi gerektiği yönündeki kararın siyasi ve toplumsal sonuçlarının olması bekleniyor.

Tarihi öneme sahip bu karar, İsrail'de yeni bir iç kargaşaya neden olma ve kültürel bir çatışmayı körükleme potansiyeline sahip bulunuyor.

Askerlik yapmayı reddedenler artık devlet desteği alamayacak. Ultra Ortodoks Yahudileri askerlik hizmetinden kurtaran yasal muafiyet Mart 2024'te sona ermişti.

Güncellenme Tarihi : 11.7.2024 12:43

İLGİLİ HABERLER