İsrail'den yeni Suriye'ye 480'nci saldırı
İsrail, Netanyahu'nun Ortadoğu'nun çehresini değiştirme sözü vermesiyle Suriye'ye 480 kez saldırdı ve toprak ele geçirdi…
Esad rejiminin çöküşü, İsrail'in cezalandırıcı bir askeri tepkisine yol açtı. İsrail, Suriye genelindeki askeri hedeflere hava saldırıları düzenledi ve 50 yıl sonra ilk kez silahsızlandırılmış tampon bölgeye ve ötesine kara birlikleri konuşlandırdı.
İsrail ordusu Salı günü, son iki günde ülke genelinde yaklaşık 480 saldırı gerçekleştirdiğini ve Suriye'nin stratejik silah stoklarının çoğunu vurduğunu söyledi. Savunma Bakanı İsrael Katz ise İsrail donanmasının gece boyunca Suriye filosunu yok ettiğini belirterek operasyonu "büyük bir başarı" olarak niteledi.
Daha bir gün önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Beşşar Esad rejiminin çöküşünü "yeni ve dramatik bir bölüm" olarak selamlamıştı.
Pazartesi günü nadir bir basın toplantısında, "Suriye rejiminin çöküşü, Hamas, Hizbullah ve İran'a vurduğumuz sert darbelerin doğrudan bir sonucudur," dedi. "Eksen henüz ortadan kalkmadı ancak söz verdiğim gibi - Orta Doğu'nun yüzünü değiştiriyoruz."
İsrailli yetkililer, ülkesinin Lübnan'daki Hizbullah için bir ikmal rotası olarak kullanılmasına izin veren İran'ın sadık bir müttefiki olan Esad'ın düşüşünden keyif aldılar. Ancak aynı zamanda, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail'le sınırı olan Suriye'yi yöneten radikal İslamcıların neler yapabileceğinden de korkuyorlar.
Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar, pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in Suriye'deki kimyasal silah stokları ve uzun menzilli füzelerin bulunduğu askeri tesisleri "aşırılık yanlılarının eline geçmesini önlemek" amacıyla bombaladığını söyledi.
"Gelecekte ne olacağına ilişkin olarak, ben bir peygamber değilim," dedi. "Şu anda İsrail'in güvenliği bağlamında gerekli tüm adımları atmak önemlidir."
İsrail'in 10 Aralık'ta Şam'a düzenlediği hava saldırılarının ardından dumanlar yükseliyor.
Şam'daki bir CNN ekibi, Salı günü sabahın erken saatlerinde hafta sonu başlayan saldırıların devamı niteliğinde yüksek sesli patlamalar duydu. Suriyeli bir aktivist grubu olan Voice of the Capital, gece boyunca gerçekleşen bombalama kampanyasının "Şam'da 15 yıldır gerçekleşen en şiddetlisi" olduğunu söyledi.
İsrail Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen 480 saldırının yaklaşık 350'si, Şam, Humus, Tartus, Lazkiye ve Palmira'daki havaalanlarını, uçaksavar bataryalarını, füzeleri, insansız hava araçlarını, savaş uçaklarını, tankları ve silah üretim tesislerini hedef alan insanlı uçak saldırılarıydı, dedi İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF). Saldırıların geri kalanı, silah depolarını, askeri yapıları, fırlatıcıları ve atış pozisyonlarını hedef alan kara operasyonlarına destek amaçlıydı.
IDF ayrıca gemilerinin 15 geminin demirlediği iki Suriye deniz tesisini vurduğunu söyledi. Düzinelerce denizden denize füzenin imha edildiği söylendi.
İsrail'in Suriye askeri tesislerine yönelik saldırılarının ardından drone görüntüleri ortaya çıktı
AFP fotoğrafçılarının yakaladığı görüntülerde, Suriye'nin Lazkiye limanında askeri gemilerin büyük çaplı imhası ve Şam'ın güneybatısındaki Mezzeh Hava Üssü'nde Suriye askeri helikopterlerinin imha edildiği görülüyor.
8 Aralık'ta Şam'ın dışındaki Mezzeh Hava Üssü yakınlarında İsrail tarafından gerçekleştirildiği düşünülen saldırının ardından çekilen görüntüler.
Ali Hac Süleyman/Getty Images
Bu arada bazı Arap devletleri, İsrail'i Suriye'deki istikrarsızlığı kullanarak toprak gaspı yapmakla suçluyor.
Arap ülkelerinin bir araya geldiği Arap Birliği, İsrail'in "Suriye'deki iç durumdaki gelişmelerden faydalandığını" söylerken, Mısır ise İsrail'in bu hamlelerinin "daha fazla Suriye topraklarını işgal etmek için akışkanlık ve boşluk durumundan faydalanma" anlamına geldiğini söyledi.
'Tampon bölgenin ötesinde'
İsrail ordusunun sözcüsü Nadav Shoshani, güçlerin Şam'a doğru "ilerlediği" iddialarını reddetti, ancak Suriye'de tampon bölgenin ötesinde faaliyet gösterdiklerini kabul etti. İsrail ordusu, "Suriye'deki iç olaylara karışmadığı" konusunda ısrar etti.
Katz, pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in güney Suriye'de "tampon bölgenin ötesinde" "ağır stratejik silahlardan ve terörist altyapılardan arındırılmış bir güvenlik bölgesi" oluşturduğunu söyledi.
Voice of the Capital Salı günü İsrail güçlerinin Suriye başkentinden yaklaşık 25 kilometre (15,5 mil) ve tampon bölgenin Suriye tarafının birkaç kilometre ötesindeki Bekaasem'e kadar ilerlediğini söyledi. CNN bu iddiayı bağımsız olarak doğrulayamadı ancak köy, İsrail güçlerinin Pazar günü ele geçirdiği Hermon Dağı'nın Suriye eteklerinde yer alıyor. Hermon Dağı, Suriye, Lübnan ve Golan Tepeleri arasındaki sınırda bulunan stratejik bir yüksek noktadır.
Netanyahu'nun Pazar günü orduya İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri ile Suriye'nin geri kalanı arasındaki silahsızlandırılmış "ayrım bölgesini" ele geçirmesini emretmesinin ardından İsrail kara kuvvetleri Suriye topraklarına girdi. Bu bölge, İsrail kuvvetlerinin Suriye saldırısına yanıt olarak 1967'de Golan Tepeleri'ni ele geçirmesinin ardından 1974'te kuruldu. İsrail bölgeyi 1981'de ilhak etti, ancak uluslararası hukuka göre hala işgal altındaki Suriye olarak kabul ediliyor.
İsrailli yetkililer, İsrail güçlerinin ne kadar ilerleyeceği veya orada ne kadar kalacakları konusunda ayrıntı vermeyi reddetti. İsrail'in Birleşmiş Milletler büyükelçisi Danny Dannon, Pazartesi günü Güvenlik Konseyi'ne yazdığı mektupta ülkesinin "geçici olarak birkaç noktada konuşlandığını" söyledi. Dannon, bunların "vatandaşlarına yönelik herhangi bir başka tehdide karşı sınırlı ve geçici önlemler" olduğunu söyledi.
Güncellenme Tarihi : 14.12.2024 12:44