Dünya
  • 2.2.2024 12:16

İsrail'e giden 16 bin koyun 2 bin büyük baş hayvan denizde mahsur kaldı

İsrail'e giden içinde binlerce koyun ve sığırın bulunduğu gemi, Husi saldırıları nedeniyle Avustralya'da kalmak zorunda kaldı.

İngiliz The Independent gazetesinin haberine göre, binlerce koyun ve hayvan taşıyan bir gemi, Yemen'deki Husilerin tehditleri nedeniyle Kızıldeniz'deki yolculuğunu iptal etmek zorunda kaldıktan sonra 40 dereceye ulaşan sıcaklıkta Avustralya açıklarında mahsur kaldı. 

Gazete, geminin 5 Ocak'ta Avustralya'dan İsrail'e doğru yola çıktığını ancak Yemenli Husi grubunun saldırı tehdidi nedeniyle ay ortasında rotasını değiştirdiğini ve geri dönmek zorunda kaldığını bildirdi.

Böylece, 16.000 koyun ve 2.000 büyükbaş hayvanın ya Avustralya'ya boşaltılmasına ya da Afrika çevresinden İsrail'e daha uzun Ümit Burnu rotası üzerinden ihraç edilmesine karar verilene kadar askıya alındı.

Çiftçi ve ihracatçı gruplar MV Bahijah'daki hayvanların sağlıklı olduğunu söylerken milletvekilleri durumu eleştirdi.

Geminin yükünü taşıdığı Avustralya'nın Fremantle bölgesinin parlamento üyesi Josh Wilson, hayvanların durumunun, canlı hayvan ihracat ticaretinin "temelden çürümüş" olduğunu gösterdiğini söyledi.

10News TV'ye verdiği demeçte, "Düşündüğümüz şey, sıcak, pis kokulu, pis kokulu metal bir gemide 14.000 koyunun 60 günlük bir yolculuğudur" dedi.

İsrail, Avustralya tarım endüstrisi için önemli bir ihracat pazarını temsil ediyor; 2023'ün ilk üç ayındaki ticaret hacmi 6,5 milyon dolar değerinde 86.100 koyuna ve 14 milyon dolar değerinde 10.848 büyükbaş hayvana ulaşıyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına yanıt olarak Husiler, her yıl 790 milyar £ (997,8 milyar ABD Doları) değerindeki küresel ticaret trafiğinin yaklaşık %12'sinin geçtiği Kızıldeniz'i kullanarak Batılı ticari nakliye konteynerlerine saldırmaya başladı.

Buna yanıt olarak ABD ve İngiltere, gelecekteki saldırıları caydırmak amacıyla Yemen genelindeki Husi hedeflerine misilleme saldırıları başlattı.

ABD, İran'ı grubun İsrail'e ve Kızıldeniz'deki Batılı gemilere saldırmasına "tamamen olanak sağlamakla" suçladı. İran ise bu suçlamaları reddediyor ve Husilerin özyönetimden hoşlandığını söylüyor.

Güncellenme Tarihi : 2.2.2024 12:25

İLGİLİ HABERLER