Gündem
  • 23.6.2024 12:50

İsrail'e verilen desteği protesto eden Amerikalı pilotlar işi bıraktı

Amerikalı pilotlar askerliği reddetti! Gazze savaşında ülkelerinin İsrail'e verdiği desteği protesto ettiler!

22 Haziran 2024 Cumartesi günü, Amerikan NBC kanalı , Amerikan askerlerinin, ABD'nin geçen 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ndeki savaşında İsrail işgaline verdiği desteği protesto etmek amacıyla hizmetten ayrılmak için başvurdu.

US troops slam country's support for 'Israel', reject military service | Al  Mayadeen English

Amerikan gazetelerine göre, iki Amerikalı pilot, Amerika'nın İsrail'e verdiği destek nedeniyle "vicdani retçi" olmayı talep ediyor ve bu kararın Gazze'de devam eden savaş tarafından cesaretlendirildiğini söylüyorlar.

Hind Rajab'ın (6 yaşında) geçen Şubat ayında şehit edilmesi uluslararası kınamaya yol açtı ve Amerikalı pilot Larry Hibbert , bu olay için ABD ordusundan "vicdani retçi" statüsü isteme kararını hızlandırdı.

Amerikalı pilotlar ülkelerinin işgale verdiği destekten dolayı kızgınlar

ABD'li asker açlık grevinde... "Gazze'deki işgali sonlandırın"

İsrail'e silah satışı sağlamak amacıyla Amerika'nın düzenlediği operasyona katıldığını kabul eden Hebert, Hind adlı çocuğun kendi kızına benzediğini, yaşananları anlamanın zor olduğunu, bu çocukların hepsinin özlemleri ve hayalleri olduğunu belirterek, "Bu Olan biteni desteklemek kesinlikle haksız.”

Pilot Juan Betancourt ise Gazze'deki ölüm ve yıkım görüntülerini gördükten sonra, silah tedariği, diplomatik ve istihbarat koruması da dahil olmak üzere Amerikan hükümetinin savaştaki rolünü artık görmezden gelemeyeceğini doğruladı.

Şöyle ekledi: “Binlerce masum sivilin katledildiğini görüyorum, tüm dünya bunu akıllı telefonlarından izliyor.”

Amerikan Ağı, ABD Hava Kuvvetleri'ndeki iki askerin, Gazze Şeridi'nde devam eden savaş başta olmak üzere ülkelerinin İsrail'e verdiği destek nedeniyle şu anda "vicdani retçi" olmayı talep ettiklerini belirterek, kişisel görüşlerini ifade ettiklerini teyit ettiklerini açıkladı. Hava Kuvvetleri adına konuşmadıklarını ve görüşme sırasında askeri üniforma giymemeyi tercih ettiklerini belirttiler.

2022'de askere giden Hébert ve Betancourt, vahşetin boyutunun onları, korkunç ölü sayısının devam etmesine yardımcı olduğuna inandıkları askeri sisteme katılımlarını sorgulamaya yönelttiğini de iddia ediyor. İsrail'in Gazze'ye saldırısını "soykırım" olarak nitelendiren ikili, bölgeden gelen görüntülerin sadece kendilerini değil birçok Amerikalıyı da etkilediğini söyledi.

Bu arada Betancourt, sosyal medya platformlarında yayılan Gazze manzarasının, savaşın gerçeklerini görmezden gelmemesini sağladığını, bunun "vicdani retçi" olma kararında "patlayıcı bir faktör" haline geldiğini ifade etti. duygu onu tek başına etkilemez.

Şöyle devam etti: "Umarım liderlerimiz, meydana gelen savaş suçlarının ve telefonlarımıza gelen binlerce sakatlanmış çocuk videosunun, ordu içindeki ve dışındaki Amerikan halkının vicdanını değiştirdiğini görecektir."

Betancourt için dönüm noktası, bu yıl ABD Hava Kuvvetleri'nin 25 yaşındaki üyesi Aaron Bushnell'in savaşı protesto etmek amacıyla Washington'daki İsrail büyükelçiliği önünde kendini ateşe vermesiydi .

Amerikan Ağı, ABD Hava Kuvvetleri'ne atıfta bulunarak, 2021'in başından bu yana 36 vicdani ret talebiyle ilgilendiğini, bunlardan 29'unun onaylandığını belirtiyor. 

 “Vicdani ret” nedir?

Askerlik hizmetine yönelik “vicdani ret”in, düşünce, vicdan, din ve inanç özgürlüğünü güvence altına alan Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin 18. maddesine dayanması dikkat çekicidir.

Sözleşme vicdani ret hakkına açıkça atıfta bulunmasa da, İnsan Hakları Komitesi 22 (1993) sayılı genel yorumunda bu hakkın 18. maddeden türetilebileceğini, zira öldürücü güç kullanma yükümlülüğünün apaçık bir tezat teşkil ettiğini belirtmiştir. vicdan özgürlüğü ve bireyin dinini veya inancını sergileme hakkı.

Yüksek Komiserlik Ofisi'ne göre, İnsan Hakları Konseyi ve onun önündeki İnsan Hakları Komisyonu, her bireyin askerlik hizmetini vicdani olarak reddetme hakkını, düşünce, vicdan ve din özgürlüğü hakkının meşru bir kullanımı olarak kabul etmiştir. İnsan Hakları için.

Güncellenme Tarihi : 23.6.2024 13:25

İLGİLİ HABERLER