Dünya
  • 2.2.2024 15:26

İsrail'e yancılık Biden’a desteği dibe vurdurdu

Yetişkinlerin yarısı İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri müdahalesinin çok ileri gittiğine inanıyor; Kasım ayında yapılan AP-NORC anketinde bu oran %40'tı . Kasım ayına kıyasla daha fazla Cumhuriyetçi İsrail'in tepkisinin çok ileri gittiğini düşünürken, Demokratların da benzer bir çoğunluğu bu inanca sahip.

ABD'li yetişkinlerin yaklaşık üçte biri İsrail'i ABD'nin çıkarlarını ve değerlerini paylaşan bir müttefik olarak sınıflandırıyor. Kasım ayındaki küçük bir artışın ardından görüşler, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırması öncesinde Ağustos ayında yapılan AP-NORC anketindeki savaş öncesi seviyelere geri döndü .

Her ne kadar birçok kişi İsrail'in Hamas saldırılarına tepkisinin çok ileri gittiğine inansa da, 10 yetişkinden 6'sı hâlâ mevcut savaştan dolayı Hamas'ı büyük oranda suçluyor. Yaklaşık üçte biri suçun çoğunu İsrail hükümetine atıyor.

ABD'li yetişkinlerin üçte ikisi Joe Biden'ın İsrail ile Hamas arasındaki çatışmayı ele alma biçimini onaylamıyor. Demokratlar Aralık ayından bu yana konu hakkında daha fazla bölünmüş durumda ve partinin belirli kesimlerinin bunu onaylamama olasılığı diğerlerine göre daha yüksek. 18-44 yaş arası Demokratların yüzde 72'si onaylamazken, daha yaşlı Demokratların yüzde 58'i onaylıyor. Demokrat kadınların yüzde elli sekizi bunu onaylamazken, Demokrat erkeklerin yüzde 53'ü Biden'ın çatışmaya verdiği tepkiyi onaylıyor.

Yetişkinlerin yüzde 37'si ABD'nin çatışmada İsrail'i fazlasıyla desteklediğine inanıyor. Biden'ın çatışmayı ele alış biçimini onaylamayan Demokratların, ABD'yi İsrail'i fazlasıyla desteklediğini düşünmeleri daha muhtemel. Biden'ın çatışmayı ele alış biçimini onaylayan Demokratlar, Cumhuriyetçilerle benzer görüşlere sahip.

Biden'ın çatışmayı ele alış biçimini onaylamayan Demokratların, ABD'nin Filistinlileri yeterince desteklemediğini söyleme olasılıkları da partideki diğerlerine ve Cumhuriyetçilere göre çok daha yüksek.

ABD'nin üstlenmesi gereken belirli dış politika öncelikleri söz konusu olduğunda, Cumhuriyetçilerin ve Demokratların çoğu, Hamas'ın Gazze'de tuttuğu rehineleri kurtarmanın son derece veya çok önemli olduğuna inanıyor. Demokratların yaklaşık üçte ikisi kalıcı bir ateşkes müzakere edilmesinin ve Filistinlilere insani yardım sağlanmasının önemli olduğunu düşünüyor. Cumhuriyetçiler, Hamas'la mücadelede ABD'nin İsrail ordusuna yardım sağlamasına Demokratlardan daha fazla öncelik veriyor. Bu tutumlar Aralık ayındaki AP-NORC anketinin sonuçlarına benzer.

Ayrıca Demokratların yüzde 44'ü Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'ü kapsayan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını destekliyor ve yüzde 41'i ABD'nin bu devletin kurulmasını müzakere etmesinin son derece veya çok önemli olduğuna inanıyor. Bu, saldırıdan önce Ağustos ayında yapılan AP-NORC anketinde Demokratların bağımsız bir Filistin devletini desteklediğini gösteren %31'den daha yüksek.

Yetişkinlerin yaklaşık yarısı İsrail ile Hamas arasındaki savaşın Orta Doğu'da daha geniş bir çatışmaya yol açacağından son derece veya çok endişeli; Cumhuriyetçiler ve Demokratlar da benzer görüşlere sahip.

Yetişkinlerin yüzde 47'si ABD ve İngiliz ordularının Yemen'deki Husi isyancılara yönelik hava saldırıları hakkında çok şey duymuş ya da okumuş, ancak yüzde 51'i ya çok az şey duymuş ya da hiç duymamış. 10 kişiden dördü bu hava saldırılarını onaylıyor; Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında da benzer bir görüş var. Hava saldırıları hakkında çok şey duymuş veya bir kısmını duymuş olanların %61'i onaylıyor.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıların ardından ABD'li yetişkinlerin yarısı ABD'de Yahudilere yönelik önyargıların artacağından endişe duyduklarını ifade ederken, %43'ü de aynı durumun Müslümanlar için geçerli olduğunu belirtti. Kasım ayından bu yana her iki grup için de bu endişe biraz azaldı.

Ülke çapındaki anket, Chicago Üniversitesi'ndeki NORC'nin olasılık temelli paneli olan AmeriSpeak® Paneli kullanılarak 25-29 Ocak 2024'te gerçekleştirildi. 1.152 yetişkinle sabit hatlar ve cep telefonları kullanılarak çevrimiçi ve telefon görüşmeleri gerçekleştirildi. Örnekleme hatası marjı +/- 4,0 yüzde puandır.

Güncellenme Tarihi : 2.2.2024 15:33

İLGİLİ HABERLER