Gündem
  • 23.9.2024 08:43

İsrailli general itiraf etti.. HAMAS Gazze'de halen mutlak güç

Emekli İsrailli general Hamas'ın halen Gazze'de mutlak güç olduğunu ifade etti.

İsrail gazetesi Haaretz, Savunma Bakanı Yoav Galant'ın ordunun dikkatini kuzeye kaydırdığı ve yakın gelecekte Lübnan Hizbullahı'na yönelik bir kara saldırısı düzenleyebileceği yönündeki açıklamalarını yorumlayan emekli bir generalin makalesini yayınladı. Söz konusu general makalede İsrail'in Gazze'deki savaşında hiçbir hedefine ulaşamadığını belirterek “bu durumda Lübnan Hizbullah'ını nasıl yenebilir?” diye sordu.

General Isaac Breivik, Gallant'ın açıklamalarını "endişe verici" ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile Genelkurmay Başkanı Hirsi Halevy'nin açıklamalarına benzer olarak nitelendirdi.

Breivik, üçlünün Gazze Şeridi'ndeki savaş için belirledikleri hedeflerin hiçbirine ulaşamadıklarını, özellikle de "Hamas'ı yok etmek ve tüm tutukluları serbest bırakmak" gibi hedeflere ulaşamadıklarının altını çizdi.

Breivik, aslında Hamas'ın tüneller ve Gazze'nin tüm mahalleleri de dahil olmak üzere bölgenin tamamını halen kontrol altında tuttuğunu söyledi.

"Geçmişe kıyasla daha zayıf olsa da İsrail ordusunun Hamas'ın egemenliğine son vermesinin bir yolu yok ve devam eden savaş amacını yitirdi. Yıpratma savaşı artık İsrail'in ekonomisinden uluslararası ilişkilerine, sosyal direncine kadar iyi olan her şeyi yok ediyor, öyle ki birçok yedek asker artık tekrar tekrar çağrılıp askere gitmeyi reddediyor.

Ancak Netanyahu, Galant ve Halevy bu tehlikeli gerçekleri görmezden gelerek Lübnan'da Hizbullah'a karşı İsrail için ölümcül bir darbe olması muhtemel bir kara savaşı başlatmaya kararlılar ve Hamas'ı yok edemeyen bir ordunun Hamas'tan yüzlerce kat daha güçlü hale gelen Hizbullah'ı yok edemeyeceği kesindir."

Çok cepheli savaş

Hizbullah'a yönelik bir kara saldırısıyla ilgili en büyük sorun, Lübnan, Golan Tepeleri, Batı Şeria ve Gazze'de devam eden çatışmalar olmak üzere beş cephede kara savaşları patlak verirken İsrail içlerine binlerce roket, füze ve insansız hava aracının atılacağı çok cepheli bir savaşa yol açabilecek olmasıdır.

Emekli general, kara kuvvetlerinin neredeyse tamamını kuzey sınırına konuşlandıracak olan İsrail'in diğer bölgelere konuşlandırmak için yeterli kuvvete sahip olmayacağı, bunun da başkalarının İsrail ordusunu kabiliyetleri olmayan zayıf bir ordu olarak görmesine neden olacağı uyarısında bulundu ve en büyük trajedinin son 20 yılda ordunun gücünün azalması olduğunu, bunun da Netanyahu, Gallant ve Halevy'nin açıklamalarının var olmayan kabiliyetlere dayandığı anlamına geldiğini söyledi.

ABD'li üst düzey bir yetkilinin Hizbullah'la kapsamlı bir savaşa karşı uyarıda bulunduğunu hatırlatan eski general, herhangi bir tırmanmanın "feci ve öngörülemez" sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Breivik ayrıca geniş kapsamlı bir savaştan kaçınmanın mümkün olduğunu ancak savaşın patlak vermesi halinde her iki tarafın da ağır bir bedel ödeyeceğini, binlerce ve belki de on binlerce kişinin öleceğini ve altyapının ciddi şekilde zarar göreceğini söyledi.

Breivik, İsrail'in Hizbullah'ı kolay bir şekilde yok edemeyeceğini, büyük çaplı bir savaşa gireceğini, kuzey İsrail sakinlerinin evlerine hızlı bir şekilde dönemeyeceğini ve sonunda ana hatları zaten belli olan bir anlaşma yapılması gerekeceğini belirtti.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

Güncellenme Tarihi : 23.9.2024 09:04

İLGİLİ HABERLER