İsrailli rehine ailelerinin bir kısmı Gazze anlaşması istemiyor. İşte nedeni
Tzvika Mor, Mart 2024'te İsrail'in Kerem Şalom kentinde, Gazze'ye yardım sevkiyatlarının ulaşmasını engellemek amacıyla Tsav 9 veya Düzen 9'dan gelen protestoculara sınır geçiş kontrol noktasına doğru yürüyüşe öncülük etti.
İŞTE CNN'in haberi
İsrail ile Hamas olası bir ateşkes-rehine anlaşmasına yaklaşırken , sevdikleri Gazze'de esir tutulan az sayıda aile anlaşmaya "Hayır" diyor.
İşgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşimciler de dahil olmak üzere Tikva (Umut) Forumu marjinal grubunun birçok üyesi sağcı ideolojilere sahiptir. Anlaşmanın bir parçası olarak İsrail'deki Filistinli tutukluların serbest bırakılmasına karşı çıkıyorlar ve Gazze'deki İsrailli rehinelerin kısmen serbest bırakılmasının kabul edilemez olduğunu savunuyorlar. Bunun yerine, Hamas'ı güçlü bir askeri eylemle yenmenin en büyük öncelik olması gerektiğinde ve rehineleri geri almak için en iyi stratejinin bu olduğunda ısrar ediyorlar.
Rehineleri “güç, inanç, ulusal sorumluluk ve tüm İsraillilerin birliği ve güvenliğine duyulan endişe” nedeniyle evlerine getirmek amacıyla kurulduğunu söyleyen Tikva Forumu, rehine ailelerinin çoğunluğunu temsil eden ve ateşkes ve rehine anlaşması savunan protestolara öncülük eden Rehine Aileleri Forumu'ndan farklıdır.
Tikva Forum'un kurucu ortağı Tzvika Mor, Gazze'de tutulan oğlu Eitan'ın kendisinin anlaşmaya karşı çıkmasını isteyeceğini düşünüyor.
Mor, Çarşamba günü CNN'e yaptığı açıklamada, "Başbakan (Benyamin) Netanyahu'nun bugün konuştuğu bu anlaşma, oğlum ve rehinelerin çoğu, özellikle de gençler ve Gazze'de onlarca yıl kalacak askerler için çok tehlikeli." dedi.
"Eitan'ın İsrail Devleti'nin güvende olduğundan emin olmamı istediğini kesinlikle biliyorum" dedi ve oğlu esaret altında olmasaydı "Gazze'de, Lübnan'da veya Suriye'de bir asker" olacağını ekledi.
CNN'e konuşan konuya yakın iki kaynak, İsrail hükümetinin Gazze'de ateşkes ve rehine anlaşmasına ilişkin bir anlaşmanın Çarşamba veya Perşembe günü açıklanmasını beklediğini söyledi.
Anlaşmanın ilk aşamasında, bazıları İsraillileri öldürmekle suçlanan yüzlerce Filistinlinin İsrail hapishanelerinden serbest bırakılması karşılığında Gazze'de tutulan çocuk, kadın, hasta ve yaşlıların serbest bırakılması öngörülüyor.
Tikva Forum'un bir parçası olan Boaz Miran da anlaşmaya karşı çıkıyor. Kardeşi Omri, 7 Ekim 2023'te Güney İsrail'deki Kibbutz Nahal Oz'dan Hamas liderliğindeki militanlar tarafından kaçırıldı ve geride karısı Lishay ve iki küçük kızını bıraktı. Anlaşmanın ilk aşamasının, kadınlara, çocuklara ve yaşlılara öncelik vermesi göz önüne alındığında, kardeşinin serbest bırakılmasını görmesi pek olası değil.
Filistinli grup Hamas tarafından rehin tutulan İsrailli Omri Miran'ın kız kardeşi Naama Miran, 8 Nisan 2024'te İtalya'nın Roma kentinde Papa Francis ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında babası Dani Miran tarafından teselli ediliyor.
Boaz, Tikva Forum'a bağlı diğer ailelerle birlikte anlaşmaya karşı kampanya yürüttü. Grubun üyeleri, anlaşmaya karşı çıkan İsrail'in aşırı sağcı politikacılarının görüşlerine benzer görüşleri paylaşıyor. Örneğin, anlaşma imzalanırsa Netanyahu'nun koalisyonundan çekilmekle tehdit eden Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ve anlaşmanın "felaket" olacağını söyleyen Maliye Bakanı Bezalel Smotrich.
Her iki bakan da Filistinlilere karşı sert görüşlere sahip yerleşimciler.
'Komşularımız canavarlar'
Forumun kurucu ortağı Mor, işgal altındaki Batı Şeria'daki Hebron yakınlarındaki Kiryat Arba Yahudi yerleşiminde ikamet ediyor. Oğlu, 7 Ekim'de Filistinli militanlar tarafından Nova Festivali'nden kaçırıldı. Foruma en az 15 ailenin katıldığını ancak çoğunun ilgi odağından uzak kalmayı tercih ettiğini söyledi.
Miran ve Tikva forumunun diğer üyeleri, Gazze anlaşmasını mevcut haliyle reddederek, rehinelerin tek bir dalga halinde geri dönmesi gerektiğini ve Filistinli "teröristlerin" serbest bırakılmaması gerektiğini söylüyor. Miran, "Tüm esirlerin tek bir anlaşmayla, güçlü bir konumdan geri verilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Miran Çarşamba günü CNN'e verdiği demeçte, "Bu mevcut anlaşmaya karşıyım çünkü her şeyden önce, tüm tutsakları geri getirmeyecek. Kısmi bir serbest bırakma olacak, geri kalanı muhtemelen ihmal edilecek," dedi.
Ayrıca Filistinli tutukluların serbest bırakılmasının İsrail için felaket olacağına inanıyor.
"Sınırın diğer tarafında bu canavarların komşumuz olmasına izin veremeyiz. Sinwar, (Gilad) Shalit anlaşmasının bir parçası olarak serbest bırakıldı (İsrail askeri 2011'de 1.000'den fazla esir karşılığında takas edildiğinde) ve bize ne yaptığına bakın," dedi CNN'e, geçen yıl İsrail tarafından öldürülen 7 Ekim saldırısının beyni Yahya Sinwar'a atıfta bulunarak. "Serbest bırakılan esirlerin gelecekte halkımızı öldüreceği bir durumu kabul edemeyiz."
Tutuklu İşleri Komisyonu ve Filistinli Mahkumlar Derneği'ne göre İsrail en az 10.000 Filistinli tutukluyu elinde tutuyor . Bunlar arasında 3.376 kişi idari gözaltında tutuluyor. Bu, İsrail yetkililerinin insanları güvenlik gerekçeleriyle yargılama veya suçlama olmaksızın, bazen de kamuoyuna açıklanmayan kanıtlara dayanarak süresiz olarak tutmasına izin veren tartışmalı bir prosedür. Tutuklu İşleri Komisyonu ve Filistinli Mahkumlar Derneği'ne göre şu anda 95 çocuk idari gözaltında.
Önerilen anlaşmanın üç aşamada uygulanması planlanıyor ve bunlardan ilki 42 gün sürecek. İlk aşamada, Hamas ve müttefikleri tarafından 7 Ekim'den beri tutulan 33 rehine serbest bırakılacak. Bunlar arasında kadınlar, çocuklar, 50 yaş üstü erkekler ve yaralılar da yer alıyor. İsrailli bir yetkili, İsraillileri öldürmekten hüküm giymiş Filistinliler de dahil olmak üzere İsrail'in "yüzlerce" Filistinli tutsağı serbest bırakacağını söyledi.
İsrailli yetkili, savaşı sona erdirmeyi amaçlayan ateşkes anlaşmasının ikinci ve üçüncü aşamalarına yönelik müzakerelerin, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin 16. gününde başlayacağını söyledi.
Miran, her rehinenin serbest bırakılmasını kutlarken, anlaşmanın şu anki haliyle bazı ailelerin sevincinin diğerlerinin üzüntüsü anlamına geleceğini belirterek, "Bu anlaşma kardeşim Omri'nin kaderini belirleyecek ve önümüzdeki aylarca hatta yıllarca Hamas tünellerinde çürüyecek" dedi.
İsrail hükümeti, Gazze'de 98 rehinenin hala tutulduğunu düşünüyor. Bunların çoğu 7 Ekim 2023'te kaçırıldı ve onlarcasının öldüğü düşünülüyor.
Birleşmiş Milletler'e göre, İsrail ile Hamas arasındaki Gazze savaşı 15 aydır sürüyor, Gazze'yi çorak bir araziye dönüştürdü ve Ekim 2023'ten bu yana Filistinlilerin en az %90'ını yerinden etti. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, 46.000'den fazla insan öldürüldü - çoğunluğu kadın ve çocuk.
Güncellenme Tarihi : 16.1.2025 10:03