İŞTE, ALMANYA'DAN ÖDÜL ALAN TÜRK BULUŞLARI...
Buluşların ve yenilikçi ürünlerin küresel pazarlara tanıtıldığı fuarda, 34 ülkeden 800’ün üzerinde buluş ve yenilik sergilendi.
Türk Patent Enstitüsü (TPE) de dünyanın en prestijli fuarlarından olan IENA 2007’ye katılım sağlayarak 3 Türk buluşunun küresel pazarlara tanıtımını temin etti.
DEVRİLMEYEN MERDİVEN SİSTEMİ
Burada düzenlenen ödül töreninde, TPE standında tanıtılan üç Türk buluşundan biri olan "Devrilmeyen Merdiven Sistemi (Urfa Merdiveni)" buluşuyla, serbest kategoride Murat Nural altın madalya aldı.
Yüksek yerlere tırmanmayı ve yukarıda kalarak çalışmayı kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen sistemin özelliği; merdivenin dikey olarak yükselebilmesi. Oynar ayakları sayesinde düz olmayan toprak gibi yüzeylerde kolay kullanım imkanı bulunan merdiven dikey olarak durabildiği için bir başkasının tutmasına ya da bir yüzeye dayandırılmasına gerek kalmıyor.
Sistemde hareketli tırmanıcılara bağlı bulunan bilyeler gövde kanalları üzerinde hareket ederek tırmanıcılara hareket kazandırıyor. Hareketli tırmanıcılar üzerine ayaklarını yerleştiren kullanıcı, ayaklarını ileri geri hareket ettirerek basamaklar üzerinde yukarıya doğru tırmanıyor.
Durmak istediği yükseklikte ise tırmanı basamağa oturarak sabitleniyor.
GÜMÜŞ MADALYA ALAN BULUŞLAR
Törende, "Yüksek Güçlü Lazer" buluşuyla yine serbest kategoride Ersin Doğan, gümüş madalyaya layık görüldü. Bu buluş, gerek demir çelik hassas kesimi gibi endüstriyel alanlarda, gerek cerrahi ameliyatlar tüy dökümü ve dövme sökme gibi tıbbi uygulamalarda, gerekse savunma sanayinde mesafe ölçümü güdüm sistemleri için işaretleyici olarak kullanılabiliyor.
"Seramik Filtre Üretim Yöntemi" buluşu ise kolej ve üniversite kategorisinde Gürcan Gürses’e gümüş madalya kazandırdı.
Söz konusu yöntemle basınca ve ısıl şoklara dayanıklı çevreye dost ve ekonomik olarak üretilebilinen köpüksüz seramik filtre üretiliyor.
Törende ayrıca TPE ödülü, Enstitü Başkan Vekili Doç. Dr. Yüksel Birinci tarafından "Yeni Ütü Masası" adlı buluşuyla Friedrich Fafflock’a verildi. Enstitü tarafından fuara katılımları sağlanan Bosna-Hersek, Rusya Eğitim ve Teknoloji Bakanlığı ile Almanya’da yaşayan Türk buluşçulara da, "İyi Buluş" ve "İyi Stand" sertifikaları verildi.