İşte Amerika'nın dünkü saldırılarının bilançosu
Günlerce süren misilleme uyarılarının ardından ABD, İran Devrim Muhafızları'nı (IRGC) ve Irak ve Suriye'deki bağlantılı grupları vurdu.
Yeni hedefleme, geçen hafta sonu Ürdün'ün kuzeydoğusunda Suriye sınırı yakınında üç ABD askerinin ölümüne ve 40'tan fazla askerin yaralanmasına yol açan drone saldırısının ardından geldi.
ABD'nin konumu
ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada, "Benim talimatım doğrultusunda ABD askeri güçleri, Devrim Muhafızları ve ona bağlı milislerin ABD güçlerine saldırmak için kullandığı Irak ve Suriye'deki tesislerdeki hedefleri vurdu." dedi.
"Tepkimiz bugün başladı. Bizim seçeceğimiz yer ve zamanlarda devam edecek" diye ekledi.
"Bu bizim yanıtımızın başlangıcıdır." ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin dedi.
ABD Ordusu Merkez Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı açıklamada, kuvvetlerinin "ABD'den uçan uzun menzilli bombardıman uçakları da dahil olmak üzere çok sayıda uçakla 85'ten fazla hedefi vurduğunu. Hava saldırılarında 125'ten fazla hassas mühimmat kullanıldığını" bildirdi.
Ayrıca Müşterek Kurmay Başkanı Korgeneral Douglas Sims, saldırıların yaklaşık 30 dakika sürdüğünü, vurulan yerlerin üçünün Irak'ta, dördünün de Suriye'de olduğunu açıkladı.
Bu arada Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, hedeflerin "sivil kayıpları önlemek için dikkatle seçildiğini ve bunların bölgedeki ABD personeline yönelik saldırılarla bağlantılı olduğuna dair açık, reddedilemez kanıtlara dayandığını" söyledi. Bu kanıtın ne olduğunu detaylandırmayı reddetti.
Kirby, Irak hükümetinin saldırılarla ilgili önceden bilgilendirildiğini söyledi.
Irakta
Halk Seferberlik Güçleri tarafından yapılan açıklamada, Haşdi Şabi'nin Al-Tofuf Tugayı'nın (Al-Atba Al-Husseiniya olarak da bilinir) 16 üyesinin "Amerika'nın El Anbar Operasyonlarına yönelik korkakça saldırganlığı sonucu" öldürüldüğü ve 25 kişinin de yaralandığı belirtildi. Sektör."
ABD Yönetiminin saldırılarla ilgili Iraklı yetkililere bilgi verildiğini açıklamasına rağmen Irak bu saldırıları kınadı ve Amerika'nın iddialarını doğrulamadı.
Irak hükümeti sözcüsü Bassem Al-Awadi bu konuda Bağdat ile Washington arasında herhangi bir "önceden koordinasyon" olduğunu yalanladı.
Al-Awadi, "Amerikan yönetimi Irak'ın egemenliğine karşı yeni bir saldırı gerçekleştirdi" diyerek, saldırıların can kayıplarına, yaralanmalara, konut ve mülklerde hasara yol açtığını kaydetti. ABD'yi "önceden koordinasyon iddia ederek gerçekleri tahrif etmekle" suçladı ve bu saldırganlığın Irak ve bölgedeki güvenliği tehlikeye attığını vurguladı.
Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı Sözcüsü Yahya Rasool, ABD'nin hava saldırılarının "Irak'ın egemenliğinin ihlali olduğunu, Irak hükümetinin çabalarını baltaladığını ve Irak ile bölgeyi korkunç sonuçlara sürükleyebilecek bir tehdit oluşturduğunu" söyledi. Sonuçlar Irak ve çevresindeki bölgenin güvenlik ve istikrarını ciddi şekilde etkileyecektir."
Ayrıca askeri kaynaklar, Şafak Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, saldırıların Irak-Suriye sınırına yakın, batı Irak'taki El Anbar Valiliği'nin El Kaim İlçesi içindeki El Sikak bölgesindeki Kataib Hizbullah'a (Hizbullah Tugayları) ait bölgeleri hedef aldığını söyledi.
Kataib Hizbullah'ın geçtiğimiz Salı günü "Irak hükümetini utandırmaktan kaçınmak" amacıyla ABD güçlerine yönelik operasyonlarını durdurduğunu duyurması dikkat çekicidir.
Kaynaklar, saldırılarda Tugaylara ait dört askeri mevkinin tahrip edildiğini, iki sivilin öldürüldüğünü, beşinin de yaralandığını açıkladı.
İki sivilin isimlerinin Muhammad Shehadha Daki Al-Rawi ve Settar Al-Jughaifi olduğu belirtildi.
"Bölgedeki durum savaş gibiydi." Bir kaynak söyledi.
Suriye'de
Sonuç olarak, Suriye Savunma Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin birçok kasaba ve bölgeyi hedef alan bombalaması nedeniyle sivil ve askeri kayıpların meydana geldiğini duyurdu.
Bakanlık yaptığı açıklamada, ABD saldırılarının hedef aldığı bölgenin "Suriye ordusunun IŞİD kalıntılarıyla mücadele ettiği" bölgeyle aynı olduğunu iddia etti.
Açıklamada, "ABD ve askeri güçlerinin IŞİD'e dahil olduğu ve onunla ittifak kurduğu, onu hem Suriye'de hem de Irak'ta bir saha kolu olarak yeniden canlandırmayı amaçladığı" iddia ediliyor.
Bakanlık, "saldırıyı Suriye ordusunun terörle mücadele yeteneğini zayıflatma girişimi olarak değerlendirdi."
Aynı bağlamda Suriye Devlet Haber Ajansı (SANA), "Bu Kamal, Mayadin ve Suriye sınırındaki çevredeki pek çok yeri hedef alan saldırının ardından elektrik kesintisi yaşanırken Deyrizor ve kırsalında patlama sesleri duyulduğunu" bildirdi. -Irak sınırları."
SANA, saldırıların can kaybıyla sonuçlanıp sonuçlanmadığını bildirmedi. Ancak Suriye İnsan Hakları Gözlemevi 18 militanın öldürüldüğünü bildirdi.
Orta Doğu'da İran ile ABD karşı karşıya
Ancak ABD'nin artan söylemleri ve misillemeleriyle Pentagon, İran'la savaş istemediğine işaret etti.
ABD Bakanı Austin, "Orta Doğu'da veya başka bir yerde çatışma aramıyoruz, ancak başkan ve ben Amerikan güçlerine yönelik saldırılara tolerans göstermeyeceğiz" dedi.
Cuma günü İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi, İran'ın savaş başlatmayacağını ancak kendisine "zorbalık" yapmaya çalışan herkese "sert bir şekilde karşılık vereceğini" söyledi.
Geçtiğimiz Çarşamba günü bilgili bir kaynak, İran'ın Devrim Muhafızları'ndaki Kudüs Gücü komutanı İsmail Kaani'nin Bağdat'ı ziyaret ederek "Irak'taki İslami Direniş (IRI)" kapsamında faaliyet gösteren grup liderleriyle kapsamlı toplantılar yaptığını ortaya çıkardı.
IRI terimi genellikle Tahran'ın Irak'taki askeri müttefiklerine atıfta bulunur; bunlar arasında Kataeb Hizbullah ve Harakat Al-Nujabaa gibi güçlü gruplar da vardır.
Kaynak, Bağdat'a yaptığı habersiz bir ziyaret sırasında "Qaani'nin güvenlik durumunu hafifletmek ve Amerikalılara karşı daha fazla askeri gerilimi engellemek için bazı grup liderleriyle görüştüğünü" söyledi.
İran, Suriye ve Irak'ta ABD liderliğindeki koalisyona yönelik saldırılara katıldığını defalarca reddetti; Direniş Ekseni'nin "kendi kararını verdiğini" vurguladı, ancak Amerika'nın bölgede tırmanmasının "büyük bir savaşa" yol açabileceğini doğruladı.
"Direniş Ekseni", Orta Doğu'da Lübnan'daki Hizbullah, Yemen'deki Husiler ve Filistinli gruplar da dahil olmak üzere İran'a bağlı grupları kapsayan bir terimdir. Bu gruplar İran'la ortak siyasi ve askeri ittifakı paylaşıyor ve sıklıkla ABD ve İsrail'e karşı düşmanlıklarını vurguluyorlar.
Sırada ne var?
ABD'nin Irak ve Suriye'ye saldırması sonrasında farklı senaryolar ortaya çıkabilir. Bu olay, misilleme eylemlerine yol açarak kırılgan Orta Doğu'nun daha sonra istikrarsızlaşmasını teşvik edebilir.
Saldırılar aynı zamanda gerginlikleri yoğunlaştırabilir ve özellikle Bağdat'ın ülkedeki ABD öncülüğündeki Koalisyon varlığını sona erdirme yönündeki tutumundan sonra ABD ile Irak arasındaki diplomatik ilişkilere muhtemelen zarar verebilir.
Sonuç olarak, sonuçları ne olursa olsun, tüm çatışma hâlâ İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki 30.000'den fazla Filistinliyi öldüren ve yüz binlercesini yerinden eden saldırganlığıyla bağlantılıdır.
Washington herhangi bir gerilimin tırmanmasını istemezken İsrail, Tel Aviv'in Orta Doğu'nun en güçlü askeri hareketlerinden biri olan Lübnan Hizbullah'ına karşı saldırgan adımlar atması halinde daha da genişleyebilecek savaşı sonlandıracak her türlü müzakereyi reddediyor.
Irak'tan ABD'ye sert tepki
Irak, ABD'nin Cuma gecesi kendi topraklarında gerçekleştirdiği saldırıları öfkeyle kınadı. Irak Başbakanlık sözcüsü Yehia Rasool, durumu egemenlik ihlali olarak nitelendirdi ve saldırıların Irak ve bölgenin güvenlik ve istikrarı için feci sonuçlar doğuracağını söyledi.
Güncellenme Tarihi : 3.2.2024 17:40