Gündem
  • 30.6.2024 11:32

İşte Biden adaylıktan çekilirse aday olabilecek isimler

Gelen yoğun baskılar üzerine Joe Biden'ın adaylıktan çekilmesi durumunda yerine gelmesi muhtemel isimler belirginleşiyor.

Kasım ayında gerçekleşecek ABD Başkanlık Seçimleri'nde yarışması muhtemel iki isim, ABD Başkanı Joe Biden ve eski ABD Başkanı Donald Trump 28 Haziran akşamı canlı yayında karşı karşıya gelmişti.

4 yıl sonra gerçekleşen bu düello, Biden'a 'seçimden çekil' çağrılarıyla son buldu.

Donald Trump'ın kurduğu üstünlük Demokratları oldukça tedirgin etti. Seçimi kaybetmek istemeyen kesim, Joe Biden'a baskı kurmuş durumda.

Başka bir aday seçin çağrısı

Biden-Trump karşılaşmasından 19 saat sonra New York Times'ta yer alan haberde, Biden'ın yaşının büyük endişe verdiği ve yarım yüzyıldan fazla süredir hizmet ettiği ülke için yapabileceği en iyi şeyin yarıştan çekilmek olduğu öne sürüldü.

NYT haberinde Demokratlara 'başka bir aday seçin' çağrısında bulundu

"Tartışmayı izlerken ağladım"

Benzer şekilde Biden'a geri çekilmesi için ısrar eden, yine New York Times'tan sevdiği köşe yazarlarından Tom Friedman oldu. Friedman, tartışmayı izlerken ağladığını yazdı.

Morali bozuk olan yetkililer, ertesi gün evden çalıştı

ABD'de saygın bulunan liberal internet sitesi Atlantic, Cuma günü altı farklı makale yayınladı ve bunların tümü Biden'ın adaylığını sona ermesini savundu.

Politico'nun haberine göre, Perşembe günkü tartışma nedeniyle Başkanlık Ofisi'nden birçok yetkilinin morali o kadar bozuldu ki, ertesi gün evden çalışmayı tercih etti.

Yerine gelebilecek isimler konuşuluyor

ABD medyasında Biden'a seçimden çekilmesi yönündeki çağrılar sürerken, Biden'ın yerine gelebilecek isimler de konuşuluyor.

Önde gelen iki isim Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve California Valisi Gavin Newsom, ancak her ikisinin de zayıf noktaları var.

Ana partinin başkan adayı olacak ilk siyahi kadın olacak Harris, Biden'ınkinden çok az daha yüksek olan düşük onay oranlarından rahatsız olurken, Newsom'un California Valisi olarak görev yaparken yüksek vergiler, artan evsizlik ve artan konut maliyetleri nedeniyle eleştirilere maruz kaldı.

Michigan Valisi ile Pensilvanya Valisi de olası isimler

Diğer olası isimler ise Michigan Valisi Gretchen Whitmer ve Pensilvanya Valisi Josh Shapiro; her ikisi de Demokratların Beyaz Saray'ı korumak için kazanması gereken önemli eyaletlerin liderleri.

Diğer bir olasılık ise, Trump'a yönelik sert saldırılarıyla dikkatleri üzerine çeken Hyatt otel zincirinin milyarder varisi olan Illinois valisi JB Pritzker.

Tüm bu ihtimaller düşünülse de Biden'ın bu konuşmalardan, kendine yönelik seçimden çekilmesi yönünde çağrılardan rahatsız olup olmadığı zaman içinde belli olacak. Bunun gerçekleşmesi için, Demokrat Partili yetkililerinin Biden'ı çekilmeye ikna etmesi gerekebilir.

Bir diğer alternatif ise bir veya birden fazla aday, halka açık bir şekilde Biden'a meydan okuma niyetini beyan edebilir.

ENSONHABER

Güncellenme Tarihi : 30.6.2024 11:36

İLGİLİ HABERLER