KAYNAK : Haber Vitrini
Aydın Doğan'ın POAŞ'taki ortağı İş Bankası'nın Yönetim Kurulu Üyeleri sonunda patladı. Üyeler POAŞ'ın işlerin yolunda gitmesi halinde Doğan'a, kötü gitmesi halinde İş Bankası'na kalacağını düşünüyorlar.
Petrol Ofisi A.Ş.'nin (POAŞ) İş-Doğan Petrol Yatırımları A.Ş. ile birleştirilerek, 1.5 milyar dolarlık hissenin bedavaya getirilmesi girişimi
İş Bankası Yönetim Kurulu'nda da rahatsızlığa neden oldu. Yönetim Kurulu üyelerinin, POAŞ operasyonunu planlayan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ile Aydın Doğan'a tepkilerini açık bir biçimde göstermeye başladığı öğrenilirken; POAŞ'ın işlerin yolunda gitmesi halinde Aydın Doğan'a, kötü gitmesi halinde İş Bankası'na kalacağı belirtiliyor.
Operasyon ahlaki bulunmuyor
Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖİB), POAŞ'taki altın hisseyi kaldırması, ardından İş-Doğan Petrol Yatırımları A.Ş.'nin kalan yüzde 25.8 hisseyi ihalesiz bir biçimde alması, daha sonra onbinlerce küçük yatırımcının 7-8 yıl boyunca hem kar payından mahrum kalması hem de büyük zararlara uğraması sonucunu doğuracak birleşme operasyonunun başlatılması İş Bankası Yönetim Kurulu'nda da tartışma yarattı. Edinilen bilgilere göre, bazı yönetim kurulu üyeleri, Atatürk'ün kurduğu bir bankanın, hukuka uygun olduğu iddia edilse bile onbinlerce küçük yatırımcının büyük zarara uğratacak bir operasyona girmesini ahlaki bulmadıklarını belirterek, operasyona karşı çıktı.
CHP'lilerin itirazı
Operasyonu tepki gösteren üyeler arasında, İş Bankası hisselerinin büyük bölümünü elinde tutan İş Bankası Munzam Sandığı Vakfı'nı temsil eden bazı üyeler ile Atatürk'ün mirası hisselerin (yüzde 29) mülkiyetini elinde bulunduran CHP adına yönetime giren Bülent Tanla ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun da yer aldığı belirtilirken; bu üyelerin, Genel Müdür Ersin Özince'nin Doğan Holding'i sürekli 'stratejik ortak' olarak göstermesine de itiraz ettiği kaydedildi.
Üyelerden bir bölümünün ise POAŞ'ın satın alınması ile bankanın azaltılması yasal olarak zorunlu olan iştiraklerinin büyütüldüğünü, banka kaynaklarının riske atıldığını belirterek, operasyonu eleştirmeye başladığı da belirtildi.
Özince kararlarda zorlanıyor
Özince'nin rahatsızlık ve açıkça gösterilmeye başlanan tepki nedeniyle yönetim kurulundan yeni karar çıkarmakta zorlandığı dile getirildi. Bu arada POAŞ operasyonu İş Bankası camiasında da rahatsızlığa neden oldu. Dışbank'ı, daha önce İş Bankası'nın bu bankaya yatırdığı parayla satın alan Doğan'ın bu kez
İş Bankası'nı yanına ortak alarak POAŞ'ı bedavaya getirmeye çalıştığı belirtiliyor. Banka kulislerinde POAŞ'ta işlerin planlandığı gibi gitmemesi, ortaya bir risk çıkması halinde İş Bankası'na, öbür türlü Aydın Doğan'a kalacağı görüşü de dile getiriliyor. Bu görüşü savunanlar, 'POAŞ'ta işler yolunda gitmezse Türkiye'nin en köklü bankalarından biri olan İş Bankası sırf itibarını korumak için 1.5 milyar dolarlık riski üstlenmek zorunda kalacak. Böylece Aydın Doğan da hiçbir risk almadan işin içinden sıyrılmış olacak' diyor.
akşam
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:30