Bilim
  • 10.7.2012 13:07

İşte dünyaca ünlü Türk biliminsanları

İSTANBUL -       Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ev sahipliğinde 12-13 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek organizasyona, dünyanın çeşitli ülkelerinden 100 bilim adamı ile Türkiye'den üniversite rektörleri, akademisyenler ve şirketlerin Üst Yöneticileri (CEO) katılacak.
      Bu kurultay ile bilim ve teknoloji alanında önümüzdeki 20 yıl içerisinde öne çıkacak alanlar/sektörler ve Türkiye için beliren fırsatlar konusunda yurt dışındaki Türk bilim insanlarının görüşlerini alınacak, yurt dışındaki Türk bilim insanlarının Türkiye Araştırma Alanı'na yönelik düşünceleri toplanacak ve sorunları tespit edilecek, yurt dışındaki Bilim İnsanlarının Türkiye'ye yapabilecekleri katkılar belirlenecek ve bunlara yönelik öneriler alınacak.
      Kurultay ile yurt dışındaki Türk bilim insanları ile Türk Ar-Ge aktörlerinin etkileşimini artırmaya yönelik uygulama önerilerinin belirlenmesi, Türkiye'deki araştırma olanakları ve destek mekanizmalarının tanıtılması ve tersine beyin göçünün hızlandırılması amaçlanıyor.
      Kurultayın sonunda yayınlanacak sonuç raporunda katılımcıların katkılarıyla ortaya konacak tespitlerin ötesinde, somut öneriler ve atılacak adımların belirlenmesi hedefleniyor.
      2 gün sürecek kurultayda 5 farklı panel gerçekleştirilecek. Her panelde 1 moderatör ve 4­5 konuşmacıya yer verilecek. Her panelin sonunda moderatörlerin sonuçları toplaması; kurultay sonunda ise görevlendirilecek raportörün 5 panel sonucunu özetlemesi öngörülüyor.
      Kurultayda düzenlenecek olan 5 panel, ''Girişimci, Rekabetçi ve Teknolojiye Dayalı Zihinsel Dönüşüm'', ''Bilgi Temelli Ekonomiye Geçiş'', ''Bir Cazibe Merkezi Olarak Türkiye'', ''Bilim İnsanları ve Araştırma Kurumları ile Kalıcı Uluslararası İşbirlikleri'' ve ''Açık Forum'' olarak sıralanıyor.
     
     -Dünyaca ünlü Türk bilim insanları-
    
     Bu arada kurultaya katılacak dünyaca tanınan Türk bilim insanları ile çalışma alanları, ''Yarı iletken materyaller'' ve ''Nano yapılar'' konusunda çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. Halis Morkoç, ''Organik, Plastik Güneş Pilleri'' konusunda Serdar Sarıçiftçi, ''Moleküler Biyoloji ve Genetik'' konusunda Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, ''Moleküler biyomimetik, Moleküler tanıma ve yapılanma'' ve ''Nanobilim, nanoteknoloji, nanotıp'' konusundaki Prof. Dr. Mehmet Sarıkaya, ''Nanoteknoloji'', ''Doku Mühendisliği'', ''Biyokoruma'' konusunda Prof. Dr. Mehmet Toner, ''Akıllı Ulaşım Sistemleri'', ''Otonom (sürücüsüz) araçlar'' ve ''Büyük sistemlerin analiz ve kontrolü'' konusunda Prof. Dr. Ümit Özgüner olarak sıralandı.

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:49

İLGİLİ HABERLER