İşte Haliç Köprüsü'nde son durum!..
Dün yaşanan köprünün yol bağlantısındaki ayrılmayla ilgili olarak Japon mühendisin talimatıyla 2 kriko siparişi verildi. Geçici çözüm için ayrılan bölüme asfalt döküldü.
Haliç Köprüsü'nün 'Eski Haliç' diye adlandırılan orta bölümünde bu sabah saat 09.15 sıralarında ayrılma meydana geldi. Bakım ve onarım çalışmaları hemen başladı, köprü trafiğe kapatıldı. Akşam 18.00'e kadar süren çalışmalar sırasında ve sonrasında İstanbul'da trafik felç oldu.
BUGÜN HALİÇ KÖPRÜSÜ'NDE NELER YAŞANDI
Sabah 09.15 sıralarında Haliç köprüsünü ile E-5 Karayolu Balat bölümüne sabitleyen bariyerlerin vidalarında kopma meydana geldi. Vidaların kopması nedeniyle köprü, yoldan yaklaşık 7-8 cm yükseldi. Araçların geçişinde sorun yaşanınca yol trafiğe kapatıldı. Karayolları Bölge Müdürlüğü çökmenin olduğu yere uzmanlar gönderdi.
Haliç Köprüsü'nün orta şeridi Balat girişinde bağlantı yerlerindeki ayrılma nedeniyle Mecidiyeköy'e gidiş istikametinde trafiğe kapatıldı. Saat 10.00'da kapanan köprüde onarım çalışmaları başladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Kontrol Merkezi'nden alınan görüntülerle, akşam 20.30'da trafiğin normale döndüğü belirlendi.
Köprüdeki ayrılma kriko yardımıyla düzeltilmeye çalışıldı. Arıza nedeniyle Edirnekapı-Okmeydanı istikametindeki (orta-eski köprü) 2 şerit trafiğe kapatıldı.
Çalışmalar sırasında trafikte uzun kuyruklar oluştu. Çalışma yapılan Haliç Köprüsü 18.00 sıralarında trafiğe açıldı. Ancak köprünün trafiğe açılması iş çıkış saatine geldiği için İstanbullular eve dönüş yolunda trafik çilesi yaşadı.
KARAYOLLARI: "YARIN AÇILACAK" DEMİŞTİ
Karayolları 1. Bölge Müdürü Mehmet Karaman, Haliç Köprüsü'nün “Eski Haliç” diye adlandırılan orta bölümündeki çalışmalara ilişkin, yaptığı açıklamada “Korkulacak Bir şey yok, köprüde bakım çalışmaları yapılıyor. Bugün onarımı yapılacak. Yarın trafiğe açılacak” demişti.
VALİ MUTLU: "RİSK YOK"
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da, köprüyle ilgili herhangi bir risk durumu olmadığını, teknik ekiplerin sıkıntı yaratmayacak şekilde yolu açabilme çabası içerisinde olduklarını söyledi.
"KRİKOYLA YÜKSELTİLDİ"
Köprünün yol bağlantısındaki ayrılmayla ilgili olarak Japon mühendisin talimatıyla 2 kriko siparişi verildi. Geçici çözüm için ayrılan bölüme asfalt döküldü.
Haliç Köprüsünü’nde, Japon IHI firmasından bir mühendis incelemelerde bulundu. Köprününün yapımını ve aynı zamanda bakımını üstlenen firmanın Japon mühendisi yükseltiyi dikkatlice inceleyip fotoğraflar çekti. Japon mühendis ara ara telefonla da üstlerine bilgi verdi. Japon mühendisin talimatı üzerine, taşeron firmanın her biri 500 ton kaldırabilen iki kriko siparişi verdiği öğrenildi. Krikoların köprünün iki ayağına takılıp aynı anda yükseltileceği ifade edildi. Krikolar gelmeden köprü üzerinde asfalt dökme çalışması başladı. Bu geciçi çözümün ardından köprünün trafiğe açılacağı belirtildi. Bir süre sonra da kalıcı çözüm için ayaklarda güçlendirme çalışması yapılacağı kaydedildi.
"KÖPRÜNÜN YÜKÜ ARTTI"
Köprü üzerinde incelemeler sürerken Aydın Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Kubilay Haliç Kaptan gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kaptan, 2009 yılında yapılan güçlendirme çalışmalarının ardından köprününün yükünün arttığını ve yaşanan sıkıntının bundan kaynaklandığını öne sürdü. Kaptan, Haliç köprüsüne müdahale edecek bilgi birikiminde Türk mühendisleri olduğunu ancak hiçbirinin aktif görevde bulunmadığını da aktardı.
İBB'DEN AÇIKLAMA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Haliç Köprüsü'nün Edirnekapı-Okmeydanı istikametindeki (orta-eski köprü) mesnetlerinde meydana gelen oynamadan dolayı, köprünün 2 yönlü olarak trafiğe kapatıldığının duyurulduğu belirtildi.
Karayolları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ekiplerinin, konuyla ilgili tespitler yaptığı kaydedilen açıklamada, “Okmeydanı-Topkapı istikameti trafiğe açıldı. Sadece Edirnekapı-Boğaziçi Köprüsü istikametindeki köprü yolu trafiğe kapalı. Metrobüs geçişleri kontrollü olarak devam ediyor. Edirnekapı-Boğaziçi Köprüsü istikametindeki köprü yolunun da akşam geç saatlerde trafiğe açılması planlanıyor” denildi.
"ENDİŞE EDECEK DURUM YOK"
Haliç köprüsünü, Balat mevkiine sabitleyen bariyerlerin vidaların gevşemesiyle ilgili inceleme köprü altında da yapılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, itfaiyenin de desteğiyle köprünün bağlantı noktalarını inceliyor. İncelemeyle ilgili bilgi veren bir yetkili, endişe edilecek bir durumun bulunmadığını, orta şeridi yola sabitleyen vidalarda gevşeme olduğunu belirtti. Orta şeritin inceleme çalışma bitene kadar trafiğe kapatılacağı ifade eden aynı yetkili metrobüs seferlerinin ise süreceğini kaydetti.
TRAFİK FELÇ OLDU
Köprünün trafiğe kapatılması sonrasında köprü girişinde yoğunluk yaşanıyor. Sürücüler alternatif yollara yönlendirilirken E5 karayolu üzerindeki trafik yoğunluğu zaman zaman Ayvansaray’dan Atatürk Havalimanı kavşağına kadar uzuyor. Yetkililer özellikle iş çıkışı saatleri için sürücüleri uyardı.
Köprünün orta şeridi kapanınca İstanbul'un birçok noktasında trafik felç oldu. Yollarda kalan sürücüler duruma isyan etti. Birçok sürücü, saatlerdir yollarda olduğunu belirterek yetkililere tepki gösterdi.
Metrobüs seferlerinde ise herhangi bir aksama şu an için söz konusu değil.
2009'DA DEPREM GÜÇLENDİRMESİ YAPILMIŞTI
2009 yılında Haliç Köprüsü’nde Ağustos ve Ekim ayları arasında depreme karşı güçlendirme çalışması yapılmıştı.
AHMET VEFİK ALP: “TEMELLERDE ÇÖKME OLMUŞTUR”
Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, Haliç Köprüsü orta şeridinde bağlantı yerlerindeki kopma olayı ile ilgili hurriyet.com.tr’ye “Bu durum köprünün çöken kısmında temellerinde bir çökme olduğunu gösteriyor” dedi.
Birbirinden ayrılan kısmın kaç santim olduğunu şimdilik bilmediğini ifade eden Prof. Dr. Alp, “Köprünün çöken kısmında temellerinde çökme olmuştur. Daha fazla da çökebilirdi. Göründüğü kadarı ile meydana gelen kopmanın felakete yol açacak durum olduğunu düşünmüyorum. Zaman içinde temellerinin yetersiz olması nedeniyle tekrar çökme yaşanabilir. Bu durumda hem çöken parçada hem de diğer parçalarda temel hesapları ve uygulamaları kontrol edilmeli. Bu bakımın uzun süreceğini sanmıyorum. Bir günde bitirebilirler” şeklinde konuştu. (Bulut MÜLHİM / İSTANBUL (DHA)
Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 17:50