Sağlık
  • 7.10.2006 11:02

İŞTE HASTANELERDE HASTA LEHİNE GETİRİLEN YENİ UYGULAMALAR

ANKARA - Sağlık Bakanlığı, hastaların beklemeden hizmet almaları için gerekli önlemlerin alınmasını, doğru polikliniğe başvurmaları için Yönlendirme Hizmetleri uygulamasının başlatılmasını ve ayakta beklememeleri için koltuk bulundurulmasını istedi.
     Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar imzasıyla il sağlık müdürlüklerine gönderilen genelgede, sağlık hizmeti sunan kurumlarda iş akışlarının düzenlenerek hasta bekleme sürelerinin kısaltılmasında bilgi sistemlerinin kullanılmasının önemine işaret edildi.
     Bu konudaki beklenti, istek ve ihtiyaçların bilgi sistemleri tedarik edilirken mutlaka dikkate alınması gerektiği kaydedilen genelgede, ''Kurumlarımıza müracaat eden hastaların, hiçbir hizmet noktasında beklemeksizin hizmet almalarının sağlanması esastır'' denildi.
     Genelgede bunun için hasta kayıt ve kabul, poliklinik muayene, röntgen, laboratuvar ve diğer birimlerde yeterli sayıda bilgisayar terminali kurulması gerektiği belirtildi.
     Tetkik isteme, tetkik ve röntgen randevusu verme, sonuç değerlendirme gibi işlemlerin tümünün poliklinik odalarındaki bilgisayarlardan yapılması da istenen genelgede, tetkik sonuçlarının, tetkiklerin tarih aralığı ve bileşenleri ile diğer parametrelere göre kolayca sorgulanabilmesi ve sonuç çıktılarının yine polikliniklerden verilebilmesi için gerekli yazılım ve donanımın tedarik edilmesi gerektiği bildirildi.
     Altyapısı uygun kurumlarda gerekli görüldüğü takdirde Tıbbi Görüntü İnceleme, Arşivleme ve İletim Sistemi (PACS) kurulması, hastaların ayakta bekletilmemesi için bekleme koltuğu bulundurulması, kayıt kabul işlemlerinde sırası gelen hasta ve/veya yakınıyla doğrudan iletişimi sağlayacak şekilde yüksek banko düzeni yerine masa düzeni, LCD ekran temin edilmesi ve hastaların işlemlerinin oturtularak yapılması istendi.
     Aynı branşta birden çok hekimin olduğu kurumlarda, kayıt ve kabul işlemleri sırasında hastaya hekim seçme imkanı sunacak düzenlemeler yapılmasının önemi de vurgulandı.
     Bakanlığa bağlı sağlık kurumlarına müracaat eden vatandaşların kayıt ve kabullerinin yapılması, numara ve/veya barkod verilmesi, bilgi sorgulama gibi sebeplerle kurum içinde defalarca ve çok çeşitli noktalara gitmesine sebep olan yazılım ve iş akışlarındaki problemlerin ivedilikle tespit edilmesi gerektiği kaydedilen genelgede, kaliteli ve hızlı bir hizmet sunumunda yeri ve önemi büyük olan bilgi sistemlerinde gerekli değişiklik ve düzenlemelerin acilen yaptırılması istendi. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:41

İLGİLİ HABERLER