İŞTE IRAK İŞGALİNİN 4. YILINDA ŞAİBELİ IRAK ANKETİ!..
ABD’nin Irak’a karşı giriştiği harekatın 4. yıldönümü. Dört yılda 65 bin Iraklının canına mal olan işgal, ABD’den Türkiye’ye, Japonya’dan İspanya’ya dünyanın dört bir yanında gösterilerle protesto ediliyor. Bir tek Iraklılar isyan etmiyor. Bir ankete göre Iraklıların sadece % 26’sı Saddam’ı özlüyor, ayrıca ülkenin iç savaş yaşadığını düşünmüyor.CANLI bombalar, mezhep savaşları ve etnik temizlik. Iraklı bu üçgen içinde, her gün kan ve gözyaşı dökerek yaşıyor. Sokaktaki Iraklı bir bombaya kurban gitmese de en temel sosyal hizmetlerden yararlanamıyor. Buna karşılık Iraklı inanılmaz bir iyimserlik içinde. ORB adlı İngiliz kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı ankete göre Iraklıların sadece yüzde 26’sı "Saddam dönemi daha iyiydi" diyor.
ABD işgalinin başladığı 20 Mart 2003’ten bu yana yapılan en geniş kapsamlı ankete göre halkın yüzde 49’u Başbakan Nuri el Maliki yönetimini eski günlere tercih ediyor. Halkın yüzde 16’sı ise "Saddam da Maliki de birbirinden beter" diyor. Gerisi bilmiyor, ya da cevap vermiyor.
Anketin göze çarpan sonuçlarından biri de şu; Irak halkının yüzde 64’ü ülke bütünlüğünün korunmasından ve tek bir hükümet tarafından yönetilmekten yana. Bu oran aslında Şiilerin nüfusa oranını da yansıtıyor ve hükümet de Şiilerin elinde bulunuyor. Yeni bir federal sistemden yana olan Iraklıların oranı ise yüzde 21. Bunların yüzde 72’si de Kürt.
"Hangi yönetimi tercih edersiniz?" sorusuna verilen yanıtta da Şii-Sünni ayrımı açıkça görülüyor. Sünniler (yüzde 51) geçmişteki Baas rejimini tercih ediyor, Şiiler ise (yüzde 66) Maliki hükümetini tercih ediyor. Geçen eylül ayındaki ankette ise Maliki’ye destek oranı yüzde 29’du.
Uluslararası analizcilerin iddialarına karşın Iraklılar, ülkede bir iç savaş yaşandığı düşüncesinde değil. Sünniler ile Şiiler arasındaki kanlı hesaplaşmanın bir iç savaş olduğuna inanmıyorlar. "İç savaş var" diyenlerin oranı yüzde 27. Burada da mezheplerin görüşleri farklı. Sünnilerin yüzde 41’i, Şiilerin ise sadece yüzde 15’i iç savaş olduğuna inanıyor.
18 yaş üstü 5,019 Iraklı arasında yapılan ankete katılanların yüzde 26’sı mezhep çatışmasından etkilenmiş. Sünnilerin yüzde 15’i, Şiilerin ise yüzde 34’ü aile bireylerini mezhep çatışmasına kurban vermiş. Halkın yüzde 14’ünün bir yakını kaçırılmış. Bu oran Bağdat’ta yüzde 33’e fırlıyor.
Bu arada ABD’nin yeni güvenlik planını devreye sokmasından sonra güvenlik düzeyinin arttığını düşünenler de var.
İYİ ŞEYLER TARTIŞMASI
Irak’ta iyi şeyler olup olmadığı da önemli bir tartışma konusu. BM’nin eski silah denetçisi Hans Blix’in "Irak’ta işgalden bu yana olan tek iyi şey Saddam’ın devrilmiş olması, çoğu insan böyle düşünüyor" sözlerine İngiliz Dışişleri Bakanı Margaret Beckett sert bir yanıt verdi. Beckett, halkın can güvenliğini tehlikeye atarak oy vermesini önemli bir gelişme diye niteledi ve imar hizmetlerinin tam yol ilerlediğini, okullar ve hastaneler yapıldığını, altyapının hızla onarıldığını söyledi. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:55