Dünya
  • 9.2.2005 00:00

İŞTE İSRAİL-FİLİSTİN'İN ÖNÜNDEKİ SİYASİ TAKVİM

ANKARA - İsrail ve Filistin liderlerinin bugün Şarm El Şeyh'te üzerinde uzlaştıkları ateşkesin ardından, barış sürecine ilişkin bir dizi adım atılacak.
     Tarafların önündeki yeni siyasi takvim şöyle:
    
     -İKİNCİ ZİRVE: İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, önümüzdeki birkaç hafta içinde bir araya gelecek. Şaron, Abbas'ı çiftliğine davet etti. İsrailli yetkililer, Şaron'un Ramallah'a gitmek istediğini de açıkladı.
    
     -GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ: Taraflar, şiddeti yok etmeye yönelik zor konuları müzakere etmek üzere güvenlik yetkililerinden oluşan bir komite kuracak.
    
     -FİLİSTİNLİ MAHKUMLAR: İsrail, iyi niyet göstergesi olarak ilk aşamada 500 Filistinli mahkumu hemen, 400'ünü daha sonra serbest bırakacak. Filistinliler İsrail'in elindeki yaklaşık 8 bin Filistinli mahkumun tümünün ya da çoğunun salıverilmesini istiyor, İsrail ise cinayete karışan militanların bırakılmasında kararsız.
    
     -KENTLERİN DENETİMİ: İsrail, 5 Filistin kentinde güvenliğin sağlanmasını Filistin güçlerine bırakacak. Bu işlemin 3 hafta içinde tamamlanması bekleniyor. İsrail, Batı Şeria'nın diğer 3 kentini ise terketmiyor.
    
     -REFORM: İngiltere Başbakanı Tony Blair'in ev sahipliğinde Filistin'de reform konulu uluslararası bir konferans, 1 Mart'ta Londra'da düzenlenecek. Konferans, Filistin yönetiminde reform, güvenlik güçlerinin yeniden yapılandırılması ve mali durum gibi konulara odaklanacak. İsrail, bu konferansa katılmayacak.
    
     -WASHINGTON: İsrail ve Filistin liderleri, muhtemelen Mart ayında barış çabalarını ele almak üzere ayrı ayrı Washington'a gidecek ve ABD Başkanı George Bush ile bir araya gelecek.
    
     -ÇEKİLME: Başbakan Ariel Şaron, bu yaz Batı Şeria'daki 4 yerleşim birimi ile Gazze Şeridi'nden İsrailli yerleşimcileri ve askerleri boşaltmayı planlıyor.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:03

İLGİLİ HABERLER