Gündem
  • 27.2.2008 01:26

İŞTE İSTANBUL'UN YILDIZI PARLAYACAK İLÇELERİ!..

İstanbul yeniden şekillenecek. Yeni planlara göre hangi ilçenin geleceği ne olacak? Hangi ilçeyi nasıl bir gelecek bekliyor? Nerelerde kentsel dönüşüm yapılacak? Silikon vadileri hangi ilçelere inşa edilecek? Metro bağlantıları nerelere ulaşacak?

Avcılar:

İlçeden sanayi tesisleri kaldırılıp yerine ofis ve alışveriş merkezleri inşa edilecek. 27 kilometre uzunluğundaki Bakırköy-Beylikdüzü hafif raylı taşıma hattının güzergahında kalan ilçe ikinci derece merkez olacak. Jeolojik açıdan sorunlu olan sahil şeridinde konutlar yıkılarak yenileri inşa edilecek. Ayrıca bu alanda turizm geliştirilecek.

Bağcılar:

İlçede çok ciddi kentsel dönüşüm uygulaması yapılacak. Neredeyse tamamı yıkılarak yeniden inşa edilecek. Kazlıçeşme-İkitelli hattıyla metroya bağlanacak. Ayrıca Halkalı hattı da oluşturulacak. İlçenin sınırları içerisinde E-5-TEM bağlantı yolu açılacak. Alibeyköy, Gaziosmanpaşa ve Tekstilken üzerinden inşa edilecek metro Bağcılar'a ulaşacak

Bakırköy:

Ayamama Deresi boyunca yeşil bant oluşturulacak. Bu bant sahil kesiminde de devam edecek. 1. derecede merkez olma özelliği korunacak. Deniz araçları seferleri artırılacak. Yenikapı ile metro bağlantısı yapılacak. Ataköy turizm bölgesine dönüşecek. Kurvaziyer limanı inşa edilecek. Florya'ya yat limanı inşa edilecek.

Bahçelievler:

E-5 üzerindeki eski sanayi tesislerinin bulunduğu arsalara az katlı ofis ve alışveriş merkezleri inşa edilecek. Yapılaşmanın yüksek olduğu ilçede kentsel dönüşüm uygulanacak ve metroyla Bakırköy'e, bir başka hatla Yeşilköy'e bağlanacak. Yenibosna'daki sanayi tesisleri boşaltılarak yerine hizmet sektörüne yönelik yapılaşmaya izin verilecek.

Bayrampaşa:

Sanayi tesislerinin tamamı boşaltılacak. Yerine ofis ve alışveriş merkezleri inşa edilecek. Seyrantepe ile Kazlıçeşme arasında inşa edilecek metro hattı ilçeden geçecek ve neredeyse tamamı yıkılarak yeniden inşa edilecek.

Beşiktaş:

Aşırı nüfus baskısı altındaki ilçe metroyla Zincirlikuyu'ya bağlanacak. Ayrıca metro bağlantısı Darphane üzerinden Kağıthane'ye ulaştırılacak. Beşiktaş-Şişli-Metris metro hattı oluşturulacak. Böylece trafiğin rahatlaması sağlanacak. İlçede kültür etkinliklerine yönelik altyapı hazırlanacak.

Beykoz:

Metroyla Üsküdar'a bağlanacak. Mahmut Şevket Paşa, Ali Bahadır, Öğümce, Paşamandra, Bozhane, Göllü, Kılıçlı, İshaklı, Cumhuriyet ve Polonezköy doğa turizmi ve ekolojik tarımın geliştirileceği köyler. İlçe sınırlarındaki doğal SİT alanları yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya. Hidiv Kasrı, Mihrabad, Beykoz Korusu ve Beykoz Çayırı İstanbul geneline hitap edecek mesire yeri haline dönüştürülecek. Kavacık'ta yeni ofis inşaatlarına izin verilmeyecek.

Beyoğlu:

Bölge yüksek deprem riski altında olduğu için binaların güçlendirilmesi gerekiyor. Halıcıoğlu, Sütlüce, Okmeydanı ve Namazgah özel müdahale gerektiren koruma alanlarından. Ayrıca ilçenin Haliç kıyısındaki Aynalıkavak ve Taşkızak Tersanesi kültür tesisleri yapılacak. İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı'nda sivil toplum örgütlerinin katılımıyla kentsel dönüşüm projeleri artırılacak. Beyoğlu ve Taksim'e ulaşım kolaylaştırılacak. İnşası devam eden Taksim-Yenikapı hattı Kazlıçeşme'ye kadar uzatılacak. Karaköy, Perşembe Pazarı ve tersaneler bölgesi yeniden canlandırılacak.

Büyükçekmece:

Kıraç ile birlikte ilçedeki sanayi tesislerinin mevcut üretim tesislerinin niteliği arttırılacak. Göl ve Sazlıdere Havzası'ndaki sanayi tesisleri zamanla tasfiye edilecek. İlçenin sahil şeridi turizm ve rekreasyon amaçlı düzenlenecek. Beylikdüzü ve Gürpınar gibi yerleşim merkezlerinde zemin akması ve kaymalarına neden olan aktif ve potansiyel heyelan alanları bulunuyor. Gölle terkos arasındaki alanda doğal ve yaban hayatı korunacak. 5 adet yeni kent ormanı planlanacak. Göl havzasının orta ve uzun koruma kuşakları İSKİ yönetmeliği çerçevesinde yerleşime açılacak. Mevcut sanayi tesisleri daha sağlıklı hale getirilecek. Küçükçekmece Gölü ile Büyükçekmece Gölü arasındaki alan lojistik depolarına ayrılacak. Mimarsinan'daki sanayi tesislerinin bir kısmı turizm tesisine dönüştürülecek.

Çatalca:

Nüfus artışının içme suyu kaynaklarını kirletmesine izin verilmeyecek. 600 bin metrekare alanda faaliyet gösteren sanayi tesisleri 10 yıl içinde boşaltılacak. 54 milyon 200 bin metrekare alan olan tarım arazileri korunacak. Mutlak ve kısa mesafeli koruma alanlarındaki araziler 5 yıl içinde kamulaştırılacak.

Eminönü:

Tarih yarımadanın kimliğiyle uyuşmayan işlevler tasfiye edilecek. Yani üretim ve imalat yapılmayacak. Çevre, yaşam ve yapı kalitesi yükseltilecek. İstanbul silueti tekrar kazandırılacak. Tarihi, kültürel ve mimari değerler korunacak. Gece-gündüz arasındaki nüfus farkı azaltılacak. Ticaret alanlarının ve turizm işletmelerinin konut alanları üzerindeki baskısı da hafifletilecek. Boşaltılan mekanlar tekrar konut işlevi kazanacak. Surlar turizm açılacak. 40-50 rakımın üzerindeki yapılaşmaya izin verilmeyecek. Meydanların ve külliyelerin tarihi kimliğini bozan yapılar yıkılacak. Zarar görmüş eski eserler restore edilecek.

Eyüp:

İlçedeki konutların öncelikli olarak yenilenmesi gerekiyor. Silahtarağa ile Gaziosmanpaşa arasındaki koridor hizmet ve sosyal donatı koridoru haline getirilecek. Akpınar'da turizm amaçlı arsa imarı verilecek. Pierre Loti teleferikle Taksim'e bağlanacak. Alibeyköy'ün depo ve sanayi tesislerine festival alanları inşa edilecek. Alibeyköy havzasının mutlak korunma alanındaki konut alanları acilen kamulaştırılacak. Defterdar Mahallesi'nde sur tecrit alanı içinde kalan 4 bin 179 kişinin yaşadığı evler boşaltılacak.

Esenler:

Otogarla Akpınar Caddesi arasında yeşil alana dönüştürülecek. İlçe TEM'e ekspres yolla bağlanacak. İlçe genelinde ciddi kentsel dönüşüm projesi uygulanacak. Kentin muhtelif yerlerinde cep otogarları yapılarak mevcut otogarın trafiği azaltılacak.

Gaziosmanpaşa:

Güngören üzerinden Yenibosna'ya karayoluyla bağlanacak. İlçedeki sanayi tesisleri hizmet ve ticaret alanına dönüşecek. Bölgede yenileme ve kentsel dönüşüm projeleri uygulanacak. Gaziosmanpaşa-Avcılar TEM otoyolunun kuzeyinde paralel bir yol yapılacak. Beşiktaş'tan başlayarak Kağıthane, Eyüp üzerinden Gaziosmanpaşa'ya gelecek metro Ispartakule'ye kadar uzanacak. Habibler'de kuzeye gelişim engellenecek. Habibler ve Cebeci'de 2 milyon 900 bin metrekare alanlı hayvanat bahçesi, 8 milyon 800 bin metrekare bölge parkı ve 490 bin metrekare hizmet ve donatı alanı oluşturulacak. İSKİ koruma havzasındaki konutlar yıkılacak.

Güngören:

Zeytinburnu ile Bağcılar arasında yapılacak hafif raylı taşıma hattı Güngören'den geçecek. Keresteciler Sitesi'ne İstanbul genelinde ulaşım kolaylaştırılacak.

Kadıköy:

Emekevler'de gecekondu dönüşüm projesi uygulanacak. Merkezde yüzde 30 oranında konutlaşma sağlanarak ilçenin gece-gündüz arasındaki nüfus farkı azaltılacak. Merkezde sinema, tiyatro ve sergi salonlarına dönüşümün önü açılacak. Deprem riski olan binalar yıkılarak yenisi inşa edilecek. Kadıköy'ün mevcut merkezi ile entegre olmak koşuluyla E-5'e kadar yeni bir ticaret ve ofis binalarının bulunduğu yeni bir alan oluşturulacak.

Kağıthane:

Metroyla Beşiktaş ve Metris'e bağlanacak. Ayrıca Levent-Maslak metrosu Seyrantepe üzerinden ilçeye ulaşacak. Beşiktaş'tan başlayan bir başka metro bağlantı hattıysa ilçeden Kazlıçeşme'ye yönelecek. Depolama ve sanayiden dönüşecek alanlarda festival amaçlı tesisler inşa edilecek. Kentsel dönüşüm projesi uygulanması zorunlu ilçenin Büyükdere Caddesi'ne yakın olan kısımları merkezi iş alanına dönüştürülecek. Kentsel dönüşüm projesi İBB, Kağıthane Belediyesi ve TOKİ tarafından uygulanacak. Sadabad'da mesire yeri düzenlemesi yapılacak. Cendere Vadisi projesiyle yeşil alan düzenlemeleri yapılarak ilçe sınırlarında bir de silikon vadisinin oluşturulması gündemde.

Kartal:

Sabiha Gökçen Havalimanı'na yakınlığı, Avrupa yakasına deniz yoluyla bağlantı kurma olanağı, Gebze sanayi bölgesine yakınlığıyla üst düzey bölge olarak geliştirilecek. İlçedeki sanayi tesislerinin neredeyse tamamı boşaltılacak ve bilgi ve teknoloji merkezli şirketlere ev sahipliği yapacak şekilde düzenlenecek. Ticaret, finans ve kültür etkinlikleri ise artırılacak. E-5 ile Kurtköy arasındaki alanda ciddi kentsel dönüşüm uygulamaları yapılacak. İlçedeki mevcut sağlıksız binalar yıkılarak yenileri inşa edilecek. Metro ile Kurtköy, Tuzla ve Gebze'ye bağlanacak.

Maltepe:

İlçe sınırlarında 6 milyon 300 bin metrekare alanda Türkiye'nin en büyük bölge parklarından birisi olacak. Kurtköy'e bağlantı yolu yapılacak. E-5 ile TEM arasında bağlantı sağlanacak. Başıbüyük'te kentsel dönüşüm yapılacak. Dragos'taki sanayi tesisleri yenilenecek.

Pendik:

Üniversite ve liman altyapısı geliştirilecek. Liman için kullanılacak alan kısıtlı olduğundan buradaki potansiyel Gebze'ye yönlendirilecek. İlçe sınırları içerisinde üniversite, organize sanayi bölgesi, lojistik merkezi ve teknoparkla bağlantılı 500 bin metrekare fuar ve sergi alanı oluşturulacak. Kartal'dan başlayacak ve Tuzla'da bitecek E-5 ile TEM arasındaki Doğu-Batı yönündeki arter ilçeden geçecek.

Şişli:

Büyükdere Caddesi üzerinde inşa edilecek gökdelenler denetim altına alınacak. Aksi takdirde bu durum hem egzozlardan hem de evsel yakıtlardan çıkan gazlar ilçenin daha fazla kirlenmesine neden olacak. Kuştepe'de kentsel dönüşüm projesi uygulanacak. Harbiye Açık Hava Tiyatrosu kongre vadisine dönüştürülecek. İlçedeki sanayi tesisleri boşaltılacak.

Silivri:

İstanbul'un yeni ve en önemli çekim merkezlerinden birisi olacak. İlçe kuzeye doğru geliştirilecek. Mevcut merkez zemin yapısı açısından risk taşıdığından az yoğunluklu turizm ve kültürel etkinlik merkezi olarak kullanılacak. Zamanla Beylikdüzü metrosu buraya kadar ulaşacak. İlçedeki nüfus 2 milyona istihdam edilen eleman sayısı ise 800 bine çıkartılacak. Sadece bilişim sektöründe istihdam edilen eleman sayısı 160 bin olacak.

Tuzla:

Yeni imar planıyla en fazla gelişecek ilçelerden birisi. Liman daha da geliştirilecek. İstanbul'un en büyük lojistik merkezleri Orhanlı'ya inşa edilecek. Deri, mermer, boya ve vernik alanında faaliyet gösteren sanayi tesisleri disipline edilecek. Orhanlı ve Aydınlı yeni gelişme bölgeleri olarak belirlendi. Özellikle Orhanlı ciddi bir çekim merkezi olacak. E-5 üstündeki sanayi tesisleri öncelikli olarak boşaltılacak. Buralar ofis ve ticaret merkezi haline dönüştürülecek.

Ümraniye:

Dudullu Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim durdurulacak. Yerine ofis ve ticaret binaları yapılacak. Buradaki sanayi tesisleri Tuzla Organize Sanayi Bölgesi'ne yönlendirilecek. TEM üzerinde bir cep otogarı inşa edilecek. İlçe metroyla Bostancı ve Üsküdar'a bağlanacak. Elmalı su toplama havzasındaki sanayi tesisleri uzun vadede boşaltılacak. Orman üzerinde baskı oluşturan konut alanlarının yoğunluklarına sınırlama getirilecek.

Üsküdar:

Metroyla Beykoz'a bağlanacak. Anadolu yakasının en önemli ulaşım odağı olacak. İlçenin merkezi Harem ve Haydarpaşa'da oluşturulacak yeni merkeze kaydırılacak. kültürel ve sanatsal etkinliklerle ilçenin gece-gündüz yaşanılır hale gelmesi sağlanacak.

YENİŞAFAK

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 13:40

İLGİLİ HABERLER