Gündem
  • 7.1.2025 11:00

Tibet'te Everest'i sallayan korkunç deprem

Tibet'in ücra bir bölgesi ve Nepal'in bazı bölgelerinde meydana gelen güçlü deprem en az 53 kişinin ölümüne yol açtı…

Hong KongCNN — 

Çin devlet medyasına göre, Salı sabahı Tibet'in ücra bir bölgesinde meydana gelen güçlü depremde en az 53 kişi hayatını kaybetti. Sarsıntı, komşu ülke Nepal ve Hindistan'ın kuzey kesimlerinde de hissedildi.

Salı sabahı Tibet'in ücra bir bölgesinde şiddetli bir deprem meydana geldi.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), yerel saatle 09.05'te meydana gelen 7,1 büyüklüğündeki depremi, çok sayıda artçı sarsıntının takip ettiğini bildirdi.

Hem USGS hem de Çin Deprem Ağı Merkezi, depremin merkez üssünün Everest Dağı'nın yaklaşık 80 kilometre kuzeyinde, Nepal ile Himalaya sınırına yakın, uzak Tibet platosunun yükseklerinde olduğunu bildirdi.

Devlet haber ajansı Xinhua'nın haberine göre, depremde 62 kişi daha yaralandı, depremin merkez üssünün bulunduğu Tingri ilçesinde ise binden fazla ev hasar gördü.

Sarsıntılar Nepal'in başkenti Katmandu'ya kadar hissedildi. "Çok güçlüydü. İnsanlar evlerinden koşarak dışarı çıktı. Direklerdeki tellerin gevşediğini görebiliyordunuz," dedi Katmandu'daki bir sivil toplum örgütü olan Nepal Afet Yönetimi Merkezi'nden Bishal Nath Upreti.

CNN tarafından coğrafi olarak konumlandırılan Çin sosyal medya videoları, merkez üssünden yaklaşık 86 kilometre (53 mil) uzaklıktaki Lhatse ilçesinin sokaklarında hasarlı çatılar, dükkan önleri ve moloz yığınlarını gösterdi. Görüntülerde, yol kenarına park edilmiş bazı arabaların ve motosikletlerin de hasar gördüğü görüldü.

Salı sabahı Tibet'in ücra bir bölgesinde meydana gelen güçlü depremin ardından yerden görünüm.

Salı sabahı Tibet'in ücra bir bölgesinde meydana gelen güçlü depremin ardından yerden görünüm.

@lasachexiaomei/Douyin

Salı sabahı Tibet'in ücra bir bölgesinde meydana gelen şiddetli depremin ardından yerdeki molozlar.

Salı sabahı Tibet'in ücra bir bölgesinde meydana gelen şiddetli depremin ardından yerdeki molozlar.

@chnegduzezong/Douyin

Merkez üssüne yakın bölge seyrek nüfusludur ancak küçük köyler izole edilmiş ve genellikle erişimi zor Himalaya vadilerinde yer almaktadır. Xinhua'ya göre merkez üssünden 20 km (12 mil) yarıçapındaki 27 köyde yaklaşık 6.900 kişinin yaşadığı tahmin edilmektedir.

Merkez üssüne en yakın büyük şehir, yaklaşık 180 km (111 mil) uzaklıkta bulunan kutsal şehir Shigatse'dir. Şehir, Tibet Budizmi'nin ikinci en yüksek ruhani lideri olan Panchen Lama'nın geleneksel koltuğudur, Dalai Lama'dan sonra ikinci sıradadır.

Xinhua'nın paylaştığı Şigatse'deki bir süpermarketin güvenlik kamerası görüntüleri, depremin meydana geldiği anı, müşterilerin raflardaki malların düşmesiyle dışarı kaçıştığını kaydetti.

Everest ve Nepal sarsıldı

Tingri ilçesinin turizm bürosu, Everest Dağı'na tırmanmak için Çin ana kampını da içeren popüler bir manzara alanının girişini kapattı. Kış, dünyanın en yüksek dağına tırmanmak için popüler bir mevsim değildir, ancak bazı Çinli turistler hala Himalaya dağlarının nefes kesici manzaraları için manzara alanını ziyaret ediyor.

Merkez üssü Çin olan sınırın hemen karşısındaki Nepal'in Solukhumbu bölgesinde meydana gelen sarsıntılar, 2015 yılında Katmandu yakınlarında meydana gelen ve yaklaşık 9 bin kişinin ölümüne, binlerce kişinin yaralanmasına yol açan 7,8 büyüklüğündeki yıkıcı depremi hatırlattı.

Yerel bir bölge yetkilisi olan Rupesh Vishwakarmi, CNN'e "Titremeler çok güçlüydü, kesinlikle herkes panikledi," dedi. Nepal'deki Everest Dağı ana kampına yakın bir yak çiftliğinde "her şey titriyordu" ve çalışanlar "çok korkmuştu" dedi.

Tibet'te Çin hava kuvvetleri de dahil olmak üzere kurtarma ekipleri arama çalışmalarına katıldı, devlet yayın kuruluşu CCTV bildirdi. Yayıncıya göre, öğlene kadar üç köy telefon sinyallerini kaybetmişti.

Çin Ulusal Göçmenlik İdaresi'nin sosyal medyada paylaştığı videolara göre, göçmen polis memurları hayatta kalanları aramak için çıplak elleriyle molozları kazarken görüldü. Köy, çökmüş evler ve buruşuk duvarlarla doluydu, bazı sakinler yol kenarında battaniyelerin üzerinde oturmuş, ısınmak için sıcak su yudumluyorlardı, bir videoda gösterildi.

Çin Deprem Ağları Merkezi'ne göre, Pazartesi öğlen itibarıyla toplam 49 artçı sarsıntı kaydedildi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, depremin ardından yaptığı açıklamada, yetkililere, hayatta kalanları arama ve kurtarma, can kayıplarını en aza indirme, etkilenen sakinlere uygun şekilde konaklama imkânı sağlama ve kış soğuğunda güvenliklerini ve sıcaklıklarını sağlama konusunda tam çaba göstermeleri çağrısında bulundu.

Tibet, Çin'deki en kısıtlı ve politik açıdan hassas bölgelerden biridir ve yabancı ziyaretçilere erişim kısıtlı kalmaya devam etmektedir. Pekin, Dalai Lama'nın Çin yönetimine karşı başarısız bir ayaklanmanın ardından 1959'da Hindistan'a kaçmasından bu yana bölge üzerinde sıkı bir kontrol sağlamıştır.

 


 

Güncellenme Tarihi : 7.1.2025 10:32

İLGİLİ HABERLER