
Trump : İsrail gazetecilerin Gazze'ye girmesine izin verilmeli
ABD Başkanı Donald Trump, gazetecilerin Gazze Şeridi'ndeki insani durumu izlemek üzere bölgeye girmesine izin verilmesi çağrısında bulundu.
Trump , gazetecilerin Gazze Şeridi'ne girerek insani yardım çalışmalarını görmelerini istediğini söyledi .
Backward Skip 10sPlay VideoForward Skip 10s
Trump, Oval Ofis'te gazetecilere, "Bunun gerçekleşmesini çok isterim," dedi . "Gazetecilerin gitmesini kesinlikle... Kesinlikle onaylarım. Bildiğiniz gibi, gazeteciler için çok tehlikeli bir durum, ama bunun gerçekleşmesini çok isterim." İsrail, Ekim 2023'te başlayan savaştan bu yana, İsrail ordusu eşliğinde olmadıkları sürece yabancı muhabirlerin Gazze'ye girmesine izin vermiyor .
Birkaç gün önce, dünyanın dört bir yanından 100'den fazla gazeteci, fotoğrafçı ve savaş muhabiri, yabancı gazetecilerin Gazze Şeridi'ne girip savaşı bağımsız olarak takip edebilmeleri için "anında ve sansürsüz" erişim talebinde bulunan bir dilekçeyi imzaladı.
Ödüllü savaş fotoğrafçısı Andre Leohn tarafından kurulan Right to Cover girişimi kapsamında başlatılan imza kampanyasına, aralarında Alex Crawford (Sky News), Mehdi Hasan, Christiane Amanpour (CNN), Clarissa Ward ve ünlü savaş fotoğrafçısı Don McCullin'in de bulunduğu uluslararası medya kuruluşlarından tanınmış gazeteciler imza attı.
İmzacılar, İsrail ve Hamas'ı, savaşın bağımsız ve şeffaf bir şekilde takip edilmesi için yabancı gazetecilerin Gazze Şeridi'ne girişine izin vermeye çağırdı ve savaşın başlangıcından bu yana uluslararası basının girişine izin verilmemesinin, kamuoyunun bilgi edinme hakkının açık bir ihlali olduğunu vurguladı.