Asayiş
  • 26.11.2004 00:09

İŞTE TOPLU KAÇAKÇILIKTAN YARGILANAN 106 ÜNLÜ İŞADAMI!..

BELMA ALTUNCU
İSTANBUL  - Aralarında, Faruk Süren, Turgut Yılmaz, Murat Demirel, Ali Avni Balkaner, Hüseyin Bayraktar, Emin Cankurtaran ve Ali Zafer Taciroğlu gibi iş adamları ile 65 şirketin yetkililerinin bulunduğu 106 kişinin, "teşekkül halinde toplu kaçakçılık" suçundan yargılanmalarına başlandı.


Duruşmada ifade veren Vepa Kozmetik A.Ş yönetim kurulu üyesi Faruk Tahsin Sayit, ihracat tahammütlerini kapatmak için ihracat işlemlerine giriştiğini söylerek, "Tavsiye üzerine Barbaros Holding ile görüştüm. Hayali ihracatın ne olduğunu bildiğimden holding hakkında büyük bir titizlikle araştırma yaptım. Bir usulsüzlük olmadığına emin olduğum zaman bu şirket vasıtası ile ihracatı kapatma yoluna gittim" dedi.


İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, aralarında Faruk Süren, Murat Demirel ve Avni Balkaner'in de bulunduğu ünlü iş adamları katılmazken, 24 şirket yöneticisi hazır bulundu.


Sanıkların ifadesine başlanılmadan önce bazı sanık avukatları söz alarak kendilerine ait dava konusu ihracatların Halkalı Gümrüğü'nden yapıldığını ve suç yerinin Küçükçekmece sınırları içerisinde olması nedeniyle yetkisizlik kararı verilmesini istediler. Ancak mahkeme heyeti, Cumhuriyet Savcısı'nın da talebi doğrultusunda, İstanbul Adliyesi yargılama sınırları içerisinden ihracat işlemleri yapan sanık sayısını dikkate alarak yetkisizlik kararı verilmesine ilişkin taleplerin reddine karar verdi.


Sanıkların ifadesine Melih Kazandöğen ile başlandı. Sanıklar, suç tarihleri arasında bahse konu suçla alakaları bulunmadığını, görevlerinin de bu suça uygun olmadığını belirterek suçlamaları reddettiler.


Mahkemede ifade veren Bemsey Giyim San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Rafet Pançuk, tahamüt kapatmak için imalatçı firmaların mallarını ihracatçı olarak ihraç ettiklerini söyledi.

 Bu malların gümrük komisyoncusu tarafından gümrüğü teslim edilip, belgelerin tasdik edildiğini belirten Pançuk, 'Malın çıkışı da gümrükten tasdik ediliyordu. Tedarikçi ve aracı firmalar vasıtası ile temin ettiğimiz malı gümrük komisyoncuları marifetiyle gümrüğe ulaştırıyor ve ihraç ediyorduk. Ancak tedarikçi firmaların fiktip işlem yaptıklarını bilmemiz mümkün değil. Biz Ascor ile anlaşma yapıp onların malını ihraç ettik. Resmen kurulmuş, ticaret siciline kayıtlı bir firmaydı" şeklinde konuştu. Pançuk, ayrıca, bütün ödemelerin imalatçı ve tedarikçi firmalara , döviz transferlerinin de bankalar vasıtası ile yapıldığını vurguladı.


Sanıklardan Vepa Kozmetik A.Ş. yönetim kurulu üyesi Faruk Tahsin Sayıt ise, "Şirketleri, 80 milyon dolar cirosu olan bir şirketti. Hesap uzmanlarının raporuna göre 110 bin dolarlık bir ihracattan dolayı huzurunuzda yargılanıyoruz" dedi. Suçlamaların olduğu tarihte 1994 krizinden henüz çıktıklarını, banka kredilerinin yüzde 125 olduğunu belirten Sayıt, tek şanslarının ihracat yapmak olduğunu söyledi. Sayıt, "Çalışan 600'e yakın personelimizi ayakta tutmak için bunu yapmalıydık" dedi.


Birçok ihracat tahamüdüne girdiklerini, ancak Rusya krizi patlak verdiği için 70 bin dolar tahamüdü kapatamadıklarını ifade eden Sayıt, ihracatı kapatmak için çalıştığı bankadan yardım istediğini vurgulayarak, "Tavsiye üzerine Barbaros Holding ile görüştüm. Bu şirket üzerinden ihracat tahamüdünü kapatmak için ihracat işlemlerine giriştim. Kendi yeminli muragıplarıma danıştım. İhraç edilen malı bizzat gidip gördüm, belgeleri inceledim" dedi. "Bir usulsüzlük olmadığına emin olduktan sonra bu şirket vasıtası ile ihracatı kapatma yoluna gittim" diyen Sayıt, "Ben bu konuda gerekli titizliği gösterdim. Maliyeden şirketin kayıtlarını bile araştırdım" dedi.


Duruşma sonunda 43 sanık hakkında ihzar müzekkeresi çıkarılarak kendi istekleriyle gelmedikleri takdirde bir sonraki duruşmaya polis zoruyla getirilmelerine karar verildi. Turgut Yılmaz, Yahya Murat Demirel, Faruk Süren, Mehmet Emin Cankurtaran ile Ayşe Mine Arman tarafından mahkemeye mazeret dilekçesi gönderildiği belirtilerek, mazeretlerinin kabul edilerek gelecek duruşmada bulunmaları halinde sorgulamalarının yapılması da karar bağlandı. Adresleri belirlenemeyen diğer sanıkların adreslerinin tespit edilerek çağrılmalarına karar verilen duruşma, dosyadaki diğer eksiklerin tamamlanması için ertelendi.

İDDİANAME
İddianemede, sanıklar, döviz cinsinden ucuz ihracat kredisi alabilmek için, yapabileceklerinden fazla ihracat taahüdünde bulunarak açıklarını Ascor'dan aldıkları naylon faturalarla kapatıp, 1 milyar 700 milyon dolarlık hayali ihracat yapmakla suçlanıyor.


Sanıkların üretim ve imalat yapmak yerine yalnızca yurt dışından turist olarak gelen ve bavul ticareti şeklinde tekstil ürünlerini Türkiye'den alıp kendi ülkelerine götürmek isteyen kişilerin mallarını, kendilerini üretmiş ya da satın almış gibi gösterdikleri öne sürülen iddianamede, ünlü iş adamlarının, döviz cinsinden ucuz ihracat kredisi alabilmek için, yapabileceklerinden fazla ihracat taahüdünde bulunan işadamlarının açıklarını bu yöntemle elde ettikleri naylon faturalarla kapattıkları anlatılıyor.


İddianamede ayrıca, ünlü işadamlarının ucuz döviz kredisi alarak başka işlerde kullandıkları ve ihracat şartı ile ucuza ithal ettikleri hammaddeleri üretip yurt içinde satarak haksız kazanç elde ettikleri de öne sürülüyor.
Orhan Aslıtürk ve Muhammet Ciğer'in sahibi olduğu Ascor'un naylon faturaları kullanarak hayali ihracat yapmakla suçlanan, aralarında, Faruk Süren ve Fuat Süren, Turgut Yılmaz, Murat Demirel, Ali Avni Balkaner, Hüseyin Bayraktar, Emin Cankurtaran ile Ali Zafer Taciroğlu gibi işadamlarının da bulunduğu 106 kişinin, "teşekkül halinde toplu kaçakçılık" suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar ağır hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi. İddianamede ayrıca, Barbaros Holding'in Ascor'a bağlı olduğu kaydedildi.


Teşekkül halinde toplu kaçakçılıkla yargılanacak isimler şöyle:
"Erol Faruk Süren, Melih Kazandöven, Gülsen Telser, Bahattin Ökten, Fuat Süren, Tudgut Yılmaz, Adnan Özyürek, Önal Akalın, Atilla Türkmen, Mehmet Selçuk Cansu, Ferudun Özgül, İbrahim Dumankaya, Ali Dumankaya, Ergün Titiz, Rafet Pançuk, Mehmet Celalettin Akça, Faruk Çoşar, Vedat Öztarhan, Faruk Tahsin Sayıt, Dursun Levent Yücel, Mehmet Emin Cankurtaran, Cevat Özgören, Nail Olpak, Y. Fikret Menke, Bekir Doğan İllez, Hüseyin Bayraktar, Kenan Kolçak, Vasıf Topçu, Ruhi Mert, Tülay Onar, Ali Zafer Taciroğlu, Nizam Garipoğlu, Mehmet Niba Garipoğlu, Yetkin Berberoğlu, Ali Avni Balkaner, Süha Candan, Enver Soylu, Yahya Murat Demirel, Emine Mehtap Ceylan, Gökalp Baştürk, Şaban Ayhan Tatlıgil, İsmail Öncel, Osman Akyüz, Öner Yalçın, Mehmet Naci Özkan, Tarık İhtiyar, Saim Karaağaç, Ali Şevket Esin, Ayşe Mine Arman, Mustafa Oğuz, Dursun Turhan, Nejdet Başakıncı, Jan Hildingstam, Arzu Eyidemir, Mehmet Selçuk Camcı, Haluk Memiş Yazıcı, Özgen Bursalıgil, Yalçın Akgerman, Süha Gürer, Yakup Toksöz, Berç Büyüksakayan, Kemal Amanoel, Atilla Turnaoğlu, Alaeddin Naci Yazıcı, Mustafa Soylu, Serbülent Mıçı, Mustafa Kutlu, Süha Cemal Girişken, Mehmet Nazmi Sök, Ercüment Özbek, İskender Öksüz, İhsan Narşap, İbrahim Güngör, Abdulfettah Güngör, Bilal Güngör, Ahmet Özbelge, Hayrettin Abes, Necati Kurt, Işık Eyüboğlu, Nurhayat Korkmaz, Orhan Mikdat Kestane, Yılmaz İdris Topuz, İbrahim Halil Atlıoğlu, Safiye Çağlar, Ahmet Rüştü Çelebi, Nazım Atabay, Metin Çetemen, Engin Kayanyıldız, Jozef Ereskenazi, Vehbi Konar, Özcan Helvacı, Bülent Ünler."

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:20

İLGİLİ HABERLER