İSYAN COĞRAFYASI İÇİN MARSHALL PLANI!..
"Her mahallede bir milyoner yaratma" sloganı yeniden mi gündemde?
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun, kuzey Afrika ülkelerinde demokrasiye geçiş için yeni bir "Marshall Planı" önerdiği öne sürüldü.
İspanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden El Pais'in hükümete yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Zapatero'nun, 2. Dünya Savaşı sonrasında ABD'nin 16 ülkeye yönelik ekonomik kalkınma yardımı olan "Marshall Planı"na benzer bir yardımın Tunus, Mısır gibi demokrasiye geçiş hareketlerinin olduğu ülkelere yapılmasından yana olduğu belirtildi.
Zapatero'nun, "demokrasiye geçişin sağlamlaştırılması sadece kalkınmayla olur" düşüncesini taşıdığı kaydedilen haberde ayrıca, kuzey Afrika ülkelerinin kalkınmasına yönelik yardımla binlerce Arap gencinin Avrupa'ya göç etmesinin önüne geçilmesinin de planlandığı iddia edildi.
Mevcut ekonomik krizden dolayı devletlerin kamu bütçesinden doğrudan yardım yapacak durumda olmadıkları hatırlatılan haberde, Zapatero'nun kuzey Afrika ülkelerine yönelik olası ekonomik yardım girişimini özel sektörün, çok uluslu ve büyük şirketlerin, vakıfların üstlenmesini istediği ileri sürüldü.
İspanya Başbakanı Zapatero'nun yardım planıyla ilgili düşüncesini, hafta içinde Madrid'de olan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres dahil bazı devlet liderlerine açtığı da belirtildi.
Bu arada, yarın Tunus ile başlayıp daha sonra Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile devam edecek 3 günlük bölge turuna çıkacak olan Zapatero'nun çantasındaki konulardan birinin bu ekonomik kalkınma yardım planı olduğu söyleniyor.
MARSHALL PLANI NEDİR?
Marshall Planı, II. Dünya Savaşı sonrasında 1947 yılında önerilen ve 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe konan ABD kaynaklı bir ekonomik yardım paketi olarak ortaya çıktı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülke, bu plan uyarınca ABD'den ekonomik kalkınma yardımı aldı. Fakat bu yardım bir para yardımı değildi. Çeşitli çevrelere göre ABD, elindeki askeri eşyaları çıkarmak için bu yardımı ortaya koydu.
Siyasi literatüre "Her mahallede bir milyoner yaratma" ve "Küçük Amerikalar" sloganlarını kazandıran o dönemde Türkiye, toplam 300 milyon dolarlık yardım aldı.
Plan'ın uygulandığı ülkelere yapılan toplam yardım ilerleyen yıllarda 12 milyar doları buldu. Marshall Planı halen, ülkelerin sanayileşmesi üzerinde gösterdiği olumsuz etkiler nedeniyle tartışılan bir plan olarak kabul ediliyor.