Dünya
  • 22.6.2024 22:05

İtalya Hafter'e silah taşıyan kargo gemisine baskın yaptı, çok sayıda silah ele geçirildi

İtalya'nın Haftar'a yönelik devasa silah sevkıyatını engellemesiyle ABD-Rusya rekabeti kızışıyor…

Çin'den Libya'nın doğusundaki Halife Hafter'e bağlı güçlere milyonlarca dolar değerinde silah taşıdığı öne sürülen kargo gemisine İtalya'nın Gioia Tauro Limanı'nda operasyon düzenlendiği bildirildi.

İtalya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden Corriere della Sera'nın haberinde, İtalyan güvenlik güçlerinin, ABD'den gelen istihbarat üzerine 18 Haziran'da ülkenin güneybatısındaki Gioia Tauro Limanı'nda durdurulan büyük konteyner gemisinin yüküne operasyonla el koyduğu kaydedildi.

Operasyonun amacının, milyonlarca dolar değerindeki silahlara el koymak olduğu belirtildi.

Haberde, ABD'li yetkililerin güçlü şüphelerine göre geminin varış noktasının Halife Hafter'in kontrolü altındaki Bingazi kenti olduğu yazıldı.

İtalyan yetkililer doğu Libya'ya gidecek büyük bir ticaret gemisi olan MSC Arina'dan milyonlarca dolar değerinde silah ele geçirdi.

ABD, Rusya'nın Akdeniz'de, özellikle de Avrupa'ya yakınlığı ve kaynakları nedeniyle stratejik öneme sahip Libya'da yayılmasını engellemek istiyor. Rusya'nın Tobruk'ta askeri üs kurma potansiyeli, Kuzey Afrika ve Akdeniz'deki nüfuzunu önemli ölçüde artıracaktır.

Libya'daki Rus askeri varlığı, özellikle AB'nin güney sınırlarına yakınlığı göz önüne alındığında, AB için doğrudan bir güvenlik endişesi oluşturacaktır. Bu sadece bölgedeki güç dengesini bozmakla kalmayacak, aynı zamanda göç yolları ve enerji kaynakları da dahil olmak üzere AB'nin çıkarlarını da etkileyebilecek.

Başka bir düzeyde, haydut askeri komutan, gücünü korumak için başta Rusya olmak üzere dış desteğe bel bağladığı için, silah sevkiyatına el konulması Halife Hafter'in askeri yeteneklerine bir darbe anlamına geliyor. Hafter'in gelişmiş silahlara erişimini kısıtlayarak Libya'daki diğer gruplar göreceli güç kazanabilir ve potansiyel olarak çatışmanın dinamiklerini değiştirebilir.

Ticari nakliye hatlarının yasa dışı silah taşımacılığına karışması da bir endişe kaynağıdır. Durum sorulduğunda MSC, herhangi bir konteyner ele geçirme kaydının bulunmadığını belirtti.

MSC Arina'nın Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'ndan kaçınarak izlediği rota, tespit edilmekten kaçınmak için kasıtlı bir çaba sarf edildiğini gösteriyor. Ancak ABD yetkilileri ancak Calabria limanına vardıklarında İtalyan müttefiklerinin müdahale etmesini talep ederek silah kargosuna el koymaya karar verdiler.

Bazı analistler dronlardan şüphelense de, gemideki askeri teçhizatın kesin türü belirsizliğini koruyor. İtalyan Corriere della Sera gazetesine göre Hafter'in oğulları Halid ve Saddam, aylardır Suriye'nin Tartus limanı üzerinden Rusya'dan artan miktarda savaş malzemesi alıyor.

 

Güncellenme Tarihi : 22.6.2024 22:12

İLGİLİ HABERLER