Gündem
  • 15.5.2020 12:08

İttifak bitiyor!.. Esad'ın milletvekilleri Putin'e saldırdı

Esad parlamentosu Putin'e sert bir saldırı başlattı

Rusya ve Esed rejimi arasındaki gerilim artıyor: "Putin tarihten silinir"

Esed rejimine yakın isimler, Moskova ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kişisel olarak eleştiren sert bir makale yayınladı.

Son zamanlarda Rus medyasında Esed rejimine yönelik, ‘yolsuzluğun yayılmasından sorumlu olduğuna, durumu kontrol edememesine, Devlet Başkanı Beşar Esed’in popülaritesinin azaldığına ve Moskova için bir yük haline geldiğine’ dair sert eleştiriler yer almıştı.

Buna cevaben Suriyeli yetkililerin de Rusya’ya yönelik tepkileri arttı.

Esed rejimine bağlı Suriye Halk Meclisi'nin üyesi Halid el-Abud, Facebook sayfasında ‘Esed Putin’e kızarsa ne olur?’ başlıklı bir makale yayınladı.

Söz konusu makalede, Esed'in ana müttefiki İran ve Hizbullah’a odaklanarak, Rusya’nın Suriye’ye girişinin ABD’lilerle yüzleşmede Esed rejimi ve Rusya’ya karşılıklı çıkar sağladığına ve Moskova'nın Esed rejiminin kurtarılmasında bir rol oynamadığına vurgu yapıldı.

Makalede daha dikkat çekici olan, Suriyeli Milletvekili Abud, ‘Esed kızarsa Kremlin Sarayı’ndaki halıyı Putin’in ayaklarının altından çekme gücü olduğunu’ ima ederek, Esed rejiminin Lazkiye dağları, Havran Ovası veya Suriye çöllerindeki büyük bir ateşte ‘işgalci bir güç sıfatıyla’ Putin’i boğabileceği konusunda uyardı.

Rusları tehdit eden birçok ifade barındıran makalenin sonunda ise, “Esed, Putin'in karşısında durmak isterse, Rusya Devlet Başkanı sadece Suriye’de bitmekle kalmaz, Rusya’nın dünyadaki gel gitleri biter ve Putin'in adı Rusya tarihinden sonsuza dek silinir!” ifadelerine yer verildi.

Uzmanlara göre makaledeki bu sert eleştiri tonu, Rus medyasında son günlerde yer alan haberlerin Şam'daki iktidar çevreleri arasında oluşturduğu memnuniyetsizliği yansıtıyor.

Uzmanlar, ‘Halk Meclisi’nden bir milletvekilinin bu tür açıklamaları en yüksek makamlardan yeşil ışık almadan yazamayacağına’ dikkati çekti.

Bu görüş, Suriye'nin eski Amman Büyükelçisi ve aynı zamanda eski bir askeri güvenlik görevlisi olan Behçet Süleyman’ın, ‘Moskova’nın, Esed rejiminin tek bir küresel komployla karşı karşıya kalmasından 54 ay sonra Suriye'ye müdahale etmesini’ kınaması gibi Esed rejiminde Rusya’ya karşı artan öfkeli yorumlarda onaylanmış oldu.

Moskova bu sinyalleri görmezden gelmesine ve resmi düzeyde bir tepki olmamasına rağmen, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na yakın eski bir diplomat olan Rami eş-Şair’e göre Rusya’daki karar alma merkezi, bu gelişmeleri ‘Suriye'nin içinde bulunduğu tehlikeli bir aşamada siyasi farkındalık ve sorumluluk duygusundan çıkma’ olarak yorumladı.

İzolasyon Kuruluşu oluşturma gibi kararlar alarak huzurevlerindeki bulaş riskini minimuma indirmeyi başardı" diyor.

Suriye’nin hamlesi rejimi eleştiren Rus medyasını kuşattı

Moskova ve Şam arasında medya üzerinde yaşanan gerilim devam ederken, Rusya’dan konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi. Rusya, Suriyeli milletvekilleri ve eski yetkililerin Devlet Başkanı Vladimir Putin’i doğrudan hedef alan sert eleştirilerine yorum yapmaktan kaçındı.

Şarku’l Avsat’a konuşan bir kaynağa göre Rusya’da, Ortadoğu özellikle de Suriye konusunda uzman olanlar bu yorumları büyük bir dikkatle takip ediyor.

Devlet destekli Russia Today (RT) televizyonu, Suriyeli muhalif Firas Tlass ve gazeteci Selam Musafir tarafından sunulan bir program kapsamında yapılan, Suriye’deki yolsuzluğun ayrıntılarını ortaya koyarak ülke liderliğini bunu örtbas etmekle suçlayan bir röportajı yayından kaldırdı.

RT televizyonunun internet sitesinde yapılan açıklamada, ‘kanalın ana kriterlerini ihlal etmesi ve teyit edilmiş gerçeklere dayanmayan bilgiler yer alması’ nedeniyle röportajı kaldırma kararı alındığı ifade edildi.

Aynı televizyon kanalı ve çok sayıda Rus medya kuruluşu, daha önce benzer ifadeler kullanan muhalifler veya Suriyeli kişilerle onlarca röportaj yapmıştı.

Ancak, RT’nin söz konusu röportajı silmesinin Şam ile Moskova arasında medya üzerinden yaşanan gerilim ile ilgili olduğunu düşündürdü.

Şarku’l Avsat’a bilgi veren bir kaynağın tahminlerine göre röportaj Suriye hükümetinin talebi üzerine silindi.

Kaynak, Rus yetkililerin daha önce bazı Rus medya kuruluşlarından rejimi eleştiren makalelerin yayınlanmasına izin verilmemesini talep ettiğini dile getirdi.

İronik olan ise Rus bakanlardan biri geçmişte bu konuya değinerek, Rusya’nın basındaki tüm bakış açılarını engellemesinin mümkün olmadığını ve basın özgürlüğüne saygı duyan açık bir ülkeleri olduğunu söylemişti.

Son olarak, Suriye Halk Meclisi üyesi Halid el-Abud, Facebook sayfasında ‘Esed Putin’e kızarsa ne olur?’ başlıklı bir makale yayınlamıştı.

Söz konusu makalede, Esed'in ana müttefiki olarak İran ve Hizbullah’a odaklanarak, Rusya’nın Suriye’ye girişinin ABD’lilerle yüzleşmede Suriye ve Rusya’ya karşılıklı çıkar sağladığına ve Moskova'nın Suriye rejiminin kurtarılmasında bir rol oynamadığına vurgu yapılmıştı.

Suriyeli Milletvekili Abud, ‘Esed kızarsa Kremlin Sarayı’ndaki halıyı Putin’in ayaklarının altından çekme gücü olduğunu’ ima ederek, Suriye’nin Lazkiye dağları, Horan Ovası veya Suriye çöllerindeki büyük bir ateşte ‘işgalci bir güç sıfatıyla’ Putin’i boğabileceği konusunda uyarmıştı.

Rusları tehdit eden birçok ifade barındıran makalenin sonunda ise, “Esed, Putin'in karşısında durmak isterse, Rusya Devlet Başkanı sadece Suriye’de bitmekle kalmaz, Rusya’nın dünyadaki gel gitleri biter ve Putin'in adı Rusya tarihinden sonsuza dek silinir!” ifadelerine yer verilmişti.

Sahadaki gelişmeler

Moskova, İdlib bölgesinde ateşkes kararlarının uygulanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ateşkesin sadece iki kez ihlal edildiğini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Türkiye’nin İdlib'deki militanların provokasyonlarına karşı koyma çabalarının Rusya tarafından not edildiğini söyleyerek,  bölgedeki sürdürülebilir istikrarın ancak ılımlı muhaliflerin teröristlerden ayrılmasından sonra mümkün olduğunu tekrarladı.

Bakanlık Sözcüsü, Suriye’nin güneyinde el-Tanf bölgesi ve Rukban mülteci kampının çevresindeki 55 kilometrelik alanda zor bir durum olduğunu dile getirerek, söz konusu bölgede sağlık durumunun kötüleştiğine ilişkin bilgiler olduğunu söyledi.

Suriye-Ürdün sınırının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasıyla mücadele tedbirleri bağlamında kapatılmasının ardından mülteciler nitelikli tıbbi bakım alma fırsatını kaybetti

HABERVİTRİNİ ÖZEL

Güncellenme Tarihi : 16.5.2020 00:21

İLGİLİ HABERLER