Kadınlara iş müjdesi
ANKARA - Şahin, Bakanlık'ta düzenlenen ''Otizm Eylem Planı'' toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kadınların ekonomik hayata daha fazla katılmasını sağlamaya yönelik çalışmanın ekip çalışması olduğunu vurgulayan Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatının ardından uzmanların önce yurt içi ve yurt dışındaki örnekleri incelediğini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın konuyla ilgili yoğun mesai harcadığını dile getirdi.
Her bakanlığın görüş sunduğunu dile getiren Şahin, belirtilen bakanlıkların müsteşarlarının çalışmaları değerlendireceğini, yerli bir model için yapılması gerekenleri tamamlayacağını kaydetti.
Çalışmayla ilgili son olarak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında bakanlık yetkililerinin bir araya geleceğini aktaran Şahin, bu toplantıda çalışmayı Başbakan Erdoğan'a sunulacak hale getireceklerini söyledi.
Bakan Şahin, ''Önümüzdeki hafta biz Sayın Babacan'ın başkanlığında çalışmamızı tamamladıktan sonra Bakanlar Kurulu'na sevk aşamasına gelecek. Meclis kapanmadan biz bunu Parlamento'ya gönderecek şekilde, bu çalışmayı tamamlamış oluruz'' dedi.
-''Ortak velayet''-
Şahin, Adalet Bakanlığı ile ''ortak velayet'' konusunda yaptıkları çalışmanın sorulması üzerine de velayet konusunda sıkıntı yaşayan bazı boşanmış babaların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını ziyaret ettiğini anımsattı.
Boşanma sürecinde ve sonrasında özellikle çocuklarını görememelerle ilgili önemli sorunların kendisiyle paylaşıldığını anlatan Şahin, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le görüştüğünü ve boşanmış babalardan oluşan heyeti Adalet Bakanlığının yetkililerine yönlendirdiklerini bildirdi.
Bakan Şahin, hem Adalet Bakanlığı hem de bakanlığındaki yetkililerin boşanmış babalarla bir araya gelerek, velayet, vesayet, nafaka ve yaşanan süreçle ilgili bir çalışma yaptığını açıkladı.
Boşanan çiftlerin, çocuklarının haklarını korumaya yönelik yapmaları gerekenler bulunduğuna dikkati çeken Bakan Şahin, bu konuda annelere önemli görevler düştüğüne işaret etti.
Evliliğin önemli bir müessese olduğunu, çiftlerin boşanmamak için gayret sarf ettiğini belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Eğer boşanmak mecburiyse bu sürecin çocuklar bakımından en az zararla yürütülmesi gerekir. Anne ve babanın birbirini çocuğun üzerinden cezalandırmamaları lazım. Bunu çok önemli buluyorum çünkü bu, kazananı olmayan, karşılıklı bir çatışmaya dönüşüyor. Tabii ki biz hukuk devletinde yapılması gereken düzenlemeleri yapacağız, yapılması gereken iyileştirmeleri adalet ölçüsünde yapacağız.
Temel ihtiyacın empati olduğunu, herkesin birbirinin hakkını, hukukunu koruması gerektiğini, annelik ve babalığın baki olduğunu, evlilik bitse bile o çocuğun hakkını, hukukunu ve yararını koruyacak şekilde herkesin hassas olması gerektiğine inanıyorum. Özellikle bu duygular zayıflamamalı. Bu duyguların üzerinde sorunları çözme kapasitemizi artırmalıyız. Bu yapıldığında belki hiçbir hukuki düzenlemeye gereksinim duyulmayacak ama bu olmadığı için şimdi yeni hukuki düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor.''
Basın mensuplarının konuyla ilgili detaylı bilgi istemesi üzerine Şahin, komisyonun çalışmalarını tamamlayarak rapor sunmasını beklediklerini söyledi.
Adalet Bakanı Ergin'in konuyu yakından takip ettiğini aktaran Şahin, komisyon raporunun tamamlanmasının ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyebileceklerini söyledi.
Şahin, süreçte çocuktan yana taraf olduklarını sözlerine ekledi.
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:39