Kadınların şaşırtan horlama istatistikleri
Bugüne kadar horlamanın bir erkeğin sorunu olduğu varsayılıyordu. Kadınların büyük kısmı ısrarla horlamadıklarını idida ediyordu..
Ancak yeni bir çalışma, kadınların da horladıklarını belirledi.
Kadınlar horlamasalar bile bunun erkekler gibi rahatsız edici yüksek sesle olmadığını söylüyordu..
Klinik Uyku Dergisi'nde yayınlanan araştırmaya göre; uyku çalışmaları için bir laboratuara giren yaklaşık 2000 hastayı inceleyen araştırmacılar, kendilerinin horlamadığını idida eden kadınların yaklaşık yüzde 40'ının ciddi veya çok şiddetli horlama yoğunluğuna sahip olduğunu ortaya çıkardı.
Horlama, bir kişinin yüksek tansiyon, kalp hastalığı, felç gibi ciddi durumlar için riskini artıran bir uyku apnesi belirtisi olabilir.
Negev Ben-Gurion Üniversitesi'nden Profesör Dr. Nimrod Maimon konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Çalışmaya katılan 1.913 hasta arasında 675 kadın ve 1.238 erkek vardı. Yaş ortalaması 49'du.
Değerlendirmenin bir parçası olarak, hastalardan horlamalarının şiddetini değerlendirmelerini isteyen bir anket doldurmaları istendi.
Sonra hastalar uyurken, horlama sesleri dijital ses ölçer ile ölçüldü.
Horlama şiddeti hafif, 40 ila 45 desibel, orta, 45 ila 55 desibel, ağır, 55-60 desibel veya çok şiddetli olarak 60 veya daha fazla desibel olarak sınıflandırılmıştır.
Uyku hacimleri incelendiğinde kadınların erkek kadar yüksek sesle horladıkları ortaya çıktı. Dahası, kadınların yüzde 28'i hiç horlamadıklarını söylese de, bu sadece yüzde dokuzu için geçerliydi.
Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi'nde uyku cerrahisi bölümünün yöneticisi olan Soose, kadınların “yorgunluk, yorgunluk ya da depresyon gibi gündüz belirtileri” şikayetleri ile doktor ofisinde görünme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi.
“Erkeklerin gece nefesiyle boğulma veya boğulma gibi gece kaygıları ve banyoya çok fazla yolculuk yapma olasılığı daha fazla. Bir çok kadın diğer koşullarla yanlış tanı konuyor.