Kalp, kanser, diyabet ve dahası... Birçok hastalığa şifa, dut yaprağının mucizevi faydaları...
Severek tükettiğimiz ve sayısız faydaları olan dutun, yaprağı da sağlığımız için bir o kadar faydalı…
Sütten 25 kat fazla kalsiyum, ıspanaktan 10 kat fazla demir içeren dut yaprağı; alternatif tıpta diyabetten, iltihaba, damar sertliğinden kan şekerini dengelemeye kadar birçok hastalıkta şifa niyetine kullanılmakta.
Ateş düşürücü etkisi vardır
Dut yapraklarından hazırlanan çayın ateş düşürücü etkisi bulunmakta ve alternatif tıpta sıkça kullanılmaktadır.
İdrar söktürücüdür
Dut yaprağı çayının idrar söktürücü etkisi vardır ve vücudunuzdaki ödemi atmanıza yardımcı olur.
Kalp ve damar sağlığını destekler
Dut yaprağının kalp rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Alıç çiçekleriyle birlikte kaynatılıp içilmesi durumunda, kalp sağlığını koruduğuna dair bilgiler mevcuttur. Uzmana danışarak kalp sağlığını korumaya yönelik tüketilebilir.
Soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir.
Dut yaprağıyla yapılan çayın, boğaz ağrısı, öksürük, grip ve soğuk algınlıklarına iyi geldiği düşünülmekte ve uzun yıllardır bu faydası için tüketilmektedir.
Karaciğere faydalıdır
Dut yaprağı karaciğeri temizler ve karaciğer sağlığının korunmasına destek sağlar.
Sivilce ve egzama hastalığı
Dut yaprağının sivilce ve egzama hastalığında destek amaçlı kullanıldığı bilinmektedir.
Dut yaprağının çayı hazırlandıktan sonra yaklaşık 1 saat dinlendirilir. Daha sonra sivilce veya diğer cilt rahatsızlıklarının olduğu bölgeye uygulanır.
Antioksidan kaynağıdır
Dut yaprağı, serbest radikallerin vücut içerisinden atılmasına yardım eder. Kanserin yayılma riskini azaltıcı etkilere sahiptir.
Ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
Baş ağrısı, romatizma, kemik ağrıları ve diğer tüm ağrılarda dut yaprağının ağrıyı azaltıcı etkileri bulunuyor. Stres ve yorgunluk gibi durumlarda da dut yaprağı çayı içilerek, rahatlatıcı etkilerinden faydalanılabilir.
Kan şekerini dengeler
Dut yaprağı, şeker dengeleyici özelliklere sahiptir. Ancak kullanmadan önce mutlaka doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Kansızlığı giderir
Dut yaprağı, kan oluşumuna yardım eder. Kansızlık sorununu gidermede yardımcı olduğu gibi damar yollarını açarak kan akışının daha kolay gerçekleşmesine destek olur.
Vitamin ve kalsiyum eksikliklerini giderir
Dut yaprağının içerisinde A ve C vitamininin yanı sıra K vitamini bulunuyor. K vitamini, vücuttaki kemik gelişimine destek olur. Kemiklerin çok daha güçlü olmasını sağlar. Kalsiyum açısından dut yaprağı oldukça zengindir.
Peki, dut yaprağı çayı nasıl hazırlanır?
Bir litre su iyice kaynatılır, su kaynadıktan sonra içerisine dört adet kurutulmuş dut yaprağı eklenir. Yaklaşık iki saat demlenmeye bırakılır. Demlenme sonrası elde edilen çay, sabah ve akşam olmak üzere günde iki bardak aç karnına içilir.
Bir diğer tarif ise;
Bir bardak suyu kaynatın ve içerisine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş dut yaprağı ilave edin. Yaklaşık 5-7 dakika demledikten sonra süzerek tüketebilirsiniz. Tercihe göre limon ve tarçın da eklenebilir.
Ayrıca;
1 kâse yoğurda 1 çorba kaşığı dut yaprağı ekleyebilir.
1 bardak ayran ya da meyve sularına 1 tatlı kaşığı dut yaprağı ilave edebilirsiniz.
Dut yaprağı çayı günde en fazla 2 bardak içilmeli, cilde uygulama işlemi de sürekli yapılmamalı, aşırıya kaçılmamalıdır.
Aşırı tüketilmesi durumunda istenmeyen bazı yan etkilerle karşılaşabilirsiniz diye uyarıyor ve her bitkisel tedavide olduğu gibi: Dut yaprağı çayını da, hamile ve bebekli anneler ile kronik rahatsızlığı olan kişiler ve devamlı ilaç kullananlara tavsiye etmiyor, kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmalarını öneriyoruz…
Yeni bir videoda buluşmak üzere…
Unutmayın! Beğeni, yorum, abone ve sevdikleriniz ile paylaşım desteğinizi bekliyoruz.