KAPKAÇ VE BANKA SOYGUNUNA SOSYOLOG DEĞERLENDİRMESİ
KAYNAK : Haber Vitrini
İSTANBUL - Arjantin'de 'yağmalama' şeklinde baş gösteren sosyal patlamanın, Türkiye'de de yaşanıp yaşanmayacağı yönündeki tartışmalar, kapkaç ve banka soygunu olaylarının artmasıyla yeniden gündeme geldi. Türkiye genelinde ekonomik suçlarda ve kapkaç olaylarında artış yaşanırken, İstanbul'da da iki hafta içinde üç bankanın ve bir mutemedin soyulması üzerine uzmanlar, "Sosyal patlama değil, ama ekonomik nedenlerle sosyal problemler günden güne su yüzüne çıkıyor" dediler.
Uzmanlar, bir süre önce Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün "Türkiye'de sosyal patlama olabilir. Arjantin'e dönebiliriz" sözlerine, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in toplumsal dinamiklerin farklı olduğunu belirterek, "Olmaz öyle şey" karşılığını vermesine rağmen Türkiye'de ekonomik suçlarda artış yaşandığının gözlendiğini bildirdi.
Türkiye'de son dönemde meydana gelen suçları, ekonomik yönden sıkıntıda olan kesimin işlediğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle Af Yasası nedeniyle cezaevinden çıkan kişilerin, kendilerini geçindirecek iş bulamayınca, suç işleme eğilimine girmelerini bu tür olayların artmasında önemli bir etken olarak gördü.
Türkiye'de ekonomik suçlarda artış olduğunu belirten sosyologlara göre, büyük çaptaki banka skandallarıyla ilgili ekonomik suçları işleyenlerin yakalanmaması veya cezalandırılmaması toplumda ters tepki oluşturuyor. Uzmanlar, toplumun bir kesiminde "Başkası yaptı, yanına kar kaldı. Ben niye yapmayayım?" şeklinde oluşan tepkinin bu tür suçlara eğilimi arttırdığı görüşünde birleşiyor.
Diğer yandan, Sosyolog Tülin İçli, Türkiye'de ekonomik sorun yaşandığını belirterek, "Dolayısıyla mala yönelik ekonomik suçlarda önemli bir artış olduğu biliniyor. Cezaların çok ciddi uygulanması herkese eşit uygulanması bu tür olayların önüne geçecektir" dedi. Sosyolog İçli, ekonomik koşulların iyileştirilmesinin, özellikle mala yönelik suçlarda caydırıcı olacağını ifade etti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 15:48