KARABÜK'TE KENEDEN BİR KİŞİ DAHA ÖLDÜ
YASİN ERDEM
KARABÜK - Eflani ilçesi Müftüler köyü Teccallar Mahallesi'nde oturan Zülbiye Tunç (75), 23 Mayıs günü yüksek ateş sebebiyle Karabük Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. İntaniye servisinde yapılan tüm müdahalelere rağmen Tunç, bu sabah hayatını kaybetti.
Bir haftadır annesinin tedavi gördüğünü söyleyen Mustafa Tunç, "Yapılan tahlillerde annemin kanında KKKA teşhisi bulundu. Ancak annem kendisini herhangi bir kenenin ısırmadığını söyledi. Doktorlar Ankara'ya gitse de bir şey olmayacağını söylese de biz annemi oraya getirmedik. Burada tedavi olmasını istedik. Kuş gribi çıktı diye köylerde bütün hayvanları topladılar. Kenelerin yayılması tavuk ve hindi gibi hayvanların toplanmasından kaynaklandı. Eğer bu hayvanlar toplanmasaydı bugün bu kadar kene sorunu
yaşanmazdı. Çünkü kenelerin en iyi yok edicisi tavuk ve hindiler" dedi. 35-40 yıldır İstanbul'da yaşadığını anlatan Tunç, sözlerine şöyle devam etti: "köyüme dönmeyi düşünüyordum. Ancak son zamanlarda artan kene vakalarından dolayı artık köyümüze dönmek istemiyoruz."
Zülbiye Tunç, ikindi namazını müteakıben kılınacak cenaze namazının ardından köyünde toprağa verilecek.
İl Sağlık Müdürü Dr. Korkut Eren, bu sabah KKKA hastalığından hayatını kaybeden Zulbiye Tunç'un İl Tarım ve Sağlık Müdürlüğü personeli refakatinde gerekli önlem alınarak defnedileceğini söyledi.
Öte yandan, Safranbolu ilçesi Sine köyünde meydana gelen bir başka kene olayında, Veli Çetin adlı vatandaş hastaneye götürüldü. Geçen hafta büyükbaş hayvanlardan keneleri kopardığını söyleyen ve kene tarafından ısırılan Veli Çetin (65), rahatsızlanınca Karabük Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırıldı.
Veli Çetin ile Satı Özen'in sevk edildiği Ankara Numune Hastanesi'nde yapılan tetkiklerin ardından KKKA hastası olduğunun kesinleştiği bildirildi.
Diğer yandan Karabük Devlet Hastanesi'nde 5 gündür tedavisi süren Zeynep Güngör de bu sabah Ankara Numune Hastanesi'ne sevk edildi. Halen Karabük'te Lütfiye Güneş (48) ve Karabük'ün Kapullu köyünden Satı Özen (44)'in tedavileri sürüyor.
İl Sağlık Müdürü Dr. Korkut Eren, bölgede geniş çaplı ilaçlama ve diğer önlem çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Dr Eren, vatandaşların bir kene ısırmasına maruz kalırsa mutlaka sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini belirterek "KKKA hastalığından korunmada en önemli husus, kenelerle temastan kaçınmaktır. Kenelerin bol miktarda bulunduğu çalılık, su kenarı veya gür otların bulunduğu alanlara gidilmemesi, gidildiği takdirde kenelerin vücuda ulaşamayacağı şekilde kapalı giysi giyilmesi gereklidir"
dedi.
İl genelinde halkı bilgilendirme ve önlem çalışmalarının hızlandırıldığını ifade eden Dr. Eren, hayvanlarda bulunan kenelere yönelik ilaçlama yapılması gerektiğini ve kenelerin elle temizlenmemesi ve patlatılmaması gerektiğine dikkat çekti.