
Katledildikten 18 yıl sonra toprağa verilecekler
Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olan Srebrenitsa soykırımında katledilen ve kimlik tespitleri tamamlan 409 kurbanın bulunduğu tabutlar, Bosna savaşı sırasında BM bünyesinde görev yapan Hollandalı askerlerin karargahı olarak kullanılan eski akümülatör fabrikasından, toprağa verilecekleri Potoçari Anıt Mezarlığı'na taşındı.
Kurbanların yakınları tarafından elden ele mezarlığa taşınan tabutlar, yarın, toplu cenaze törenlerinin kılanacağı alana konuldu. Tabutlar mezarlığa taşınırken, yakınları gözyaşları içerisinde sevdiklerini bu akşam Srebrenitsalı şehitler için duaların okunacağı alana uğurladı.
Srebrenitsa soykırımının en küçük kurbanı, Hava Muhiç'in ''isimsiz'' bebeğinin bulunduğu tabutun taşınması sırasında ise vatandaşlar duygulu anlar yaşadı.
Soykırımın 18. yılında yarın Potoçari Anıt Mezarlığı'nda yapılacak anma ve toplu cenaze töreninde, kimlik tespit işlemleri tamamlanan 409 kurban toprağa verilecek. Yarınki törenin ardından, Potoçari Anıt Mezarlığındaki mezar sayısı 6 bin 66'ya yükselecek.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa kentinin Sırp güvenlik güçlerinin eline geçmesinin ardından 8 binin üzerinde Boşnak katledilmişti.
"Ölüm yürüyüşü" sona erdi
Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'nın, 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladiç komutasındaki Sırp birlikler tarafından işgal edilmesinin ardından soykırımdan kaçanların orman yolunu kullanarak Tuzla kentine ulaşmak üzere geçtiği güzergahta geleneksel olarak düzenelenen ve 3 gün önce başlayan ''ölüm yürüyüşü'', Potoçari Anıt Mezarlığında sona erdi. Yürüyüşe Türkiye'nin yanı sıra İspanya, ABD, Suudi Arabistan, Hırvatistan, Almanya, Avusturya ve Avrupa'nın farklı ülkelerinden binlerce kişi katıldı.
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 13:38