KELEPİR UZAY MEKİĞİ
Son görevinden bugün TSİ gece saatlerinde dönmesi beklenen uzay mekiği Discovery'ye sahip olmak için başvuranlar bir hayli çok. Beklendiği üzere pek çok üniversite ve müzenin yanı sıra, kent belediyeleri ve şahıslar da mekiği satın almak istiyor. Bugüne kadar 39 kere uzaya çıkan Discovery'nin ihaleyle satışı erteside gideceği adres, ilk uzay mekiği uçuşunun yapılmasının 30. yıldönümü olan 12 Nisan 2011'de açıklanacak.
NASA'nın müzede sergilenmek üzere hazırlanması, kozmetik değişiklikler yapılması, gideceği yere nakledilip kurulması karşılığında 28.8 milyon dolar istiyor. Discovery'den sonra Atlantis ve Endeavour da son uçuşlarını yapıp emekliye ayrılacaklar ve aynı yöntemle satılacaklar.
Discovery'nin satışına NASA içinden karşı çıkanlar da var. Kuruma bağlı Johnson Space Center çalışanları, mekiğin Kristof Kolomb'u Amerika kıtasına getiren Nina, Santa Maria ve Pinta gemilerinden farklı olmadığını, bu yüzden merkezde sergilenmesi gerektiğini savunuyor.
Houston'daki merkezin çalışanları, bunun için bir halkla ilişkiler firmasıyla da anlaşıp kampanya yürütüyor. Texas eyaleti ve halkı da kampanyaya destek veriyor.
Discovery'den sonra 134. sefer için 19 Nisan'da Endeavour fırlatılacak. Bundan sonra da halen Kongre'de görüşülmekte olan 2011 bütçesinde gerekli kaynak ayrılırsa 135. ve sonuncu uçuş için 28 Haziran'da Atlantis'in uzaya gönderilmesi öngörülüyor.
Dış yakıt tankındaki sızıntı ve çatlaklar nedeniyle Discovery'nin fırlatma işlemi kasımdan beri erteleniyordu. Şimdiye dek dünyanın etrafını 5 bin kez dönen Discovery, saatte 28 bin km hıza ulaşıyor.NTV