KENEYE KARŞI VATANDAŞIN ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER
MUSTAFA DÖVER
SAMSUN- Samsun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Harun Pir, son günlerde ortaya çıkan kene ısırması sonucu oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığında artış gözlendiğini hatırlatarak, "Kırsal alanlarda, pikniklerde direkt toprak ve çalılıklar üzerine oturulmamalı, tarladan akşam eve dönüşlerde her gece banyo yapılmalıdır" dedi.
KKKA hastalığına karşı vatandaşların alması gerekenler hakkında bilgi veren Harun Pir, 2002 yılından itibaren görülmeye başlayan ve vaka sayısı her yıl artan KKKA hastalığının kenelerle nakledilen, hayvanlardan insanlara geçen (zoonoz) viral bir enfeksiyon olduğunu, şuan ülke için büyük bir tehdit olduğunu kaydetti.
Kenelerin aktif olduğu mayıs, eylül ayları hastalığın görüleceği kritik aylar olduğuna dikkat çeken Pir, halkın alması gereken önlemlere değinerek, hayvan barınaklarının kenelere karşı
ilaçlanması, barınakların duvarlarının sıvanması ve badanaları yapılarak kenelerin yaşamalarının engellenmesi gerektiğine işaret etti. Hastalıktan ölen hayvanların kanına veya başka bir vücut sıvısına temas edilmesi durumunda eldiven kullanılmasının önemli olduğunu vurgulayan Pir, "Hayvan barınaklarına girdikten veya hayvanlarla temastan sonra, vücutlarını kene yönünden muayene etmeli, kene varsa uzaklaştırmalıdır.
Çalı, çırpı, su kenarı veya gür otların bulunduğu alanlara piknik veya başka bir amaçlı
gitme durumunda pantolon paçaları çorap içine alınmalı ve dönüşte mutlaka vücut kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa uygun bir şekilde uzaklaştırılmalıdır" diye konuştu.
Kenen olabileceği yerlere gidildiğinde mümkünse çizme giyilmesi gerektiğini ifade eden Pir, "Piknikten dönüşte giysiler sıcak suyla yıkanarak giysilerin kıvrımları arasına giren kenelerin ölmesi sağlanmalıdır. Keneler vücuttan uzaklaştırılırken koparılmamalı, bir cımbızla sağa sola oynatılarak çıkarılmalıdır. Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.
Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler, repellent olarak bilinen böcek kovucu ilaçları vücutlarına sürerek veya elbiselerine
emdirerek kullanabilirler. Hastalıkta vektör olan kene türlerinin ülkemizde de yaygın olduğu bilinmelidir. Kırsal alanlarda yaşayan insanlar bir ay ara ile ev, ahır ve ağıllarını insektisitlerle ilaçlamalıdır. Kırsal alanlarda, pikniklerde direkt toprak ve çalılıklar üzerine oturmamak gerekir. Tarladan akşam eve dönüşlerde her gece banyo yapılmalıdır" şeklinde konuştu.