Gündem
  • 26.6.2022 20:02

Kırmızı alarm!.. Şiddetli yağış 36 saat sürecek

Meteoroloji ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Batı ve Orta Karadeniz’de bu gece beklenen kuvvetli yağışlar nedeniyle kırmızı kodlu uyarıda bulundu. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen canlı yayında bölgede geçen sene yaşanan sel felaketini hatırlatarak "Umarım geçen seneki gibi olmaz ama ona benzeyen bir durum var" dedi. Kastamonu Valisi Avni Çakır beklenen kuvvetli yağış öncesi CNN TÜRK'te son durumu anlattı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzey ve iç kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu, Karadeniz, İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu, Kocaeli, Sakarya, Ankara, Çankırı, Denizli ve Aydın'ın iç kesimleri ile sabah saatlerinde Çanakkale, Edirne, Balıkesir’in batısı, İzmir'in kuzey ve iç kesimlerinin yerel olmak üzere Sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu, Samsun ve Rize çevreleri ile Van’ın kuzey kesimlerinde yerel olmak üzere kuvvetli, Kastamonu, Sinop, Karabük, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor.

Hava sıcaklıklarının Güneydoğu Anadolu'da 3 ila 5 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Rüzgarın genellikle kuzey ve kuzeybatı, güneydoğu kesimlerde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette; Güney Ege kıyıları ve Doğu Akdeniz’in iç kesimleri ile Batı Karadeniz’in doğusunda kuzey ve kuzeybatı yönlerden, Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli (40-70 km/sa) olarak eseceği tahmin ediliyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ ALARMI

Yağışların; Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu, Samsun ve Rize çevreleri ile Van’ın kuzey kesimlerinde yerel olmak üzere kuvvetli, Kastamonu, Sinop, Karabük, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması beklendiğinden meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar, hortum oluşumu ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KASTAMONU VALİSİ'NDEN KUVVETLİ YAĞIŞ AÇIKLAMASI

Kastamonu Valisi Avni Çakır beklenen kuvvetli yağış öncesi CNN TÜRK'te son durumu anlattı.

İşte Çakır'ın açıklamaları...

Tehlike yaratabilecek yağışlar. Bozkurt İlçe Merkezi'nde geçici köprüler tedbir için kalkacak. Salı günü itibariyle tekrar yerine koyacağız. Şu an için bir yağışımız yok, bu gece saat 03:00'ten itibaren yarın akşama kadar yağış beklentimiz var. Yan yollardan küçük araçlara geçiş verdik, uzun araçların geçişini farklı yollardan sağlıyoruz. Buradan tüm tedbirlerin alındığını söylemek isterim.

BAKANLIKTAN 'KIRMIZI KOD' AÇIKLAMASI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, "Batı ve Orta Karadeniz’deki vatandaşlarımız bu geceden itibaren ani sel, su baskını, heyelan, kuvvetli rüzgâra karşı her zamankinden daha dikkatli olmalı. Bartın, Kastamonu, Sinop, Karabük, Zonguldak, Düzce. Bu illerimiz için Meteoroloji Genel Müdürlüğü ‘kırmızı’ kodla uyarıyor" açıklamasını yaptı.

Meteoroloji yarın beklenen kuvvetli yağışlar nedeniyle Kastamonu, Düzce, Sinop, Zonguldak, Bartın ve Karabük'e kırmızı renkli uyarıda bulundu.

PROF.DR. ŞEN: YAĞIŞIN SÜRESİ 36 SAATİ GEÇECEK

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Bu gece (Pazar) 21:00'de Sinop'un batısında Ayancık ve Türkeli civarında başlayacak şiddetli yağış şiddetlenerek yarın (pazartesi) tüm gün Batı Karadeniz sahil ve iç kesimlerini de (Cide, Amasra, Bartı, Zonguldak, Taşköprü, Boyabat) etkileyecek. Şimdiden tedbir alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şen, CNN TÜRK canlı yayınında beklenen kuvvetli yağışlara ilişkin uyarılarda bulundu. İşte Prof. Dr. Şen'in açıklamaları...

Daha kuvvetli yağışlar başlamadı, biz 2 gündür bu anonsu yapıyoruz zaten. Esas yağış akşam saatlerinde başlayacak. Saat 8-9 gibi Sinop Ayancık'ta başlayacak daha sonra bu yağış batıya doğru hareket edecek. Karadeniz'in iç bölgelerini de etkileyecek. Bu yağışın miktarı epey var. Yağışın süresi de 36 saati geçecek. 3 günlük bir yağış gözüküyor.

"UMARIM GEÇEN SENEKİ GİBİ OLMAZ"

Geçen sene şöyle oldu; Ayancık'ta 3 günde 250 kilogram Yağmur yağdı, Bozkurt'ta 220 kilogram yağmur yağdı. Burada iki tane önemli konu var; birisi şehir selleri diğeri taşkınlar. Bu taşkınlarda önemli olan ders almak ve dere yataklarından uzaklaşmamız lazım. Başka türlü bunun önüne geçemezsiniz. Eğer yeşil alanları ortadan kaldırırsak suyu çekemez şehir ve şehir baskınlarına neden olur. Karadeniz'de olanlar dere taşkınlarıdır ve bu daha tehlikelidir. Umarım geçen seneki gibi olmaz ama ona benzeyen bir durum var. Gece ve yarın olacak yağışlar çok önemli. Bartın, Cide, Bozkurt, Ayancık'a 250 kilogramı da geçecek bir yağış olacak. Bu sistem 2, 2 buçuk gün orada olacak ve şiddetlenerek devam edecek. Salı günü öğlene kadar devam edecek.

KUVVETLİ RÜZGÂR UYARISI

Rüzgarın; Güney Ege kıyıları ve Doğu Akdeniz’in iç kesimleri ile Batı Karadeniz’in doğusunda kuzey ve kuzeybatı yönlerden, Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli (40-70 km/sa) olarak esmesi beklendiğinden meydana gelebilecek ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

4 DALGIÇ VE 6 ARAMA KURTARMA EKİBİ GÖREVE ÇAĞRILDI

Bartın'da bu gece ve yarın oluşması muhtemel sel ve su baskınları için AFAD Başkanlığı tarafından çevre illerden 4 dalgıç ekibi ile 6 arama kurtarma ekibi göreve çağrıldı. İl genelinde bütün iş makineleri tedbir amaçlı hazır tutulacak.

DHA muhabiri Ali Sencer, "Yağmur başlayalı henüz birkaç dakika oldu. Sabah yağan yağmur kurumuştu ancak yağmur yeniden başladı. Zonguldak Valiliği kuvvetli yağış uyarısı ve sel uyarısında bulunarak ekipleri teyakkuz haline geçirmişti. Batı Karadeniz'de geçen yıl 82 kişi hayatını kaybetmişti. Bartın'da 2 köyde su taşkını yaşandı, karayolu ulaşıma bir süre kapandı. Kastamonu ve Bartın daha yoğun yağış olduğu konusunda bir bilgi var" dedi.

Güncellenme Tarihi : 26.6.2022 20:10

İLGİLİ HABERLER