KOÇ grubu İran'ın el koyduğu bir milyar varillik petrolü kurtardı

••2 dk okuma
KOÇ grubu İran'ın el koyduğu bir milyar varillik petrolü kurtardı

Hızlı Özet

“İran donanması, tankeri "ABD gemisi" olarak nitelendirip yargı kararıyla el koyduğunu açıklamıştı.”

İran, ocak ayında el koyduğu Tüpraş'a ait 1 milyar varil ham petrolün geri alınmasına onay verdi. Tüpraş, 23-25 Temmuz tarihlerinde petrolü başka bir tankere aktardı. Marshall Adaları bayraklı "St. Nikolas" tankeri, Irak'tan Türkiye'ye gelirken İranlı silahlı grup tarafından Umman yakınlarında ele geçirilmişti. İran donanması, tankeri "ABD gemisi" olarak nitelendirip yargı kararıyla el koyduğunu açıklamıştı.

GEMİ İRAN'IN ELİNDE AMA PETROL GERİ ALINDI

Reuters'a bilgi veren bir denizcilik kaynağı, geçen sene de ABD ve İran arasında krize yol açan "St. Nikolas" adlı tankerin hâlâ İran'ın elinde olduğunu belirtti. İran el koyduğu esnada tanker 1 milyon varil petrol taşıyordu. Kaynak, "Haftalar süren müzakerelerin ardından ham petrol geri verildi." dedi.

TÜPRAŞ'TAN AÇIKLAMA: TÜM PETROLÜMÜZÜ GERİ ALDIK

Tüpraş'tan yapılan açıklamada da tankerin Irak devlet petrol şirketi SOMO'dan alınmış yaklaşık 1 milyon varil ham petrolü taşıdığı ifade edilerek, "23-25 Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen gemiden gemiye transfer operasyonuyla söz konusu ham petrolün tamamı şirketimizce geri alınmış olup, Eylül ayında rafinerimize ulaşması beklenmektedir." denildi.

İran etrafındaki tanker trafiğini takip eden "United Against Nuclear Iran" adlı kurulun yetkilisi Claire Jungman'ın verdiği bilgiye göre petrol, Tüpraş'ın iştiraki Ditaş tarafından işletilen T. Semahat adlı Türkiye bandıralı tankere yüklendi.

TÜPRAŞ

Türkiye Petrol Rafinerileri veya kısaca TÜPRAŞ, 1983'te Batman, İzmir, İzmit ve Kırıkkale'deki devlete ait 4 petrol rafinerisinin birleştirilmesiyle çatı şirket olarak kurulan ve 2006'da özelleştirilerek Koç Holding'e devredilen anonim şirket. Akaryakıt ürünleri, bitüm, fuel oil, jet yakıtı, gaz yağı, LPG, motor yağı gibi petrol türevlerini üretir.

13 Ocak 2004'te yapılan özelleştirme ihalesini Tatneft - Zorlu Grubu 1,3 milyar dolarla kazandı, ancak Petrol-İş Sendikası'nın açtığı iptal davası Danıştay'ca onaylandı ve satış iptal edildi. 12 Eylül 2005'te yapılan ikinci ihalede 4,14 milyar Dolar ile en yüksek teklifi veren Koç-Shell Grubu, ihaleyi kazandı. 26 Ocak 2006'da TÜPRAŞ yönetimi Koç-Shell ortaklığına devredildi.

Kasım 2005'te, özelleştirme tamamlanmadan önce Shell'in payının %10'dan %2'ye düşeceği açıklandı. Koç Holding, Aralık 2013'te Shell'in geri kalan %2 hissesini de satın alarak halka kapalı kısmının tek başına sahibi hâline geldi.

Şirketin genel merkezi 2021 yılında Kocaeli'den İstanbul'a taşınmıştır.


 

Bu haber 1122 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haluk Görgün: HÜRKUŞ Uluslararası pazarda benzersiz bir seçenek
Gündem

Haluk Görgün: HÜRKUŞ Uluslararası pazarda benzersiz bir seçenek

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "2027 yılında Türk Hava Kuvvetlerinde HÜRKUŞ filolarını göreceğiz. 2028 yılı sonuna kadar da 55 uçağın tamamını Hava Kuvvetlerimizin envanterine kazandırmayı planlıyoruz. Çok yakında HÜRKUŞ'un ihracat haberlerini sizlerle paylaşmaya başlayacağız" dedi.

Habervitrini14654 Görüntüleme
Muhsin Yazıcıoğlu soruşturmasında 36 kişi tutuklandı
Gündem

Muhsin Yazıcıoğlu soruşturmasında 36 kişi tutuklandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının bulunduğu helikopterin düşmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 38 şüpheliden 36'sı tutuklandı, 2 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildi.

Habervitrini14239 Görüntüleme
Beklenen yağış başladı! Meteoroloji illeri tek tek sıraladı!
Gündem

Beklenen yağış başladı! Meteoroloji illeri tek tek sıraladı!

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul’da akşam saatlerinde başlayan yağışın gece boyunca süreceğini belirterek su baskınlarına karşı uyardı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü de İstanbul, Bursa, Kocaeli, Yalova ve Sakarya için kuvvetli yağış uyarısı yaptı.

Habervitrini9458 Görüntüleme
MASAK'ın FETÖ'cü casusları için hesap vakti
Gündem

MASAK'ın FETÖ'cü casusları için hesap vakti

İstanbul merkezli ve Ankara'yı da kapsayan eşzamanlı operasyonda, MASAK'taki yetkili personel ve taşeron şirket yöneticilerine yönelik düğmeye basıldı. Haklarında adli işlem yürütülen 22 şüpheliden 5'i gözaltına alındı. Yurtdışında firari durumda bulunan 16 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılırken 1 şüpheliyi arama çalışmaları ise sürüyor.

Habervitrini12621 Görüntüleme