Duruşmada; Aydın''ın avukatı Bülent Acar, savunmalarını yapmak için süre talebinde bulundu. İddia makamında bulunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, süre talebine katıldıklarını, ancak bazı istemleri olacağını belirtti. Aydın''ın bakanlık görevindeki bağlı ve ilgili kuruluşları gösteren Başbakanlık genelgesini talep eden Ok, ayrıca Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi''nde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı eski bürokratlarının yargılandığı davanın tutanaklarının getirtilmesini istedi. Ok ayrıca, Karayolları Genel Müdürlüğü''nün KKTC''de yaptığı ilavelerde usulsüzlük yapıldığı yönünde ihbarda bulunan müteahhit Hüseyin Gündoğdu''nun ihbarı hakkında Bayındırlık Bakanlığı''nın herhangi bir işlem yapıp yapmadığının sorulmasını da talep etti.
Daha sonra Yüce Divan Başkanı Bumin, istemler ve dışındaki ara kararı açıkladı. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi''ndeki dava dosyasının istenmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı''na müzekkere yazılmasına karar verildiğini söyleyen Bumin, Koray Aydın''ın bakanlığı döneminde yapılan yolsuzluk ihbarları ile ilgili ne gibi işlemler yapıldığının da yine Bayındırlık ve İskan Bakanlığı''ndan sorulmasına karar verildiğini belirtti.
Koray Aydın''ın ve ailesinin 29 Mayıs 1999 tarihinden itibaren yapılan banka işlemlerine ilişkin hesap ekstrelerinin de ilgili bankalardan istenmesine karar verildiğini bildiren Bumin, Koray Aydın''ın bakan olarak görev yaptığı dönemde bakanlığına bağlı ve ilgili kuruluşları gösteren genelgenin de Başbakanlık''tan istenmesinin kararlaştırıldığını anlattı. Müteahhit Hüseyin Gündoğdu''nun ihbarıyla ilgili ne gibi işlemler yapıldığının da Bayındırlık ve İskan Bakanlığı''ndan sorulmasına karar verildiğini ifade eden Bumin, ayrıca ''Koray Aydın Soruşturma Komisyonu'' raporunda Aydın''ın mal varlığının artışının kaynağı olarak gösterilen 22 adet dairenin ada ve parsel numaralarının sanık vekillerince bildirildikten sonra ilgili bunlara ilişkin tapu kayıtlarının istenmesinin de karara bağlandığını belirtti. Yüce Divan Başkanı Mustafa Bumin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı''nın bilirkişi incelemesi yaptırılmasına yönelik işleminin ise dosyadaki eksiklikler giderildikten sonra değerlendirileceğini belirterek, duruşmanın 30 Mart 2005 tarihine bırakıldığın kaydetti.
Duruşma bittikten sonra mahkemeden ayrılan Eski Karaman Milletvekili Osman Sevimli, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç''a ''''Af buyurun samimi olarak söylüyorum. Tiyatro mu oynanıyor? Sanık vekilleri itirazlarda bulunuyor ama siz ara kararı yazılı olarak okudunuz. Bunu hangi arada yazıyorsunuz, önceden mi hazırlıyorsunuz?'''' dedi. Kılıç, Sevimli''nin bu sözlerine, ''''Bu itirazlar duruşmada ilk kez duyulmuyor. Daha önce bize yazılı olarak bildiriliyor. İnceleniyor, karar da buna göre veriliyor'''' yanıtını verdi.
AYDIN''IN AVUKATININ İTİRAZLARI REDDEDİLDİ
Yüce Divan, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın''ın yargılandığı davada, Maliye ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı''nın müdahilliğine karar verdi. Yüce Divan, sanık avukatının usule ilişkin iddialarını reddetti.
Yüce Divan Başkanı Mustafa Bumin, alınan ara kararları açıkladı. Bumin, suçtan zarar görmesi ihtimalinden dolayı Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı''nın davaya müdahilliğine oy birliği ile karar verildiğini bildirdi.
Sanık Avukatı Bülent Acar''ın müvekkili hakkında soruşturma komisyonu raporunda belirtilen iddialarla ilgili önceki dönemde Meclis soruşturması açıldığı ve bunun reddedildiğini hatırlatarak ''''yeni delil ve vakıa olmadıkça yeniden soruşturma açılamayacağı, bu nedenle de davanın reddedilmesi gerektiği'''' yönündeki itirazlarının da karara bağlandığını kaydeden Bumin, bu itirazın oy çokluğuyla reddedildiğini söyledi. Bumin, bu karara üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Tülay Tuğcu, Mehmet Erten ve Necmi Özler''in muhalif kaldığını belirtti.
Acar''ın, Koray Aydın''ın soruşturma komisyonu raporunun TBMM Genel Kurulu''nda görüşülmesi sırasında savunma hakkının kısıtlandığını öne sürerek, oylama işlemi ve sevk kararının geçersizliğinin tespitiyle dosyanın TBMM''ye iadesi talebinin de reddedildiğini bildiren Bumin, şunları kaydetti:
''''Acar''ın, Aydın''ın bakanlık dönemiyle ilgili olmayan 1995-1999 yılları arasındaki malvarlığının 3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu''na aykırılık oluşturduğunu ileri sürerek bu konuda yargılama yapılamayacağı, yargılama yapılacaksa tefrik kararı verilerek beraatine karar verilmesi istemi reddedilmiştir.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı''ndan ihale alan müteahhitlerle Aydın''ın ortağı olduğu şirketler arasındaki iddialarla ilgili soruşturma komisyonu raporunda sevk maddesi gösterilmemiş olduğundan buna ilişkin kamu davasının tefriki ve TBMM''ye iadesine ilişkin istem de reddedilmiştir.'''' Duruşmada daha sonra müdahilliklerine karar verilen Maliye ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı''nın avukatları yerlerine alındılar. Duruşmada Aydın''ın nüfus ve adli sicil kayıtları okundu. Koray Aydın''ın adli sicil kaydının olmadığı görüldü.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:10